Oppenheimer grote winnaar bij Golden Globes
Film en tv

Oppenheimer grote winnaar bij Golden Globes

Redactie 08 januari 2024, 13:09
Oppenheimer grote winnaar bij Golden Globes
Cillian Murphy as J. Robert Oppenheimer in OPPENHEIMER, written and directed by Christopher Nolan. This still is an 11K scan of a 70mm B&W IMAX film frame

Oppenheimer, de magistrale ‘biopic’ over het leven en werk van ‘Vader van de atoombom’ Dr. J. Robert Oppenheimer, is zoals verwacht de grote winnaar geworden bij de vannacht in Los Angeles uitgereikte Golden Globes, de prijzen van de buitenlandse film- televisiepers in Hollywood.

Naast de prijzen voor Beste film en Beste regie voor filmmaker Christopher Nolan, ontving de Ierse acteur Cillian Murphy de Golden Globe voor zijn titelrol. In totaal behaalde Oppenheimer, de film die wereldwijd bijna een miljard dollar opleverde aan de bioscoopkassa’s, vijf globes en was daarmee de grote winnaar van de avond.

Bradley Cooper moest het met zijn rol als dirigent en componist Leonard Bernstein in Maestro afleggen tegen Murphy. Ook de Joodse acteurs Joaquin Phoenix voor zijn rol in Beau is afraid en Natalie Portman voor May December waren genomineerd, maar wonnen niet. Datzelfde gold voor The zone of interest van de Brits-Joodse regisseur Jonathan Glazer, zijn film gaat over het leven van de familie Höss, kampcommandant van Auschwitz, tijdens de Holocaust.

In de televisie- en streaming-categorieën waren veel Joodse acteurs genomineerd, maar geen van hen ging met de prijzen naar huis. Dat gold voor Jeremy Strong in het magistrale Succession, voor Jason Segel in het hilarische Shrinking en Ebon Moss-Bachrach uit de fenomenale serie The Bear. Ook actrices Rachel Weisz (Dead Ringers) en Natasha Lyonne (Poker Face) grepen ondanks hun nominaties naast de prijzen. Datzelfde gold voor de Joodse komieken Sarah Silverman en Amy Schumer, de prijs in hun categorie ging naar de Brit Ricky Gervais.

Op de foto hierboven: Cillian Murphy als Dr. J. Robert Oppenheimer – Universal

Plaats opmerking