Verwarring over iftar met antisemiet Appa
Binnenland

Verwarring over iftar met antisemiet Appa

De naam van een rabiate antisemiet mag op uitnodiging prijkte op een officiële uitnodiging van een 'verbindende' iftarmaaltijd. Maar zodra het NIW dat nieuws publiceerde, buitelden de overheidsinstanties over elkaar heen om alles te ontkennen.

Redactie 26 maart 2024, 09:50
Verwarring over iftar met antisemiet Appa
Rapper Appa El Ghazaoui op de Dam in Amsterdam, 2015

Trots werd het aangekondigd op de site van de Tolhuistuin, vlak bij de pont in Amsterdam-Noord: een groot iftarfestijn aan dat op 30 maart zou worden georganiseerd door de ‘Iftar Aliantie Noord’, een samenwerking van de politie, stichting El Houda en stichting Malak. De aankondiging verscheen zelfs op zaterdag als iftartip in Het Parool. Wie op deze festiviteit zijn opwachting zou maken, was rapper Appa El Ghazaoui: “Het is een gelegenheid voor iedereen om samen te komen.” Op de site van De Tolhuistuin was te lezen dat het evenement mede mogelijk was gemaakt in samenwerking met stadsdeel Noord en de woningbouwverenigingen Stadsgenoot en Lieven de Key. 

Wij kennen rapper Appa een beetje. In 2015 schold hij op de Dam in Amsterdam ‘die vieze, vuile zionisten,’ de huid vol. Van hem is de uitspraak over Joden: ‘Hebberige hyena’s die uit zijn op ons geld en bloed’ en ‘Fuck de Talmoed’. Later zou hij het geloof hebben gevonden en predikte hij vrede, totdat hij in een chatroom met Joden in contact kwam. Zijn antisemitisme bleek toen nog even groot te zijn als voorheen. Recent is tegen El Ghazaoui aangifte gedaan wegens doxing, strafbare openbaarmaking van privégegevens. Appa’s Instagrampagina staat vol pure haat. Heeft de leiding van de politie in Amsterdam dat account bekeken? Inclusief inmiddels verwijderde rabiate haatberichten die hij half februari postte? Toen stond er onder meer dat zijn naam ‘angst inboezemt in de hoofden en harten van baby en vrouwenmoordende zionisten die uit NL komen’. De rapper noemt een moeder die ‘ook bloed aan haar handen heeft’. Ook vermeldt hij een ziekenhuis waarvan ‘nu wel voor iedereen duidelijk is dat het een broedplek voor zionisten is, letterlijk.’

Aloud liedje

Nog een ander bericht van El Ghazaoui, gedateerd 15 maart: “Nederlanders zijn niet de baas van Nederland. Israël is de baas van Nederland en dat doen ze [sic] via verschillende lobbygroepen, mediamagnaten en financiële instellingen. Dus hoe eerder mensen dit leren inzien, hoe eerder we bij de oplossingen komen. Nederlanders, pak je land terug van de berovers van jouw vrijheid, integriteit, media en politiek.’ We lezen hier het aloude liedje over rijke Joden die uit zijn op de macht dat we kennen uit De wijzen van de Protocollen van Zion, verpakt in een nieuw jasje. Met Appa probeerde de Iftar Alliantie te verbinden, want ‘iedereen’ zou welkom zijn. Maar het was wel duidelijk voor wie dat niet zou gelden.

Nadat het NIW dit nieuws maandagavond op de site zette, rolden stadsdeel Noord, de Tolhuistuin en de politie dinsdag over elkaar heen om te verklaren dat ze met de inhoud van dit hele iftarfestijn niets te maken hadden. De woordvoerder van stadsdeel Noord meldde het NIW dat het stadsdeel abusievelijk op de uitnodiging vermeld stond en dat de Tolhuistuin inmiddels was verzocht de vermelding te schrappen: “Wij hebben er niets mee te maken.” De politie reageerde in soortgelijke bewoordingen. Die liet weten niets met de inhoud van het evenement van doen te hebben, maar wel organisatorisch betrokken te zijn.

Politie

De politiewoordvoerster benadrukt dat de aankondiging niet juist is. Appa komt niet optreden, dat zou ook nooit de bedoeling zijn geweest. Dat hij toch stond aangekondigd, ook in de agenda van Het Parool, heeft volgens haar iets te maken met de communicatie tussen de Tolhuistuin en de andere partijen, waarin de politie niet zou zijn gekend. Wat er precies is misgegaan, kon zij niet zeggen. Ook Matthea de Jong van de Tolhuistuin reageert: “Het is misgegaan, het is een menselijke fout geweest. Appa is niet uitgenodigd en komt ook niet.” Waaraan die fout ligt, kan zij ook niet zeggen.

De Jong verwijst naar de organisatie Malak, waarvan het idee Appa uit te nodigen waarschijnlijk afkomstig was. In ieder geval was de naam van de rapper op dinsdag van de site verdwenen en vervangen voor ‘inspirerende talks’ door Esther Lagendijk van stadsdeel Noord, Naomi Hoekstra van de politie en Hein Haas, socioloog en migratie-expert aan de Universiteit van Amsterdam.

Dit nieuwsbericht is geüpdatet op 26 maart om 10.50 uur

Opmerkingen (11)
Rena Weissman 25 maart 2024, 20:09
Is het heel raar dat ik om de twee minuten het NIW heropen met de hoop dat er opeens staat dat de oorlog voorbij is, het antisemitisme is afgenomen of dat de Moshiach is gekomen? Ik denk vaak aan Golda Meir en haar woorden, maar nu ben ik gewoon hopeloos en bang. Wanneer is dit voorbij? Wanneer durf ik weer langs de Moskee te lopen of te trein naar Amsterdam te nemen? Het heeft nu wel lang genoeg geduurd. We zijn allemaal moe, toch? We hebben allemaal wel eens gedacht: Maar wat als de pro-palestijnen gelijk hebben en we echt zulke monsters zijn als ze zeggen, wij Joden? Al is het maar een heel klein stemmetje. Ik weet natuurlijk beter, maar wat als... Ik ben moe, uitgescholden te worden voor 'Zionistische Kolonist', 'Kindermoordenaar' of 'K@nkerjood'. Ik ben moe, maar dat kent iedereen toch wel? Ik bid voor Israël en dat het snel voorbij mag zijn. De dag dat men het weet, dat Israël gelijk heeft gehad, al die tijd en men ziet hoe humaan de IDF was en men pro-palestijnen ziet als de 'foute', leef ik waarschijnlijk niet meer. Ik kan me de lach van mijn toekomstige achterkleinkinderen al voorstellen: De dag van vrede. De dag van de Moshiach. Zegene Israël.
Ruud 25 maart 2024, 23:48
Zolang er maar een antisemitisch en woke geluid uitkomt mag dat tegenwoordig gewoon op de social media geplaatst worden...geen enkel probleem...niet 1 medewerker, die deze uitlatingen fact-checked of ook maar redigeert, omdat het onbetamelijk is. Hoe veel Pro-Israël video's zijn al door YouTube verwijderd? Ik ben heel benieuwd naar de gespreksonderwerpen bij dit gezellig etentje. Ik hoef niet ver te zoeken, lees maar eens ff verder hier beneden, daar vindt je al enkele suggesties. Heeft iemand toevallig op de site van NOS.nl het nieuws vanochtend gelezen? Vanuit Nieuwsuur: 'Israël komt met leugen na leugen over voedselsituatie Gaza' Coen Nij Bijvank van Nieuwsuur dweept weer met de uitspraken van Borrell dat Israël de honger als oorlogswapen gebruikt. Ze beweren dat er voor de oorlog elke dag 500 vrachtwagens met hulpgoederen de strook in reden...Gaza is ongeveer zo groot als 2x Texel...waar laat je in godsnaam 500 vrachtwagens per dag!! O ja, natuurlijk die vervoerden tonnen cement voor die meer dan 500 kilometers lage tunnels van hamas. Thea Hilhorst van het Erasmus zegt dat de vrachtwagens niet door Israël hoeven te worden gecontroleerd omdat het allemaal door de VN is ingepakt en daar een heel controle proces aan vooraf is gegaan. Heee Thea, even een vraagje aan jou, als hoogleraar humanitaire studies: als jouw familie was afgeslacht en verkracht door medewerkers van de VN waarna er ook nog met een stoffelijk overschot Gaza in gesleept wordt door weer een andere VN medewerker...hoeveel vertrouwen zou jij zelf dan nog hebben in dat controleproces van diezelfde VN?? Al die tienduizenden raketten reeds afgevuurd op burgers in Israël, ook tienduizenden anti-tank granaten, miljoenen kogels en AK-47 mitrailleurs zijn allemaal verborgen tussen humanitaire zendingen de Gazastrook binnen gesmokkeld, maar controle daarop is alleen maar treiteren volgens jou?? Thea, ga jij eens ff zelf in Gaza humanitaire hulp verlenen...dan weet je tenminste uit eigen hand waarover je praat.
Ronald Glaser 26 maart 2024, 07:48
Ik schaam me kapot als Nederlander zijnde om wat er hier gebeurt. In heel Europa en dus ook Nederland vertrekken joden/Israëli vanwege het rabiate antisemitisme wat hier steeds vaker voor komt en onze politie gaat lekker iftar vieren met zulks gespuis.
C Willemsen 26 maart 2024, 08:36
Hallo politiek lezen jullie mee? Wanneer wordt dit gestopt? Waarom organiseert de politie een iftar? Hoezo scheiding kerk en staat? We zien dit soort dingen niet bij andere feestdagen van andere geloven ( en dat moet ook niet) En Mark Rutte horen we hem nog? Is hij nog voor Nederland beschikbaar of druk met andere dingen. Hij wordt wel door ons betaald. Ik wordt zo in en in verdrietig van het anti semitisme wat steeds meer de kop op steekt en waarvan zoveel mensen weg kijken of zelf vergoelijken.
Bas Fortuin 26 maart 2024, 08:41
Eens met Redactie NIW: Met Appa probeert de Iftar Alliantie te verbinden, want ‘iedereen’ zou welkom zijn. Het is wel duidelijk voor wie dat niet geldt." Mozes schreef 3.500 jaar geleden al in de Torah: Exodus 23:2...Gij zult de meerderheid in het kwade [o.a. Hamas] niet volgen, noch in een rechtsgeding getuigenis afleggen met de meerderheid mee, om het recht te buigen." En ja, ik geloof met Rena Weissman in De dag van vrede. De dag van de Moshiach. Zegene Israël." Hoezo? De nacht van deze wereld is bijna ten einde...De dag van Israels Overwinning is nabij volgens de profeet Zacharjah 12 en 14. @ Ruud, mee eens!!! Er komt pas vrede in Israel en GAZA als Hamas de wapens neerlegt en alle Joodse Gijzelaars vrijlaat. Israel moet nooit Hamas terroristen vrijlaten in ruil voor Joden. Belachelijk! Laat het recht en de waarheid zegevieren.
Gerda Schrijver 26 maart 2024, 09:38
@Rena, Die dag die komt! De dag van de Mashiach. Als zijn voeten zullen staan op de Olijvenberg. G,d zelf zal dan ten strijde trekken voor Zijn volk Israel. In deze verschrikkelijke tijden mogen we hoop hebben, want G,d zelf heeft het gesproken en beloofd. ( zie Zacharia en Joel). G,d zelf zal dan afrekenen met die volken die optrekken tegen Jeruzalem. In deze afgelopen maanden trekken de volken op tegen "Jeruzalem" en tegen G,ds oogappel het Joodse volk, want dit zien we nu wereldwijd voor onze ogen gebeuren. De satan zal niet winnen!!! Onze hoop en geloof is op Hem die dit gesproken en voorzegd heeft. En dan zal het volmaakte Vrederijk aan breken. Baruch Ha-Shem!
Jan Croes 26 maart 2024, 10:56
Diepe schaamte valt mij ten deel, als nazaat van twee eenvoudige grootouders op de Veluwe, door hun ware christelijke Barmhartigheid bewogen tijdens de zwartste dagen uit de Nederlandse geschiedenis. Daarom hebben zij het leven gered van een destijds jonge knul, van de gruwelen van het rabiate antisemitisme ten uitvoer gebracht door de walgelijke ideologie van het Nationaal socialisme. Later geëerd met de Yad Vashem onderscheiding. En nu, 80 jaar later? Moeten we wederom de strijd aan, vanuit dezelfde overtuiging: antisemitisme is het bitter jaloerse werk van het kwaad tegenover de oogappel van de Almachtige. En dient te vuur en te zwaard bestreden te worden, in naam en met vertrouwen op G'd. Ik sta daar, in lijn met de familie traditie pàl voor. En doe een moreel beroep op de Amsterdamse Politie: ontzeg deze antisemiet de toegang. U heeft nog wat goed te maken t.o.v. uw houding en gedrag 80 jaar geleden in wat destijds het 'Jeruzalem van Europa' heette te zijn. Totdat....
Cees van Dijk 26 maart 2024, 13:29
De foto van dit sujet komt uit 2015 het jaar waarin de Franse ‘komiek’ Dieudonnee M’bala M’bala furore maakte met zijn verheerlijking van het terroristische geweld tegen Joden en Joodse instellingen (weet u nog van die Joodse supermarkt?). Lol! Grappig! Ananas! Appa trekt op de foto zo’n sardonisch bedoelde lach (hetzelfde deed Mbala Mbala in Frankrijk en met hem duizenden anderen in Frankrijk bij het debiteren van grove gruwelijke grappen over Joden en ‘ontsnappend gas’ in keukens en badkamers en hij dan de loodgieter spelend, die dat ‘euvel’ moet repareren bij Joodse ‘klanten’.) Lachen! Dikke lol! Van dat niveau, mensen. Zal hij wel gehoord hebben van Franse neefjes van hem die zich daarmee op straat of in theaters of in dancings vermaken. Goed gejat Appa! (En krijg nou de ty… de kle… het rambam maar.)
Marlou 27 maart 2024, 01:41
Ook ik schaam me kapot voor de laffe en hypocriete gedragingen van een aantal gezagsdragers in NL. En daar hoort zeker ook de schijtbakkerij bij van de hoogste politiechefs in NL. Waarom doet zij publiekelijk hun bek niet open over het al jaren toenemend Islamitisch antisemitism broeiend in de moslimwereld en linkse woke-klieken, resp. anarchisten in ons land? De 24/7 desinformatie!and haatkwekerij op youtube? it shame it! Benoem het daderprofiel en doe er wat aan! Als brave inheemse burger wens ik niet over e e n kam geschoren te worden met misdragingen van nieuwe Nederlanders. Dus, politie, ambtenaren en medialui, graag voortaan statistieken differentieren en ophouden met algemene termen. Btw: ik sprak op een gegeven moment een Rotterdamse motoragent m.b.t. die beruchte “discriminerende” appjes. Die kwamen niet uit de lucht gevallen. Gek worden ze er van die immer zelfde draaideurcriminelen met die grote bekken. Name it shame it!
Geert ter Horst 27 maart 2024, 21:38
Wat moet de politie zondermeer op een iftar-maaltijd? Wat is dit voor onzin? Ze komen toch ook niet op bezoek bij een Pesach Seider? De politie hoort neutraal te zijn en zich niet af te geven met een bepaalde religieuze groep.
Lee 29 maart 2024, 09:30
Typisch Nederland om op alle fronten, in delen van alle echelons van overheden en semi overheden om het antisemitisme te vergoelijken, te stimuleren, een podium te geven, te stimuleren of anderszins terwijl er tegelijkertijd met de mond wordt beleden dat het tegenovergestelde wordt nagestreefd. Volgens de Nederlandse grondwet zou het verbod op discriminatie voor alle wetten moeten prevaleren doch wordt dit onder de klem van het destructieve vooral vrijblijvende demonstratierecht gewurgd. De Nederlandse verachtelijke en stiekeme vals geniepige volksaard is grosso modo niet veel veranderd na de zogenaamde de-kolonisatieperiode. Gelukkig zijn er ook nog mensen die hun rug recht houden, integriteit belangrijk vinden en niet proberen om de kool en de geit te sparen maar kiezen voor een blijk van gezond verstand.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *