Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Cultuur

Recept: Bruschetta met rode choemoes en gegrilde groenten

Redactie 31 december 2013, 00:00
Recept: Bruschetta met rode choemoes en gegrilde groenten

Recept_Bruschetta_Jigal KrantChoemoes komt uit Israël, of anders wel uit Libanon, Egypte of een willekeurig ander Arabisch land. Zoals over bijna alles in het Midden-Oosten, wordt er flink gestreden om wie de rechtmatige eigenaar is. Wij laten die discussie lekker aan ons voorbijgaan. Want voor ons komt choemoes gewoon uit Zaandam. Daar maken ze choemoes in alle kleuren van de regenboog. De rode, een zoetige variant met zongedroogde tomaatjes, gaat fantastisch samen met gegrilde groenten.

Heb je geen grillplaat of grillpan, koop er dan snel één. Het is absoluut onmisbaar in een keuken waarin écht gekookt wordt. Mijn voorkeur gaat uit naar een zware, ronde grillpan, met weinig ruimte tussen de ribbeltjes.

Voor 4-6 personen

1 courgette
1 aubergine
3 puntpaprika’s
flinke bos rozemarijn
choemoes met zongedroogde tomaatjes (Maza)
boerenbrood of een ander robuust niet vet brood
olijfolie
1 grote teen knoflook
handjevol pijnboompitten

* Zet de grillpan op het hoogste vuur. Geef hem ruim de tijd om goed heet te worden. Snijd ondertussen de courgette en aubergine in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Snijd de puntpaprika over de lengte in tweeën. Verwijder de zaadlijsten. Schenk olijfolie in een kommetje en bestrijk alle groenten licht met een kwastje. Leg zo veel mogelijk plakjes courgettes op de grillpan. Draai na drie minuten om. Er moeten dan mooie grilstrepen zichtbaar zijn. Gril nog eens twee minuten aan de andere kant. Gril de aubergine op dezelfde wijze als de courgette. Leg de paprika eerst met de schil naar boven op de grilplaat. Gebruik een zware pan om de paprika plat op de grillpan te drukken. Snijd de paprika na het grillen in stukken.

* Doe tijdens de eerste keer grillen een paar takjes rozemarijn in een kom. Leg de gegrilde groenten erop en bedek opnieuw met takjes rozemarijn. Herhaal totdat alle groenten gegrild zijn.

* Dek de kom af en zet weg, zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Schep ze regelmatig om met een lepel, of laat ze dansen met behulp van de rand van de pan.

* Snijd het boerenbrood in plakken en rooster onder de grill van de oven aan beide kanten. Snijd een teentje knoflook doormidden en wrijf zachtjes de geroosterde sneetjes brood aan de bovenzijde in. Besprenkel met olijfolie.

* Besmeer de bruschetta royaal met choemoes en beleg met de gegrilde groenten (zonder de rozemarijn). Besprenkel met de pijnboompitjes. Serveer met een aromatische witte wijn als voorgerecht of tussendoortje.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *