Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Onderzoek: ‘Saleh. A had terroristisch motief’

Redactie 21 oktober 2020, 12:32
Onderzoek: ‘Saleh. A had terroristisch motief’

De 32-jarige Palestijns-Syrische Saleh A., de man die in mei de ruiten van het koosjere restaurant HaCarmel insloeg, deed dat volgens het onafhankelijke onderzoeksbureau NTA (Nuance door Training en Advies) met een terroristisch motief. Deze organisatie wordt vaker door de rechtbank ingehuurd voor beoordeling over radicalisering en religieus extremisme.

Dat werd duidelijk tijdens de pro-formazaak op woensdagochtend. De rechtbank besliste dat A. in het Pieter Baan Centrum moet worden geplaatst voor verder onderzoek.

Uit het NTA-rapport, opgesteld door een theoloog en een cultureel antropologie gespecialiseerd in islamitisch extremisme, blijkt dat er bij A. sprake is van een radicaliseringsproces en een extremistische ideologie. “Door zijn verleden als getraind en geoefend militair bij een terroristische groepering, is hij al jarenlang vertrouwd met extremistische denkkaders. Hij wordt getriggerd door dromen en specifieke symbolen,” aldus de officier van justitie, woensdag.

A. blijkt dus te hebben behoord tot een terroristische groepering. Waarom hij dan toch een verblijfsvergunning in Nederland heeft gekregen, is een raadsel.

Op de telefoon van A. werden uitspraken gevonden waarin hij zegt dat hij de strijd nooit verlaten heeft. Daarbij heeft hij het over een martelaar worden en zijn er beelden dat hij schietbewegingen maakt, begeleid door Arabische muziek. Ook kwam aan het licht dat hij onlangs een Joodse gevangenismedewerker heeft bedreigd met een biljardbal in zijn hand. Hij zegt geen spijt te hebben van zijn daden.

Wanneer de zaak hervat wordt, is nog niet duidelijk.

Foto: Federatief Joods Nederland

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
Cees van Dijk 21 oktober 2020, 15:37
Vanaf het begin was dat al duidelijk... zorgvuldig door justitie genegeerd tot het niet meer kon...
Mike 25 oktober 2020, 18:11
Hoeveel kost deze nietsnut de maatschappij?
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *