Politie ziet explosie van steeds vaker gewelddadig antisemitisme in Nederland
Binnenland

Politie ziet explosie van steeds vaker gewelddadig antisemitisme in Nederland

De Nederlandse politie bevestigt het beeld dat oprijst uit de Monitor van het CIDI: antisemitisme neemt schrikbarend snel toe.

Redactie 23 april 2024, 18:08
Politie ziet explosie van steeds vaker gewelddadig antisemitisme in Nederland

Wat het CIDI al in zijn jaarlijkse antisemitismemonitor constateerde, wordt nu ook door de politie bevestigd: Jodenhaat in Nederland is geëxplodeerd. In 2023 registreerde de politie 880 gevallen van antisemitisme, tegenover 549 het haar daarvoor. Nog verontrustender: het gaat steeds vaker om geweld of bedreiging.

Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner zegt het als volgt: “We zien behalve een toename ook verharding van het antisemitisme. Het blijft niet meer bij woorden alleen. Dat is buitengewoon zorgelijk.” Het aantal geregistreerde gevallen van gewelddadig antisemitisme steeg het afgelopen jaar van 28 naar 43, het aantal bedreigingen van 54 naar 80.

Joden vormen de meest gediscrimineerde groep in ons land

Discriminatie tegen Joden verdubbelde bijna: het Openbaar Ministerie registreerde vorig jaar 181 discriminatiefeiten met een antisemitische achtergrond tegenover 93 in 2022. Verdoner spreekt van een ‘wake-upcall voor mensen die denken dat het wel meevalt met antisemitisme’. De waarheid is dat Joden relatief de meest gediscrimineerde groep in ons land vormen. Meer dan op basis van geslacht of seksuele geaardheid en (veel) meer dan op basis van huidskleur of andere religiën zoals de islam.

Verdoner pleit ervoor dat de pakkans bij antisemitisme omhoog gaat, maar de werkelijkheid is dat de politie en het OM op dit moment vrijwel niets doen tegen Jodenhaat. Dit bleek bijvoorbeeld tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Ook wil de NCAB dat er meer aandacht voor anti-Joods racisme op scholen komt, maar die kans lijkt klein in klassen waar leraren vaak niet eens meer over de Holocaust durven te praten. Ten slotte wil Verdoner meer aandacht voor Joods leven ‘als tegengif’. Het NIW zal dat laatste zeker blijven uitdragen.

Opmerkingen (2)
tiki 25 april 2024, 11:31
Jodenhaat in Nederland is geexplodeerd....en niet alleen daar. Maar ja, je moet het "in de context" zien. Deze Westerse progressieve humanisten moesten 80 jaar hun grieven tegen Joden, die hen alléén maar miserie brachten, door de media & banken te regeren, waardoor zij niet tot volle ontplooing van hun talent konden komen. Ze hebben deze ongekende woede 80 jaar in hun buik moeten houden, die daardoor een verstopping van epische proportie veroorzaakte maar nu in één klap mag exploderen, want Joden die niet over zich laten lopen en terug schieten naar hen die op hen schieten & hén vermoorden die hun willen vermoorden.....'dat staat niet in het scenario van onze beschaving van duizenden jaren. Vandaar is het onze plicht om deze Joden te veroordelen & haten.
Jelle slager 25 april 2024, 19:42
Dat er niets tegen het haatzaaien wordt gedaan betekent in feite dat we ons er al bij hebben neergelegd. Vooral uit de extreem linkse hoek en vanuit de islaam komt dit geluid en dat zal alleen maar toenemen als er niet krachtdadig tegenop wordt getreden. Zie de jaren 30 van de vorige eeuw.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *