Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Protest tegen komst antisemiet Icke

Terwijl de gemeente Amsterdam de IND opdracht heeft gegeven te kijken of de antisemitische complotdenker David Icke uit ons land kan worden geweerd, zijn er diverse initiatieven voor een stevig protest tegen zijn optreden op 6 november op de Dam in Amsterdam.

Esther Voet 28 oktober 2022, 08:00
Protest tegen komst antisemiet Icke

Er is veel over gezegd over de denkbeelden van David Icke, die door de organisatie Samen voor Nederland is uitgenodigd op 6 november te komen spreken op de Dam, hartje hoofdstad. Je zou denken dat een man die gelooft in reptielen die zich vermommen als mensen, onder wie de Britse koninklijke familie en Tony Blair, recht in zijn gezicht wordt uitgelachen. Het is echter verbijsterend hoeveel mensen achter deze gevaarlijke voormalige voetballer aanlopen.

Uiteraard is in zijn gedachtegoed een hoofdrol weggelegd voor Joden. Icke noemt ze in een lezing in 2013 ‘Rothschild zionists’ die de wereld beheersen. Zijn relaas begint met kreten die we kennen van pro-Palestijnse demonstranten op diezelfde Dam, inclusief dezelfde plaatjes die op een groot scherm achter Icke worden getoond. Daarna wordt een lange trits Joden opgesomd die onderdeel zouden uitmaken van een geheim genootschap. Natuurlijk wordt dat beheerst door de Joodse bankiersfamilie.
Ahmedinedjad een antisemiet? Welnee, vindt Icke, die een foto toont waarop de voormalige Iraanse president vriendelijk handenschudt met leden van het antizionistische Neturei Karta. En kijk naar de symbolen van het gebouw waar het Israëlische hooggerechtshof zetelt, gebouwd door de Rothschilds. Met allerlei symbolen van de illuminati, stelt Icke. Volgens hem is Israël niet het thuisland van het Joodse volk, nee, het is het rijk van dit duistere genootschap. Dat is overal in geïnfiltreerd: in de Amerikaanse regering, in de Britse, en zijn in beeld gebrachte verzameling toont onder meer de Zweedse, Zwitserse, Russische en Nederlandse vlag, naast logo’s van onder meer de vrijmetselaars en de BBC.

Intrigantenkliek

De complotdenker lardeert zijn betoog met historische gebeurtenissen waar dit Joodse syndicaat verantwoordelijk voor is: de Eerste Wereldoorlog, natuurlijk 9/11, de inval in Afghanistan, de Griekse bankencrisis en ga zo maar door. Obama, Clinton, Cameron, Blair en Biden, ze zijn allemaal in dienst – of staan in ieder geval onder invloed – van deze Joodse ‘illuminati’, die hij consequent Rothschild-zionisten blijft noemen. Volgens hem maken daar ook vier van de negen leden van het Amerikaanse hooggerechtshof deel van uit. En nooit, bezweert Icke, nooit worden ze bekritiseerd, want alle personen met invloed in de samenleving, de politiek en media, maken onderdeel uit van het complot. “Dit is de cabal, de intrigantenkliek die wij moeten ontmaskeren en bestrijden,” besluit Icke zijn tirade.

Obama, Clinton, Cameron, Blair en Biden, ze zijn allemaal in dienst van de Rothschild-zionisten

En dit is nog maar een van zijn speeches. Zijn waanbeelden gingen er bij de volgepakte zaal in als zoete koek. In andere uitingen plaatst hij vraagtekens bij de Holocaust en de aanstichter ervan. Je kunt hier natuurlijk over zwijgen. Maar uit onderzoek blijkt dat alleen in de Verenigde Staten al zo’n elf miljoen mensen geloven in deze theorie, van wie sommigen zelfs bereid waren het Capitool te bestormen.

Verzetsstrijders

Terug naar Nederland. Wie staan op de Facebookpagina van Samen voor Nederland, de groepering die Icke uitnodigde, als aangesloten organisaties vermeld? Nou, mediaplatform Café Weltschmerz bijvoorbeeld en Forum voor Democratie, clubs waarvoor het NIW al eerder waarschuwde. Daarnaast groepen als de Gele Hesjes, het Andere Nieuws en de Andere Krant, Brandweer voor vrijheid, Artsen voor Vrijheid, Zorgmedewerkers Verenigd, uitgeverij De Blauwe Tijger, Nederland in Verzet, de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken, de Antifascistische Oud-verzetsstrijders Nederland en de gesjeesde rapper Kafka. Aanvankelijk was BVNL van Tweede Kamerlid Wybren van Haga ook aangesloten, maar toen het NIW deze manifestatie onder de aandacht bracht, haastte die vaccinatiekritische partij zich ervan te distantiëren met dit Twitterbericht: “Bah! Een antisemiet en een Holocaustontkenner het woord geven is misselijkmakend. BVNL wil met zo’n sujet niets van doen hebben. Organisatie gevraagd om ons logo te verwijderen. Holocaustontkenning en antisemitische opruiing is terecht strafbaar.” Het BVNL-logo is inmiddels niet meer op de site te zien, en na vragen van het NIW is ook het logo van een mkb-organisatie tegen de coronamaatregelen niet meer te zien, maar er blijven nog voldoende organisaties over.

Een groot deel van deze obscure ploegen hebben zich aan Samen voor Nederland verbonden vanwege hun gemeenschappelijk standpunt tegen het coronabeleid. Onder hen zijn artsen, leraren en verpleegkundigen. Zij prijken nog altijd met hun logo op de site, die trots meldt dat meer dan zeventig instanties bij de beweging zijn aangesloten. Terwijl wij dit schrijven, zijn het er nog 56. De vraag is of deze clubjes ook het initiatief steunen een radicale antisemitische complotdenker te laten spreken. Zijn zij er überhaupt van op de hoogte dat ze met deze abjecte actie van Samen voor Nederland worden geassocieerd?

Weerwoord

In de flyer presenteert SvN het initiatief met poezelige kreten als ‘No war, just peace’, ‘Sluit je aan bij de dag voor de menselijke verbinding!’, ‘Strijdt u mee? Voor een democratische en vrije samenleving’ en de hashtag #nietmijnoorlog. Maar dat deze organisatie nu van een antivaxclub is verworden tot een antisemitische sekte, is wellicht te wijten aan de leegloop van antivaxprotesten. Die scoren niet meer, die hype is voorbij. En wil je relevant blijven, dan moet je wat anders verzinnen, moeten de organisatoren hebben gedacht.

Ronny Naftaniel heeft voor de gelegenheid een voorraad fluitjes ingeslagen

Tegenstanders laten het er niet bij zitten. Als David Icke inderdaad op 6 november op de Dam spreekt, moet hij rekenen op stevig weerwoord van fluitjes en andere geluidsdragers, een initiatief van Ronny Naftaniel die voor de gelegenheid een voorraad heeft ingeslagen. Samen met het CIDI roept hij op tijdens Ickes optreden een luid tegengeluid te laten horen. Naftaniël: “Hoe het gaat lopen? Ik heb geen idee. We weten dat het gemeentebestuur zoekt naar mogelijkheden om deze manifestatie niet door te laten gaan. Mocht het toch zo ver komen, dan heb ik fluitjes om uit te delen. Het staat iedereen trouwens vrij om zelf geluidsdragers, trommels en wat dies meer zij mee te nemen.”

Legale optie

Dit is niet het enige protest dat in voorbereiding is. Ook de oud-voorzitter van de Jonge Socialisten Amsterdam, Freek Wallagh, roept zijn achterban op een tegendemonstratie te houden. In zijn oproep heeft hij het over Icke als beroepsantisemiet: “Als Jood en als Amsterdammer kon ik Ickes haatspuierij niet zomaar laten gebeuren. Vandaar dat wij met een groep Joodse en niet-Joodse Amsterdammers, jongeren en ouderen ons zondag 6 november op de Dam gaan verzamelen. Dit alles om tegengeluid te bieden aan de haat van Icke en te laten zien dat antisemitisme niet thuishoort in Amsterdam.”

Ten slotte is de radicale organisatie Mokum tegen Fascisme iets soortgelijks van plan onder de noemer ‘Geen Icke in mijn wijk!’ Je kunt je afvragen of de krachten niet gebundeld moeten worden, maar Mokum tegen Fascisme heeft al aangegeven niet samen te willen demonstreren met het CIDI.
Naftaniel: “Hoe meer protest, hoe beter. Het geeft op zichzelf wel aan dat dit antisemitisme in diverse lagen van de samenleving niet wordt gepikt.” Dat Forum voor Democratie nog steeds bij de aangesloten organisaties staat, verbaast hem niets. “Maar,” zegt hij, “laten we aantonen dat het gezonde denken niets te maken wil hebben met dit soort griezelige theorieën, die er uiteindelijk op uit zijn de hele maatschappij te ontwrichten.”

Op dit moment wordt vooral gekeken naar minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz. Die onderzoekt of Icke, net als andere haatpredikers, wettelijk een verblijf in het land kan worden ontzegd. Nu het Verenigd Koninkrijk, Ickes vaderland, uit de Europese Unie is gestapt, zou dat gemakkelijker moeten zijn. Gaat de manifestatie op 6 november vanaf 12 uur toch door, dan kan het nog gezellig worden op de Dam, waar het winkelende publiek zich een weg zal moeten banen tussen alle pro- en contrademonstranten door. Dan beschikt de gemeente nog altijd over de legale optie de zaak af te blazen wegens verstoring van de openbare orde.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
max van cleef 31 oktober 2022, 22:18
David Icke is een gevaarlijke gek, men moet hard opgedreden worden tegen hem met zijn idiote gedrag enz.. Er te veel van deze soorten mensen in de wereld, die de mensheid willen vernietigen enz... Waarneer komt er normalige tijd en vrede? Onze leven is zeer kostbaar in deze roekeloze wereld, wat er nu allemaal gebeurd op de wereld. Is niet normaal meer. Wanneer wel?
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *