Opnieuw antisemitische praalwagens verwacht bij carnaval Aalst
Nieuws

Opnieuw antisemitische praalwagens verwacht bij carnaval Aalst

Redactie 21 februari 2020, 13:54
Opnieuw antisemitische praalwagens verwacht bij carnaval Aalst

Israël Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken heeft de Belgische overheid opgeroepen om de carnavalsoptocht in Aalst te veroordelen en te verbieden.

“België zou zich moeten schamen om zo een giftige antisemitische vertoning toe te laten,” schrijft Katz op Twitter. Vorig jaar reed er tijdens de optocht een praalwagen met grote Joodse karikaturen mee. De poppen waren voorzien van haakneuzen en zakken geld. 


Ook dit jaar lijken carnavalsverenigingen uit de Belgische plaats antisemitische verwijzingen te willen maken. Volgens De Standaard zou er een praalwagen gaan rijden met een Klaagmuur, een andere vereniging beeldt Joden af met grote neuzen en lange tenen. Ook worden er veel hoeden met pijpenkrullen verkocht en zijn er volgens de krant Jodensterren met de stadskleuren in omloop.

Europarlementsleden die deel uitmaken van een werkgroep rond antisemitisme trokken gisteren in een open brief aan de bel over het carnavalsfeest. Zij zeggen zich ‘grote zorgen’ te maken over het evenement en roepen het stadsbestuur op om maatregelen te nemen. 

Burgemeester Christoph D’Haese lijkt de oproep van Katz niet serieus te nemen. “Minister Katz lijkt de essentie van een vrije samenleving niet te begrijpen,” zei D’Haese in een reactie. “Het komt geen buitenlandse minister toe om te bepalen wat Aalst wel en niet mag. Dat zal ik zelf wel bepalen.” Daarbij is de burgemeester van mening dat de inwoners van Aalst ‘het recht’ hebben om Joodse karikaturen te gebruiken tijdens de optocht.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking