Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Opnieuw antisemitische praalwagens verwacht bij carnaval Aalst

Redactie 21 februari 2020, 13:54
Opnieuw antisemitische praalwagens verwacht bij carnaval Aalst

Israël Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken heeft de Belgische overheid opgeroepen om de carnavalsoptocht in Aalst te veroordelen en te verbieden.

“België zou zich moeten schamen om zo een giftige antisemitische vertoning toe te laten,” schrijft Katz op Twitter. Vorig jaar reed er tijdens de optocht een praalwagen met grote Joodse karikaturen mee. De poppen waren voorzien van haakneuzen en zakken geld. 


Ook dit jaar lijken carnavalsverenigingen uit de Belgische plaats antisemitische verwijzingen te willen maken. Volgens De Standaard zou er een praalwagen gaan rijden met een Klaagmuur, een andere vereniging beeldt Joden af met grote neuzen en lange tenen. Ook worden er veel hoeden met pijpenkrullen verkocht en zijn er volgens de krant Jodensterren met de stadskleuren in omloop.

Europarlementsleden die deel uitmaken van een werkgroep rond antisemitisme trokken gisteren in een open brief aan de bel over het carnavalsfeest. Zij zeggen zich ‘grote zorgen’ te maken over het evenement en roepen het stadsbestuur op om maatregelen te nemen. 

Burgemeester Christoph D’Haese lijkt de oproep van Katz niet serieus te nemen. “Minister Katz lijkt de essentie van een vrije samenleving niet te begrijpen,” zei D’Haese in een reactie. “Het komt geen buitenlandse minister toe om te bepalen wat Aalst wel en niet mag. Dat zal ik zelf wel bepalen.” Daarbij is de burgemeester van mening dat de inwoners van Aalst ‘het recht’ hebben om Joodse karikaturen te gebruiken tijdens de optocht.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (4)
Awi Cohen 21 februari 2020, 14:29
Suggestie aan de carnavalvierders: kom ook met praalwagens over de moordpartijen van de bende van Nijvel, de kindermoorden van Marc Dutroux en de aanslagen op vliegveld Zaventem. Dan is het feest pas echt compleet.
tiki 22 februari 2020, 11:20
"Het komt géén buitenlandse minister toe (en dan nog eentje die de essentie van een vrije samenleving niet begrijpt) te bepalen wat in Aalst wél of niet mag". Oeps.....dit komende van een burgemeester van een klein plaatsje uit een verdeeld land met 4 regeringen (om de binnenlandse vrede te bewaren) dat zich non stop met binnenlandse aangelegenheden van Israel bemoeit, kan maar een ding betekenen...... Vrijheid van Domheid is een recht in Aalst en daar is niet mee te spotten!
Mike 23 februari 2020, 18:31
Een tip voor de carnavalvierders in Aalst, Probeer volgend jaar eens de spot te drijven met moslims en kijk wat er dan gebeurt.
Eric 24 februari 2020, 16:40
Het was er ver over, wansmakelijk en kwetsend. Een aantal Vlaamse politici en opiniemakers blijft domweg empathieloos het recht verdedigen om te lachen met alles en miskent tegelijkertijd verontwaardigd het recht om daar kritiek op te uiten. In Vlaanderen doet al enkele jaren trouwens een nieuwe antisemitische kwakkel de ronde: Joden hebben gewoon geen gevoel voor humor. Toch is er hoop: een aantal bekende Franstalige en Vlaamse politici van allochtone afkomst heeft snel in duidelijke bewoordingen de Aalsterse taferelen scherp veroordeeld.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *