Rotterdam moslimbroederstad
Binnenland

Rotterdam moslimbroederstad

De Rotterdamse Essalam Moskee, de grootste van Nederland, en islamitisch centrum De Middenweg zijn in handen van de Moslimbroederschap. Banden zijn er ook met kleinere moskeeën en Palestijnse pro-Hamas- organisaties.

Redactie 04 maart 2018, 00:00
Rotterdam moslimbroederstad
DENK-leider Kuzu tussen de vooraanstaande

DENK-leider Kuzu tussen de vooraanstaande
Hamas-activist Amin Abou Rashed (rechts)
en Jamal Rayyan, nieuwslezer bij Al-Jazeera

Door Carel Brendel

 

De Rotterdamse Essalam Moskee, de grootste van Nederland, en islamitisch centrum De Middenweg zijn in handen van de Moslimbroederschap. Banden zijn er ook met kleinere moskeeën en Palestijnse pro-Hamas- organisaties. Er bestaan dwarsverbanden tussen deze islamisten en de Rotterdamse ‘islamitisch geïnspireerde’ partij NIDA, de partij waarmee PvdA, SP en GroenLinks in de Maasstad kortgeleden een verbond sloten.

‘Wij zeggen zionisme = ISIS’ stond in augustus 2014 te lezen op het Twitter-account van NIDA Rotterdam, de islamitisch geïnspireerde partij die enkele maanden daarvoor met twee leden haar intrede in de Rotterdamse gemeenteraad had gedaan. Tijdens het hoogtepunt van de Gaza-oorlog meende NIDA vijf overeenkomsten te vinden tussen de Joodse staat en de islamistische terreurbeweging. Het was niet de enige keer dat NIDA zich negatief uitliet over Israël. In juli 2014 was de islampartij medeorganisator van een grote betoging voor Gaza. De rapper Appa ging er tekeer tegen ‘zionistische honden’ en ‘moderne Hitlers’. NIDA-leider Nourdin el Ouali stond een paar meter verderop, maar zei dat allemaal niet gehoord te hebben, terwijl de ‘zionisme = ISIS’- tweet toch niets te raden overliet.

NIDA-leden deden mee aan inspecties van de BDS-beweging, waarbij supermarkten werden onderzocht op mogelijke producten afkomstig uit de Westelijke Jordaanoever. Met andere partijen keerde NIDA zich in 2015 tegen de deelname van burgemeester Ahmed Aboutaleb aan een handelsmissie naar Israël. NIDA – de naam komt uit de koran en betekent ‘oproep’ of ‘gebed’ – verde digde daarentegen de burgemeester toen hij vorig jaar volhield dat Hamas niets te maken had met een Palestijns congres in concertgebouw De Doelen, waarbij El Ouali en de Belgische radicale activist Abou Jahjah spraken en Denk-Kamerlid Kuzu aanwezig was. Eind vorig jaar viel NIDA op door een campagne tegen de komst van busbedrijf EBS, onderdeel van de Israëlische Egged Group, naar de regio Rotterdam.

NIDA trok de aandacht met acties tegen de ‘Israëlische kolonisering, apartheid en mensen- rechtenschendingen in Palestina’. Minder bekend is dat El Ouali bij zijn Palestina-strijd graag samenwerkt met Nederlandse pro-Hamas-activisten en dat er ook andere dwarsverbanden bestaan tussen NIDA en Nederlandse organisaties van de Moslimbroederschap (MB).

‘Terugkeren’
De Moslimbroederschap werd in 1928 opgericht door de Egyptische leraar Hassan al-Banna. Enkele motto’s zijn ‘islam is de oplossing’ en ‘de koran is de wet’. De oprichting was een reactie op de ondergang van het Turkse kalifaat en de voortschrijdende verwestersing van de Egyptische samenleving. Al-Banna streefde ernaar om moslims via dawah (uitnodiging) te laten ‘terugkeren’ naar een islamitische levensstijl. Dit alles ter voorbereiding op een nieuwe islamitische staat. Om hun doel te bereiken gebruikten de Ikhwani (Broeders) regelmatig geweld tegen de Egyptische machthebbers, in andere perioden lag de nadruk op geweldloze politiek. In 1948 vochten duizenden Moslimbroeders als vrijwilligers mee in de Arabische strijd tegen de jonge staat Israël. De wereldwijde terreurbeweging Al-Qaida is een afsplitsing van de Moslimbroederschap, IS is daar weer een afsplitsing van.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstonden de eerste MB-organisaties in Europa, opgericht door studenten die naar het Westen uitweken om aan vervolging in de Arabische wereld te voorkomen. Een van de pioniers was Saïd Ramadan, schoonzoon van Al-Banna en vader van Tariq Ramadan, die enige tijd als ‘bruggenbouwer’ werd ingehuurd door de gemeente Rotterdam en nu in Frankrijk wordt verdacht van verkrachting. Ramadan senior stichtte de eerste MB-centra in Genève en München. De MB-ideologie kreeg ook voet aan de grond in Turkije. Dat vertaalde zich in de opkomst van de verwante beweging Milli Görüs en de electorale triomfen van de AK-Partij van de huidige president Erdogan.

Zelfmoordaanslagen
De Europese Moslimbroeders verenigden zich in 1989 in de Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE). Hun eerste activiteiten bestonden uit steun aan de Egyptische en Palestijnse Broeders, in het laatste geval: Hamas. Weldra ging het ook om versterking van de conservatieve islam in Europa, het bij de islamitische les houden van migranten, de uitbouw van islamitische centra en aan de MB gelieerde organisaties.

Aan het eind van de vorige eeuw arriveerden de Moslimbroeders in Nederland. Zij vormden een enorm netwerk van organisaties. De Marokkaanse Nederlander Yahia Bouyafa richtte twee belangrijke organisaties op, de koepelorganisatie FION, aangesloten bij de Europese FIOE, en de vastgoedpoot ETN. Bouyafa ontkende alle banden met de MB en won zelfs een proces tegen De Telegraaf. Zijn standpunt werd echter in 2009 onhoudbaar toen minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) in antwoord op Kamervragen bevestigde dat de FIOE een onderdeel is van de MB. Bouyafa kreeg in 2011 ruzie met andere Moslimbroeders en verdween naar de achtergrond. Zijn FION stapte uit de Europese MB-koepel. Daar- door bestaat er formeel geen MB meer in Nederland. Vastgoedtak ETN bestaat echter wel nog steeds. Enkele andere moskeeën en organisaties staan eveneens onder invloed van de MB.

Het zwaartepunt van de beweging ligt in Rotterdam. Dat komt vooral door Hamdan bin Rashid Al-Maktoum, een schatrijke sjeik uit de Verenigde Arabische Emiraten en grondlegger van de Maktoum Foundation. Hij besloot aan het eind van de vorige eeuw om de in het slop geraak- te bouw van de Essalam Moskee in Rotterdam-Zuid mogelijk te maken met een gift van vier miljoen euro. Dat de Maasstad een soort MB-hoofdstad is, heeft ook alles te maken met de ondernemingslust van de Rotterdamse bekeerling Jacob van der Blom. Hij is de oprichter van het online-platform OntdekIslam. In 2010 sloot  Van der Blom zich aan bij de FION en trad toe tot het bestuur van ETN. Daar treedt hij op als secretaris. Van der Blom bezocht in 2010 een congres van de IUMS, waar hij onder anderen MB-leider Yusuf al-Qaradawi ontmoette. Al-Qaradawi is de onbetwiste geestelijk leider van de Moslimbroeders buiten Egypte. Met zijn preken op tv-zender Al Jazeera bereikte hij een miljoenenpubliek. Al-Qaradawi verkondigde dat Allah de Joden heeft gestraft met de Holocaust. Daarnaast verdedigde hij zelfmoordaanslagen in Israël.

Bloedsprookje
Van der Blom nodigde de Egyptenaar Salah Soltan, die hij ook tijdens het IUMS-congres had ontmoet, uit voor een FION-congres in Amsterdam. Soltan raakte kort voor dat optreden in opspraak door op een Hamas-zender te beweren dat Joden matses bereiden met het bloed van christenen. Voor het Westerse publiek herhaalde Soltan deze uitspraken uiteraard niet.

Als voorman van de LPNM raakte Van der Blom betrokken bij de organisatie van islamkampen en bekeerlingendagen van de Nederlandse MB. Met andere nieuwe moslims uit Europa trok hij naar conferenties in dure hotels in Koeweit, Egypte en Tunesië. Hij trad ook toe tot de Europese bekeerlingenafdeling van de Moslimbroeders. Met hulp van ETN kocht Van der Blom een kerkgebouw in Rotterdam-Blijdorp, dat hij omdoopte tot De Middenweg en tot middelpunt maakte van zijn activiteiten.

In 2014 werd Van der Blom benoemd tot adjunct-directeur van de Essalam Moskee. In de praktijk heeft hij de dagelijkse leiding. Van der Blom manifesteert zich als een kundige en creatieve promotor van Essalam. Toen Leefbaar Rotterdam-leider Joost Eerdmans het plan opperde om ‘afluisterambtenaren’ te sturen naar alle moskeeën in Rotterdam om radicale preken te monitoren, plaatste Van der Blom alvast twee stoelen in de moskee, vergezeld van een hartelijk welkom voor Eerdmans en de ambtenaar. Ook buiten eigen kring is Van der Blom invloedrijk. Hij is bestuurslid van de Rotterdamse moskeeënkoepel SPIOR en van het Contactorgaan Moslims en Overheid, gesprekspartner van de Nederlandse regering.

Hamas
Palestijnse organisaties vormen een eigen bloedgroep binnen de MB. In Rotterdam zitten de hulpstichting ISRAA en het cultureel centrum Al-Quds. The Palestinians in Europe Conference, de jaarlijkse toogdag van Hamas-gezinde Palestijnen, streek twee keer neer in de Maasstad. De niet te missen hoofdrolspeler is activist Amin Abou Rashed, die volgens het Israëlische ministerie van Defensie deel uitmaakt van de Europese Hamas-top.

Op de woorden Hamas en Moslimbroederschap volgt vaak de Pavlov-reactie ‘terrorisme’, maar de Nederlandse werkelijkheid is genuanceerder. De MB richt zich hier op verspreiding van haar boodschap en versterking van haar invloed. Jihadisme in onze contreien past daar niet bij, net zo min als antisemitische retoriek. Voorlieden van de MB hebben de jihadgang naar Syrië krachtig ontraden. Terreuraanslagen in Westerse steden veroordelen ze consequent, al worden deze veroordelingen vaak snel afgelost door waarschuwingen over opstekende ‘islamofobie’.

De AIVD schatte de MB in 2011 nog in als een relatief kleine beweging. Zeker in vergelijking met omliggende landen klopt dit nog altijd. Maar de ideologische invloed is toegenomen, vooral door de groeiende macht van bondgenoot Erdogan, die ook voor Nederlandse MB-aanhangers als lichtend voorbeeld geldt. Afgelopen week werd bekend dat de voorzitter van UETD Nederland (een organisatie van de AKP) zijn steun uitsprak voor NIDA vanwege de operatie tegen de Koerden in Syrië.

Tot slot een actuele waarschuwing uit het AIVD-rapport van 2011: ‘Als zij ook gaan deelnemen aan politieke besluitvorming zonder open te zijn over hun signatuur en daarmee hun belangen en bedoelingen, kan dit tot een onwenselijke situatie leiden.’ Precies dat laatste speelt bij de dwarsverbanden met NIDA.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking