Proces tegen Facebook
Buitenland

Proces tegen Facebook

Redactie 12 april 2011, 00:00

De sociale netwerksite Facebook en medeoprichter Mark Zuckerberg hebben een claim van een miljard aan hun broek gekregen omdat een pagina die opriep tot een derde intifada niet snel genoeg uit de lucht werd gehaald. De man die de zaak aanspande, Larry Klayman, zelf een advocaat, is naar zijn zeggen ‘bezorgd over alles wat samenhangt met de veiligheid van Israël en zijn volk’.

Facebook verwijderde op 29 maart een pagina die ‘Third Palestinian Intifada’ werd genoemd, die in een paar weken tijd 350.000 vrienden had verzameld. De pagina riep op tot een intifada die op 15 mei moest beginnen. Hij bevatte citaten en filmfragmenten die opriepen tot het doden van Joden en Israëli’s en het ‘bevrijden’ van Jeruzalem. Klayman wil ook dat Facebook alle pagina’s verwijdert met de sleutelwoord ‘Third Intifada’ en andere termen die aanmoedigen tot geweld tegen Joden.

Facebook noemde Klaymans aanklacht ‘zonder betekenis’. Een nieuwe pagina met dezelfde naam heeft alweer duizenden ‘vrienden’. Enkele dagen voor verwijdering meldde Facebook in een persbericht dat sommige ‘content’ (kritiek op een land, cultuur, religie, levensstijl, politieke ideologie) van de site schokkend kan zijn, ‘maar dat op zich is geen reden om de discussie te verwijderen’.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking