Verwarring over iftar met antisemiet Appa
Binnenland

Verwarring over iftar met antisemiet Appa

De naam van een rabiate antisemiet mag op uitnodiging prijkte op een officiële uitnodiging van een 'verbindende' iftarmaaltijd. Maar zodra het NIW dat nieuws publiceerde, buitelden de overheidsinstanties over elkaar heen om alles te ontkennen.

Redactie 26 maart 2024, 09:50
Verwarring over iftar met antisemiet Appa
Rapper Appa El Ghazaoui op de Dam in Amsterdam, 2015

Trots werd het aangekondigd op de site van de Tolhuistuin, vlak bij de pont in Amsterdam-Noord: een groot iftarfestijn aan dat op 30 maart zou worden georganiseerd door de ‘Iftar Aliantie Noord’, een samenwerking van de politie, stichting El Houda en stichting Malak. De aankondiging verscheen zelfs op zaterdag als iftartip in Het Parool. Wie op deze festiviteit zijn opwachting zou maken, was rapper Appa El Ghazaoui: “Het is een gelegenheid voor iedereen om samen te komen.” Op de site van De Tolhuistuin was te lezen dat het evenement mede mogelijk was gemaakt in samenwerking met stadsdeel Noord en de woningbouwverenigingen Stadsgenoot en Lieven de Key. 

Wij kennen rapper Appa een beetje. In 2015 schold hij op de Dam in Amsterdam ‘die vieze, vuile zionisten,’ de huid vol. Van hem is de uitspraak over Joden: ‘Hebberige hyena’s die uit zijn op ons geld en bloed’ en ‘Fuck de Talmoed’. Later zou hij het geloof hebben gevonden en predikte hij vrede, totdat hij in een chatroom met Joden in contact kwam. Zijn antisemitisme bleek toen nog even groot te zijn als voorheen. Recent is tegen El Ghazaoui aangifte gedaan wegens doxing, strafbare openbaarmaking van privégegevens. Appa’s Instagrampagina staat vol pure haat. Heeft de leiding van de politie in Amsterdam dat account bekeken? Inclusief inmiddels verwijderde rabiate haatberichten die hij half februari postte? Toen stond er onder meer dat zijn naam ‘angst inboezemt in de hoofden en harten van baby en vrouwenmoordende zionisten die uit NL komen’. De rapper noemt een moeder die ‘ook bloed aan haar handen heeft’. Ook vermeldt hij een ziekenhuis waarvan ‘nu wel voor iedereen duidelijk is dat het een broedplek voor zionisten is, letterlijk.’

Aloud liedje

Nog een ander bericht van El Ghazaoui, gedateerd 15 maart: “Nederlanders zijn niet de baas van Nederland. Israël is de baas van Nederland en dat doen ze [sic] via verschillende lobbygroepen, mediamagnaten en financiële instellingen. Dus hoe eerder mensen dit leren inzien, hoe eerder we bij de oplossingen komen. Nederlanders, pak je land terug van de berovers van jouw vrijheid, integriteit, media en politiek.’ We lezen hier het aloude liedje over rijke Joden die uit zijn op de macht dat we kennen uit De wijzen van de Protocollen van Zion, verpakt in een nieuw jasje. Met Appa probeerde de Iftar Alliantie te verbinden, want ‘iedereen’ zou welkom zijn. Maar het was wel duidelijk voor wie dat niet zou gelden.

Nadat het NIW dit nieuws maandagavond op de site zette, rolden stadsdeel Noord, de Tolhuistuin en de politie dinsdag over elkaar heen om te verklaren dat ze met de inhoud van dit hele iftarfestijn niets te maken hadden. De woordvoerder van stadsdeel Noord meldde het NIW dat het stadsdeel abusievelijk op de uitnodiging vermeld stond en dat de Tolhuistuin inmiddels was verzocht de vermelding te schrappen: “Wij hebben er niets mee te maken.” De politie reageerde in soortgelijke bewoordingen. Die liet weten niets met de inhoud van het evenement van doen te hebben, maar wel organisatorisch betrokken te zijn.

Politie

De politiewoordvoerster benadrukt dat de aankondiging niet juist is. Appa komt niet optreden, dat zou ook nooit de bedoeling zijn geweest. Dat hij toch stond aangekondigd, ook in de agenda van Het Parool, heeft volgens haar iets te maken met de communicatie tussen de Tolhuistuin en de andere partijen, waarin de politie niet zou zijn gekend. Wat er precies is misgegaan, kon zij niet zeggen. Ook Matthea de Jong van de Tolhuistuin reageert: “Het is misgegaan, het is een menselijke fout geweest. Appa is niet uitgenodigd en komt ook niet.” Waaraan die fout ligt, kan zij ook niet zeggen.

De Jong verwijst naar de organisatie Malak, waarvan het idee Appa uit te nodigen waarschijnlijk afkomstig was. In ieder geval was de naam van de rapper op dinsdag van de site verdwenen en vervangen voor ‘inspirerende talks’ door Esther Lagendijk van stadsdeel Noord, Naomi Hoekstra van de politie en Hein Haas, socioloog en migratie-expert aan de Universiteit van Amsterdam.

Dit nieuwsbericht is geüpdatet op 26 maart om 10.50 uur

Plaats opmerking