‘Rights Forum’ betaald door oliemiljardairsfamilie
Binnenland

‘Rights Forum’ betaald door oliemiljardairsfamilie

Redactie 23 mei 2023, 12:56
‘Rights Forum’ betaald door oliemiljardairsfamilie

De door Dries van Agt opgerichte anti-Israëllobbyorganisatie The Rights Forum ontvangt 100.000 dollar van het Rockefeller Brothers Fund (RBF). Dit meldt de website van deze charitatieve instelling. Zij is een arm van de puissant rijke oliefamilie Rockefeller, die al een eeuw lang politieke invloed koopt door middel van schenkingen aan – omstreden – politieke doelen.

Het is niet de eerste keer dat The Rights Forum geld krijgt van de Rockefellers. NGO Monitor meldt dat de in brede kringen als antisemitisch beschouwde organisatie in de periode 2021-2023 al 80.000 euro kreeg van het RBF. De Rockefellers werden rijk door de handel in fossiele brandstoffen via Standard Oil (tegenwoordig ExxonMobil) en de gewetenloze uitbuiting van Amerikaanse arbeiders in de eerste helft van de twintigste eeuw.

De Rockefellers steunden nazi-wetenschappers zelfs nog financieel nadat in 1936 de Neurenberger rassenwetten waren aangenomen.

John D. Rockefeller, de pater familias van de miljardairsfamilie, begon de groezelige traditie van politieke bemoeienis door in de jaren tien en twintig van de vorige eeuw racistische, pseudowetenschappelijke eugenics-programma’s te financieren. De Rockefellers steunden nazi-wetenschappers zelfs nog financieel nadat in 1936 de Neurenberger rassenwetten waren aangenomen. Het eugenics-programma werd onder meer gebruikt voor rechtvaardiging van de discriminatie (en latere vernietiging) van Joden en andere ‘niet-arische’ bevolkingsgroepen en werd ook ingezet bij de moord – ‘euthanasie’ in het nazi-jargon – op geestelijk gehandicapten.

Dat er sindsdien minder veranderd is dan gehoopt mag worden, blijkt uit de lijst van organisaties die anno 2023 geld krijgen van het Rockefeller Brothers Fund. Hierop is naast het Rights Forum nog een groot aantal andere ngo’s te vinden die deel uitmaken van de racistische BDS-beweging en binnen de internationaal aanvaarde antisemitismedefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance vallen. Sterker nog: zelfs organisaties die banden hebben met de Palestijnse terreurbeweging PFLP mogen zich verheugen op de financiële steun van de oliemiljardairsfamilie.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking