Richard Hellmann, een vertelling
Agenda

Richard Hellmann, een vertelling

Redactie 02 mei 2013, 00:00

persberichtRichard Hellmann voelde zich eerst en vooral een Duitser. Hij was er in 1890 geboren, was er naar school gegaan en was er een zaak in oude boeken begonnen. Hij had zelfs in de Eerste Wereldoorlog gevochten, net als zo vele andere Joodse Duitsers. Maar dan komt Hitler aan de macht en diens rassenwetten dreven de spot met de stelling dat Joods zijn alleen een godsdienst was, niet een volk…..

Op 4 en 5 mei vertelt Rob Ruijs (1961) over het leven van zijn grootvader, Richard Hellmann (1890 – 1944). Rob: “ Ik geloof dat iemand pas werkelijk dood is, als er niet meer over hem gesproken wordt. Door mijn opa’s levensverhaal te vertellen, zorg ik dat hij niet vergeten wordt. Richards verhaal is het verhaal van één van de zes miljoen slachtoffers van de Shoah en  mijn vertelling is een monument voor hen allemaal. “

De vertelling is uitdrukkelijk géén toneelvoorstelling. Rob: “ Ik vertel eigenlijk heel sec Richards leven. Gewoon vanaf zijn geboorte in een welvarend seculier Joods gezin in Würzburg tot en met zijn dood in het concentratiekamp Auschwitz. Dat is al zo dramatisch, daar hoef ik niets bij te verzinnen of te vergroten; alles is gegarandeerd echt. Ik hoop dat het publiek die echtheid voelt en zich mee laat voeren in het verhaal. ” Wel heeft Rob een professionele regisseur in de hand genomen, Michel Verdaasdonk, om te coachen op verteltechniek, concept en verhaalvorm.

De vertelling vindt plaats in de Kapel van het voormalige Joannes de Deo Ziekenhuis, Papenhulst 24 in Den Bosch (tegenover het voormalig Joods Lyceum). Op 4 mei begint de vertelling om 18.30 uur. Na afloop van de vertelling bestaat de mogelijkheid om aansluitend de Dodenherdenking bij te wonen.

Op 5 mei begint de vertelling om 15.00 uur.

Kaarten (à 5 euro) zijn te bestellen door een mail te sturen naar: robruys@zonnet.nl. Noem de datum en het aantal te bestellen kaarten. Aan de zaal op de dag van de vertelling kosten de kaarten 7,50 euro.

“Richard Hellmann, een vertelling”

4 mei 18.30 uur

5 mei 15.00 uur

Kapel St. Joannes de Deo-ziekenhuis,

Papenhulst 24,

Den Bosch

 

Kaarten reserveren: robruys@zonnet.nl

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking