PA en Hamas martelen
Nieuws

PA en Hamas martelen

Redactie 24 oktober 2018, 00:00

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) beschuldigt in een nieuw rapport zowel de Palestijnse Autoriteit (PA) op de Westelijke Jordaanoever als Hamas in Gaza van het martelen van gevangenen.

“In de 25 jaar sinds de Palestijnen een mate van zelfbeschikking over de Westbank en de Gazastrook verkregen, hebben de autoriteiten mechanismen van repressie opgezet om tegenspraak te onderdrukken, onder andere door hen te martelen.” Volgens HRW worden critici van de PA en Hamas willekeurig opgepakt; het gaat hierbij vooral om journalisten en studenten die hun onvrede uitdrukken tijdens demonstraties en op sociale media.

Eenmaal gearresteerd worden de politieke gevangenen beledigd, bedreigd, geslagen en moeten zij urenlang in pijnlijke ‘stressposities’ doorbrengen. HRW noemt het martelen – onder andere door zweepslagen en het slaan op de voetzolen van verdachten – in de speciale gevangenissen van met name Gaza en Jericho ‘routine’ en ‘overheidsbeleid’ bij zowel de PA als Hamas. De mensenrechtenorganisatie gaat zelfs zover de twee organisaties te beschuldigen van ‘misdaden tegen de menselijkheid’.

HRW interviewde in totaal 147 getuigen over de martelingen. Zo verklaarde de Palestijnse journalist Sami as-Sai gemarteld te zijn omdat hij zich kritisch had uitgelaten over de Palestijnse autoriteiten. As-Sai zei dat hij urenlang gedwongen rechtop had moeten staan met zijn armen achter zijn rug gebonden. Vervolgens werd de journalist deels opgehangen aan het plafond waardoor hij uren lang op zijn tenen moest balanceren en werd hij op zijn voetzolen geslagen. Ook werd er gedreigd dat hij zijn zieke zoontje nooit meer zou zien.

Amer Balousha, ook journalist, werd in juli 2017 gearresteerd nadat hij Hamasleiders kritische vragen had gesteld via Facebook. De politie hield Balousha vervolgens vijftien dagen vast. Daarbij werd hem duidelijk gemaakt dat hij niks meer naar Hamas mocht schrijven, anders zou het zijn dood worden.

 Foto: Abed Rahim Khatib / Flash90

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking