Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Nederlandse Rode Kruis erkent fouten WOII in NIW

Redactie 29 maart 2012, 00:00
Nederlandse Rode Kruis erkent fouten WOII in NIW
29 maart 2012

Het weigeren van hulp aan Joden in vernietigingskampen, actieve medewerking aan anti-Joodse maatregelen en kille naoorlogse opvang. Deze fouten erkent het Nederlandse Rode Kruis voor het eerst, in het NIW. Maar excuses aanbieden vindt directeur Cees Breederveld een loos gebaar.

Tijdens de oorlog bezocht het Rode Kruis Auschwitz, Theresienstadt en Buchenwald, maar bood geen hulp. Het NRK ontsloeg Joodse medewerkers en werkte mee aan de anti-Joodse bloedtransfusiemaatregel. Na de oorlog klinkt direct de klacht over het uitblijven van voedselpakketten voor Nederlanders in Duitse kampen, waar Belgische, Franse, Zweedse en Noorse burgers dat wel kregen. Ook regelt het NRK in die tijd weinig of niets voor de opvang van Joden. Het NRK erkent deze feiten nu voor het eerst, meer dan zestig jaar na dato.

„Het Rode Kruis heeft op een afschuwelijke wijze afbreuk gedaan aan haar grondbeginselen,” zegt Cees Breederveld in het NIW. „Dat het Nederlandse Rode Kruis zich zo liet dicteren door de overheid en tegelijkertijd zijn relevantie wilde bevestigen door overdreven neutraal te blijven en zelfs niet durfde te zeggen dat het het ergens niet mee eens waren, dat is onbegrijpelijk.”

“Wat heeft excuses aanbieden voor zin als je niet kan laten zien dat je alles hebt gedaan om ervoor te zorgen dat zoiets niet nog een keer plaatsvindt? Ik ben er in ieder geval nog niet aan toe om dat te doen. Omdat ik ook niet de indruk wil wekken dat het een loos gebaar is.”

Tegelijkertijd kondigt Breederveld een onafhankelijk historisch onderzoek aan naar het eigen oorlogsverleden. Daarbij heeft hij als uitvoerder het NIOD op het oog. Verder geeft het Rode Kruis als gebaar de digitale versie van de Joodsche Raad cartotheek in bruikleen aan het Joods Historisch Museum en de Hollandsche Schouwburg.

„Ik hoop dat de opstelling van het Rode Kruis de mogelijkheid opent voor een dialoog. Wij willen graag met de lezers van het NIW in gesprek met als doel: erkenning van wat is gebeurd, zonder iets te willen wegpoetsen. We willen ook open staan voor de emoties en herinneringen van mensen.” Breederveld wil ook een bezoek afleggen aan het Joodse verzorgingstehuis Beth Shalom om daar naar ervaringen te luisteren. „Dan zou het ook gaan over de kille houding van het Rode Kruis na de oorlog.”

Lees het hele artikel in het NIW van deze week

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *