Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Oxfam verkocht de Protocollen van de wijzen van Sion

Redactie 25 maart 2020, 14:58
Oxfam verkocht de Protocollen van de wijzen van Sion

Liefdadigheidsorganisatie Oxfam heeft geld voor hun doelen ingezameld door middel van de verkoop van het rabiaat antisemitische boek ‘Protocollen van de wijzen van Sion’. Oxfam is de internationale moederorganisatie van het Nederlandse Oxfam-Novib, waar voormalig PvdA-Kamerlid Michiel Servaes directeur van is.

Vrijwilligers verkochten in de Oxfam-webshop een editie van de Protocollen uit 1936 voor bijna negentig euro en meerdere exemplaren uit 2002 voor ongeveer een tientje. De organisatie de boeken uit de webwinkel verwijderd, maar pas na terechte, verontwaardigde reacties.

Mark Regev, de Israëlische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, plaatste op sociale media een bericht over de boekenverkoop. “Waarom verkoopt Oxfam antisemitische literatuur?” vroeg Regev zich hardop af. Danny Sriskandarajah, de directeur van Oxfam in Groot Brittannië, verontschuldigde zich vervolgens aan Regev. “De boeken zijn vernietigd en we proberen hier les uit te trekken. Dit had niet mogen gebeuren”, aldus Sriskandarajah. 

Oxfam kwam al eerder in opspraak nadat medewerkers zich in Haïti te buiten waren gegaan aan seksfeesten met minderjarige prostituées in een appartement dat door de organisatie werd verhuurd. Honderden donateurs zegden toen hun lidmaatschap op. Nu blijkt Oxfam het niet zo nauw te hebben genomen met het verspreiden van rabiaat antisemitisch materiaal. Of heeft de organisatie wellicht nooit eerder gehoord van de Protocollen? 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
David blommestyn 28 maart 2020, 15:20
Ik vond dat wel een bijzondere zin: "De boeken zijn vernietigd en we proberen hier les uit te trekken.". En een verband zien met de misdragingen op Haïti is wel heel bedenkelijke retoriek.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *