Opnieuw vernieling bij Joods monument Hardenberg
Nieuws

Opnieuw vernieling bij Joods monument Hardenberg

Redactie 16 juni 2022, 14:04
Opnieuw vernieling bij Joods monument Hardenberg

Het monument voor slachtoffers van het Joods werkkamp Molengoot is opnieuw vernield.

Het gaat om het informatiebord bij een nazaat van de Anne Frankboom die bij het monument staat. Er zitten diepe deuken en krassen in het metaal. “Het is nog net niet doorgesneden, alsof iemand met heel veel kracht het bord met een mes te lijf is gegaan,” zegt Jannie Wiegman, voorzitter van de Stichting Joods Werkkamp Molengoot, tegen het NIW.

“En het is extra opvallend omdat de deuken niet in de tekst zijn aangebracht, maar bij de foto van Anne Frank,” zegt Wiegman. Zij denkt dan ook niet dat het om ‘gewoon’ vandalisme gaat, maar om een antisemitische daad. Ze heeft namens de stichting aangifte gedaan bij de politie.

De boom en het bord werden vorig jaar oktober door de gemeente Hardenberg geplaatst, vlak voor de herdenkingsceremonie bij het monument. Een week na die herdenking werden er ook al grote vernielingen aangericht. De gelegde bloemen werden vertrapt en de herdenkingskransen werden met standaard en al omgegooid. Ook toen sprak Wiegman over antisemitisme.

Toch wil de politie nog geen verband leggen tussen deze en de gebeurtenis van een jaar geleden. Volgens hen is dat nog te voorbarig. Wel is er een buurtonderzoek gestart en is de politie op zoek naar camerabeelden.

Voor Wiegman is het in ieder geval geen toeval. “Dit gebeurt niet bij andere monumenten in Hardenberg. De sokkel van dit monument is duidelijk een Davidster en iedereen weet waar die voor staat. Dit is pure haat.”

Volgens de voorzitter heeft de gemeente als oplossing geopperd om een bord te plaatsen met ‘verboden toegang voor onbevoegden’, iets wat zij absoluut niet ziet zitten. “Dat is de omgekeerde wereld. Het monument moet toegankelijk blijven. Wat als Joden bij het monument willen herdenken en dan afschrikken door zo’n bord. Dat wil ik echt niet.”

Wanneer en hoe het bord gerepareerd zal worden is Wiegman nog onduidelijk. “De boom en het informatiebord zijn geplaatst door de gemeente, zij zijn daar in principe dus ook verantwoordelijk voor,” legt ze uit. “Ik hoop dat ze dat snel doen en we gaan er zeker over in gesprek. Wij hebben als stichting zelf het geld er niet voor, we zijn afhankelijk van giften.”

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking