Poppenspeler
Binnenland

Poppenspeler

Redactie 13 mei 2018, 00:00

We zijn pas een paar maanden op weg, maar nu al is 2018 het jaar van de nepontmoetingen. Minister Halbe Zijlstra droomde over Poetin in een datsja, alleen resulteerde dat nachtelijke gewoel in een nachtmerrie. En zanger Dotan zoog meer dan 140 sociale-mediafans uit zijn duim. Zielige fans met kanker, fans met een miskraam, fans die zonder de muziek van Dotan niet meer zouden kunnen leven. Zelf heb ik overigens precies het omgekeerde.

Maar goed, als het aankomt op liegen, hou ik het bij een sporadisch klein leugentje. Daarom kijk ik met veel verwondering naar Dotan. Met een Amerikaanse overtuiging in de lijn van the sky is the limit bedacht de zanger een heel leger fictieve fans die hem de hemel in prezen en zijn collega-muzikanten de grond in boorden. Je moet er maar op komen. Het is bovendien een hele klus om meer dan 140 mensen online het leven te geven. Al die profielen, al die wachtwoorden. En dan moet je ze ook nog eens aansturen. Dotan, zanger en poppenspeler in een.

De Volkskrant onthulde de oplichting en Dotan ging, na aanvankelijk de zaak te ontkennen, diep door de knieën. Hij trok zich terug en zette een streep door zijn optredens en festival. Alle media doken op het verhaal als vliegen op overrijp fruit. Zo ook mijn geliefde Ditjes & Datjes, het huisblad van supermarktketen Dirk van den Broek. Uit het artikel met de kop ‘Je lijkt op je moeder, Dotan!’ leerde ik dat de zanger het van geen vreemde had. Zijn moeder Patty Harpenau zou volgens de auteur, en nu citeer ik, al jaren ‘een grote duim hebben’. Zo zou Patty ooit geclaimd hebben dat ze haar boek zou presenteren bij Oprah Winfrey op de bank. Toch niet de minste. Het bleek echter het werk van de duim te zijn.

Nu had ik voor deze Dotan-affaire nog nooit van Patty gehoord. Een vlugge zoektocht op Google leverde verschillende inzichten op: ze was ‘societyschilderes’ en nu is ze levenscoach. U weet wel, zo’n type dat een boekenkast heeft met boeken waar je geen planken voor nodig hebt. Ooit schreef ze een boek met de curieuze titel Het geheim van The Secret. Het schijnt dat de opvolger, De liefde van Love nog op zich laat wachten.

Zo moeder, zo zoon, concludeerde dus de Ditjes & Datjes. Toch hebben meester en leerling geen contact meer met elkaar. Patty heeft het zo bont gemaakt dat zelfs haar eigen Dotan al een paar jaar niets meer met haar te maken wil hebben. In De Telegraaf deed ze een ‘emotionele’ oproep aan haar zoon. Ze wilde een teken van leven, want Dotan leek na de rel van de aardbodem verdwenen, een teken dat naar verluidt inmiddels is gekomen. Dat de oproep aan haar eigen kind via de media ging, verbaasde mij inmiddels allang niet meer. Ook slechte publiciteit is publiciteit. Want wie ver wil komen in de wereld van showbizz heeft twee eigenschappen nodig: schaamteloosheid en zelfverheerlijking. Showbizz is niks anders dan marketing van mensen. En daar hoort een klein beetje liegen bij. Maar net als bij alcohol geldt ook hier de regel ‘met mate’. Anders is de kater enorm.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking