Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Nuance

Esther Voet 19 januari 2023, 08:00
Nuance

‘Met vallen en opstaan’ heeft hij ‘gegeven wat hij te geven had’. Het zijn de woorden van CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers, die afscheid neemt van de politiek. Om zijn vertrek moeten we rouwig zijn. Niet alleen omdat hij zich met VVD-collega’s Dilan Yesilgöz en Ulysse Ellian onverschrokken inzette voor de strijd tegen Jodenhaat, maar ook omdat hij als een van de weinige Kamerleden een genuanceerd en ter zake kundig beeld heeft van wat zich daadwerkelijk afspeelt tussen Israël en de Palestijnen. Segers verzette zich vorige week nog terecht in Op1 tegen de complottheorie dat Israël een apartheidsstaat zou zijn. Want hij weet, in tegenstelling tot veel gratuite papegaaien, hoe het dagelijks leven in Israël eruitziet. Een land dat dit jaar 75 jaar bestaat en dat ondanks de permanente oorlogsdreiging, met vallen en opstaan, wonderbaarlijk veel heeft opgebouwd. Velen hopen dat de huidige regering valt, zodat het land weer kan opstaan.

Maar de hausse aan extremistische standpunten over de Joodse staat in de Nederlandse pers lijkt niet te stoppen. Een paar voorbeelden: Lotfi El Hamidi, plaatsvervangend chef opinie van de NRC, vond het geen enkel probleem een illustratie te publiceren waarin een iconische foto van een Amerikaanse soldaat die in Vietnam een guerrillastrijder executeert. Die werd omgezet in een Israëlische soldaat die dat met een Palestijn doet. Een treffend voorbeeld van de demonisering van een leger dat er alles aan doet burgerslachtoffers te vermijden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Hamas, waar El Hamidi meer sympathie voor lijkt te hebben.

Een ander voorbeeld: journaliste Hassnae Bouazza en haar partner Peter Breedveld bevonden zich met het blog Frontaal Naakt tot voor kort in de marge van het maatschappelijk debat. Breedveld noemt het NIW en columniste Elma Drayer racisten. Het NIW zou volgens hem zelfs campagne hebben gevoerd voor Forum voor Democratie. Breedveld deelde op dat blog overigens zelf, met instemming, gedachtegoed van de extreemrechtse Peder Jensen. Die Noor, beter bekend als Fjordman, was de inspirator van terrorist Anders Breivik. Bouazza schreeuwde moord en brand toen de abortusboot van Women on Waves in 2012 het waagde voor de Marokkaanse kust aan te meren. Ook stelde zij afgelopen december nog op Twitter D66-coryfee Boris van der Ham gelijk aan extreemrechts. Maar het duo Hassnae en Peter werd afgelopen weekend met open armen verwelkomd op, jawel, een bijeenkomst van D66. Daarnaast mocht Hassnae in de vrolijk meehuppelende Linda haar radicale gedachtegoed uitbraken. Extremisme wordt steeds vaker een podium geboden. Zo wordt het mainstream. De nuance delft het onderspit.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
tiki 19 januari 2023, 10:52
””Velen hopen dat de huidige regering valt, zodat het land weer kan opstaan””?? Beste redactie, op 1 November heeft de overgrote meerderheid in Israel besloten hoe het land weer moet opstaan: Door de Bennett/Lapid catastrophe naar huis te sturen. Twee premiers in 1.5 jaar....dat doet zelfs Italie hen niet na. Uw commentaar getuigd dan ook van een ongelooflijke arrogantie, geobserveerd vanuit het verre Amsterdam. Wat goed is voor het land staat & valt blijkbaar met uw opvattingen. Wat de Israelische kiezer vind, doet er niet toe. Met dit soort commentaren van het NIW is het geen wonder dat er een 'hausse aan extremistische standpunten is. U blijkt de feiten niet te accepteren, dus wat verwacht u van een door propaganda gehersenspoelde, ongeinformeerde NL journalist met een obsessieve Israel /Joden fobie en een minimale kennis van de geschiedenis. Als Nieuw Israelitisch Weekblad zou een beetje meer kennis & nuance dan ook gepast zijn. De mondelinge 'onverschrokken strijd van Seegers & vrienden tegen de Jodenhaat is welkom, maar zet niet al te veel zoden aan de dijk. Anders was die 'hausse in extreem anti Israel artikele/meningen/daden/leugens, zonder énige consequentie, niet ontstaan & gebleven zijn. Misschien heeft het dan tóch iets te maken met al die foute stemming van Nederland in de Verenigde Naties tegen Israel....'laffe neutraliteit of meestemmen met o.a. Iran, Rusland, Qatar & 'palestina' . Jawel eergisteren was het weer zover. In de VN vonden 90 landen, 27 uit het o zo beschaafde Europa en met 53 abstenties, dat Israel géén strafmaatregelen mocht nemen tegen moordende palestijnse terroristen, gestuurd door hun PLO/Hamas 'regeringen' en gefinancierd door de EU & US via UNWRA, “humanitaire” anti Israel NGO's (betaald door EU met Duitsland als grootste donor) schoolboeken, financiering van illegale bouwprojecten & financiele en 'morele hulp van individuele Europeese landen. Een speciaal miljoenen budget is vrijgehouden om palestijnen te helpen Israel te besmeuren/aan te klagen in de meest idiote rechtzaken in Internationale forums (jawel o.a. ICC). Israeli's zijn Joden en die moeten zich gewoon laten afslachten want zo zijn de regels, al eeuwenlang.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *