Nuance
Commentaar

Nuance

Esther Voet 19 januari 2023, 08:00
Nuance

‘Met vallen en opstaan’ heeft hij ‘gegeven wat hij te geven had’. Het zijn de woorden van CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers, die afscheid neemt van de politiek. Om zijn vertrek moeten we rouwig zijn. Niet alleen omdat hij zich met VVD-collega’s Dilan Yesilgöz en Ulysse Ellian onverschrokken inzette voor de strijd tegen Jodenhaat, maar ook omdat hij als een van de weinige Kamerleden een genuanceerd en ter zake kundig beeld heeft van wat zich daadwerkelijk afspeelt tussen Israël en de Palestijnen. Segers verzette zich vorige week nog terecht in Op1 tegen de complottheorie dat Israël een apartheidsstaat zou zijn. Want hij weet, in tegenstelling tot veel gratuite papegaaien, hoe het dagelijks leven in Israël eruitziet. Een land dat dit jaar 75 jaar bestaat en dat ondanks de permanente oorlogsdreiging, met vallen en opstaan, wonderbaarlijk veel heeft opgebouwd. Velen hopen dat de huidige regering valt, zodat het land weer kan opstaan.

Maar de hausse aan extremistische standpunten over de Joodse staat in de Nederlandse pers lijkt niet te stoppen. Een paar voorbeelden: Lotfi El Hamidi, plaatsvervangend chef opinie van de NRC, vond het geen enkel probleem een illustratie te publiceren waarin een iconische foto van een Amerikaanse soldaat die in Vietnam een guerrillastrijder executeert. Die werd omgezet in een Israëlische soldaat die dat met een Palestijn doet. Een treffend voorbeeld van de demonisering van een leger dat er alles aan doet burgerslachtoffers te vermijden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Hamas, waar El Hamidi meer sympathie voor lijkt te hebben.

Een ander voorbeeld: journaliste Hassnae Bouazza en haar partner Peter Breedveld bevonden zich met het blog Frontaal Naakt tot voor kort in de marge van het maatschappelijk debat. Breedveld noemt het NIW en columniste Elma Drayer racisten. Het NIW zou volgens hem zelfs campagne hebben gevoerd voor Forum voor Democratie. Breedveld deelde op dat blog overigens zelf, met instemming, gedachtegoed van de extreemrechtse Peder Jensen. Die Noor, beter bekend als Fjordman, was de inspirator van terrorist Anders Breivik. Bouazza schreeuwde moord en brand toen de abortusboot van Women on Waves in 2012 het waagde voor de Marokkaanse kust aan te meren. Ook stelde zij afgelopen december nog op Twitter D66-coryfee Boris van der Ham gelijk aan extreemrechts. Maar het duo Hassnae en Peter werd afgelopen weekend met open armen verwelkomd op, jawel, een bijeenkomst van D66. Daarnaast mocht Hassnae in de vrolijk meehuppelende Linda haar radicale gedachtegoed uitbraken. Extremisme wordt steeds vaker een podium geboden. Zo wordt het mainstream. De nuance delft het onderspit.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking