Palestijnen: bagels zijn van ons
Nieuws

Palestijnen: bagels zijn van ons

Redactie 20 mei 2021, 16:58
Palestijnen: bagels zijn van ons

Na matseballensoep en de traditionele challe krijgt een ander Joods culinair icoon het te verduren: volgens een kookboekenschrijfster is de bagel niet Joods, maar Palestijns.

Auteur Reem Kassis acht het aannemelijk dat de bagel een Arabische oorsprong heeft. De oorsprong van het ronde broodje werd al eerder getraceerd naar het zestiende-eeuwse Polen, maar Kassis doet er nog een schepje bovenop. Het brood zou te herleiden zijn naar het Poolse koningshuis en zou via een vrouw uit Bari, Italië, de familie in zijn gekomen. “Italië was in die tijd het belangrijkste bolwerk van het islamitische rijk,” meent de auteur, die kennelijk niet gebukt gaat onder historische kennis.

Het gaat dus om een Palestijnse bagel, concludeert zij. Ook de simit, een Arabisch hoepelvormig brood, zou bewijzen dat de bagel helemaal niet Joods is. Volgt u het nog?

Opvallend is dat Kassis met haar theorie wil bewijzen dat Joden zich schuldig maken aan culturele toe-eigening, terwijl de dame zelf graag theorieën verzint die typisch Joods eten in een Palestijns jasje stoppen. De honderden Joodse deli’s die het broodje verkopen, trekken zich er weinig van aan.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking