Éric Zemmour, de Franse filosoof en politicus die in de voorronde van de Franse presidentsverkiezingen het onderspit moest delven tegen concurrente Marine Le Pen, moet zich opnieuw voor de rechter verdedigen voor uitspraken over de Holocaust in Frankrijk. Dat heeft het Hof van Cassatie bepaald nadat het een vonnis van het Hof van Beroep in Parijs had vernietigd. Opvallend detail in de affaire: Zemmours Joodse afkomst.
Aanleiding tot de zaak was een debat dat Zemmour op de Franse televisie had met de eveneens Joodse filosoof Bernard-Henri Lévy. Daarin herhaalde Zemmour zijn eerdere standpunt dat de met de nazi’s collaborerende maarschalk Pétain tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘Joodse levens gered’ zou hebben. Toen Lévy hem van ‘revisionisme’ beschuldigde en de uitspraak een ‘monstruosité’ (een (‘gedrocht’) noemde, zwakte Zemmour zijn bewering af door te stellen dat hij alleen Franse Joden bedoelde en zei: “Opnieuw, dat is een feit.” De meeste Franse historici zijn het hier niet mee eens en zien het Vichy-régime van Pétain als instrumenteel bij de Jodenvervolging door de Duitsers in Franrijk.
Zemmour, kind van Algerijns-Joodse ouders, heeft al verschillende veroordelingen op zijn naam wegens discriminatie, waarbij het meestal om uitspraken over moslims gaat
De discussie leverde Zemmour een vervolging op wegens ontkenning van misdaden tegen de menselijkheid, wat in Frankrijk strafbaar is. De rechtbank in eerste aanleg en het Hof van Beroep in Parijs spraken hem echter vrij, omdat het Hof concludeerde dat Zemmours uitspraken hoewel beledigend voor de nabestaanden van de slachtoffers van de Holocaust ‘niet bedoeld zijn om het aantal slachtoffers van deportatie of het beleid van vernietiging in de concentratiekampen te ondermijnen of in twijfel te trekken’.
Dit vonnis is nu door het Court de Cassation, Franrijks hoogste gerechtelijke instantie, vernietigd. Een andere rechtbank moet de zaak nu opnieuw beoordelen. Zemmour, kind van Algerijns-Joodse ouders, heeft al verschillende veroordelingen op zijn naam wegens discriminatie, waarbij het meestal om uitspraken over moslims gaat. In een aantal andere zaken werd hij vrijgesproken. Vorig jaar kwam de 65-jarige Zemmour als vierde uit de bus in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, nadat hij in de peilingen lange tijd een bedreiging had gevormd voor de eveneens radicaal-rechtse Marine Le Pen.