Ralbag blijft
Binnenland

Ralbag blijft

Redactie 19 juli 2013, 00:00
Ralbag blijft

 

A Ralbag_NIHS

Het nieuwe NIHS-bestuur heeft besloten het contract van Arjeh Ralbag, de omstreden opperrabbijn van Amsterdam, te verlengen en pleit tegelijkertijd voor de vorming van een landelijk opperrabbinaat.   

Dit besluit hebben we niet zomaar genomen. We zijn ons zeer bewust van de bestaande emoties rondom opperrabbijn Ralbag,” zegt Eron Wolf, de nieuwe NIHS-voorzitter over het vrijdag in de NIHS-nieuwsbrief bekendgemaakte besluit om het contract van Ralbag dat per 1 juli afliep, met een half jaar te verlengen. „Er zijn vervelende dingen gebeurd de afgelopen jaren. Daar hoeven we niet omheen te draaien,” Wolf noemt als voorbeeld de rel die vorig jaar ontstond doordat Ralbag een online verklaring ondertekende waarin staat dat homoseksuelen in therapie moeten. „Hij realiseert zich dat allemaal zelf ook heel goed. Hij weet dat hij op grote afstand van de gemeente staat,” zegt Wolf om daar een nadrukkelijk maar op te laten volgen: „Maar er is wel een aantal zaken waarvoor de aanwezigheid van Ralbag belangrijk is.”

Daarom blijft Ralbag, die in New York woont, in ieder geval de komende zes maanden ook voorzitter van de rabbinale rechtbank in Amsterdam. Wolf wijst op halachische activiteiten vanuit het Amsterdamse Beth Din zoals zaken rondom trouwen, scheiden, lopende gioeriem (procedures van mensen die uitkomen) en kasjroet, waarvoor ‘het waarborgen van de continuïteit’ middels de internationaal hoog aangeschreven Ralbag ‘heel belangrijk’ is. Bij het kasjroet geldt dat de export mede onder het kosjercertificaat van Ralbag zorgt voor flinke inkomsten. Vorig jaar klonk in de inmiddels opgeheven NIHS-raad bij monde van Hadassa Hirschfeld, voorzitter van de grootste fractie, Kol Chadasj, de dringende oproep om het contract van Ralbag niet te verlengen. Toenmalig NIHS-voorzitter Eisenmann verklaarde dat ook het geduld van het bestuur met Ralbag op was en schorste hem later in het jaar zelfs. Maar al snel werd duidelijk dat de soep minder heet zou worden gegeten dan hij werd opgediend. De schorsing werd opgeheven en vanuit de raad werd niet meer echt aangedrongen op het vertrek van Ralbag.

Continuïteit 

Belangrijke punten waar NIHS-bestuurders verder op hameren bij de verdediging van Ralbag is het feit dat hij de afgelopen jaren meewerkte aan de realisatie van zaken als het in ere herstellen van de eroev en het instellen van vrouwenstemrecht in de NIHS-raad. Verder toonde hij zich, na aanvankelijk flink tegenstribbelen, uiteindelijk ook plooibaar bij de realisatie van het decentralisatieplan NIHS 2.0.

„We hebben het afgelopen jaar met Ralbag gesproken over de grotere autonomie van de sjoels,” vertelt Wolf, die ook deel uitmaakte van het vorige NIHS-bestuur. „Er is in die periode over mogelijke andere personen gesproken op deze plek. Daarbij ging het om kandidaten uit het buitenland. We kwamen tot de conclusie dat het te veel risico’s met zich meebrengt, onder andere vanwege de continuïteit.” Wolf erkent dat het dan ook niet waarschijnlijk is dat het bestuur het komende half jaar daarover van oordeel verandert en dat het bestuur ook voor de lange termijn een rol voor Ralbag ziet. „Maar we wilden nu niet voor langer dan een half jaar verplichtingen aangaan omdat we eerst ook met alle betrokkenen binnen de gemeenschap in gesprek willen.” Een officieel besluit over een nieuw contract valt in oktober of november.

Lees verder in NIW 39

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking