Joodse gemeente dreigt met opzegging contract PGGM
Nieuws

Joodse gemeente dreigt met opzegging contract PGGM

Redactie 16 januari 2014, 00:00

De orthodox-Joodse gemeente in Amsterdam, overweegt haar aansluiting als contractpartner bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn/PGGM op te zeggen vanwege de beslissing van PGGM om haar beleggingen in vijf Israelische banken terug te trekken.

De orthodox-Joodse gemeente in Amsterdam, de NIHS, heeft een protestbrief gestuurd aan zowel bestuursvoorzitter Hans Alders van PFZW als aan CEO Els Bos van PGGM. De NIHS heeft sinds enkele jaren de pensioenen voor werknemers en ex-werknemers ondergebracht bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn waarvoor PGGM de beleggingen uitvoert. „Wij zijn zeer ontstemd door het besluit van PGGM dat slechts ingegeven kan zijn vanuit de wens om een eenzijdig politiek signaal af te willen geven,” verklaart bestuursvoorzitter Eron Wolf van de NIHS. „En politiek bedrijven is aan politici, niet aan Pensioenfondsen. Zeker niet als daarmee deelnemers, die vaak verplicht zijn aangesloten, worden gekwetst.”

De NIHS en enkele andere voor pensioen bij PFZW aangesloten organisaties hebben inmiddels een dringende uitnodiging doen uitgaan voor tekst en uitleg van PGGM. „ Wij hebben begrip voor het feit dat PGGM een actief mensenrechtenbeleid wil voeren, maar dat moet dan wel consistent en rechtvaardig zijn en niet rieken naar oneigenlijke motivatie. Zo willen wij van PGGM helder horen hoe dit beleid zich verhoudt tot investeringen in de vele andere ondernemingen en financiële instellingen die verbonden zijn met regimes en landen waar de mensenrechten ernstig in het geding zijn. Waar de rechten van vrouwen en minderheden consequent worden geschonden of waar territorium van een ander land bezet wordt gehouden of is geannexeerd. Mocht hier geen bevredigend antwoord op komen, dan lijkt het dat PGGM zich op een oneigenlijke wijze voor een politiek karretje laat spannen en dat is volgens ons in strijd met haar maatschappelijke opdracht.” De NIHS laat verder weten  ‘vooralsnog’ de toelichting van PGGM af te wachten maar ‘zich afhankelijk van deze reactie gaan oriënteren op de mogelijkheid van verdere stappen, waaronder alternatieven voor het onderbrengen van de pensioenen van onze werknemers en ex-werknemers. Dat laatste echter met het in ogenschouw nemen van de belangen van de (oud) werknemers.’

Pensioenfonds PGGM kondigde vorige week aan te stoppen met beleggingen in vijf Israëlische banken omdat die de bouw van Israëlische nederzettingen in op Westelijke Jordaanoever financieren. Het fonds heeft tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israel Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank. PGGM trekt zijn investeringen terug omdat de Verenigde Naties de nederzettingen als illegaal bestempelen. Israël liet woensdag via de Israëlische ambassadeur weten uit te zien naar een aanvullende verklaring van de Nederlandse regering over het besluit van de pensioenverzekeraar om de belangen in de banken te verkopen.

Lees hier meer over de achtergronden bij de beslissing van PGGM: www.niw.nl/ethische-connecties123/

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking