‘Russische neonazi-huurlingen willen Hezbollah bewapenen tegen Israël’
Nieuws

‘Russische neonazi-huurlingen willen Hezbollah bewapenen tegen Israël’

Redactie 02 november 2023, 18:42
‘Russische neonazi-huurlingen willen Hezbollah bewapenen tegen Israël’

Een opvallend bericht in de Wall Street Journal vandaag: Amerikaanse inlichtingendiensten hebben informatie dat de Russische Wagnergroep luchtdoelraketten aan Hezbollah wil leveren. Dit zou de Libanees-sjiitische terreurbeweging moeten helpen zich te verdedigen tegen de Israëlische luchtmacht nadat Hezbollah een tweede front van jihadisten tegen de Joodse staat heeft geopend.

De lijnen worden steeds duidelijker getrokken: tegenover de enige democratische rechtstaat in het Midden-Oosten Israël en zijn westers- democratische bondgenoten, staan naast de terroristische organisaties Hamas, Palestijnse Islamitische Jihad en Hezbollah, dictaturen als Iran, Syrië, Noord-Korea en Rusland. En nu dus ook de Russische Wagnergroep.

Wagneroprichter Dimitri Oetkin met zijn nazi-tatoeages

Die kennen we vooral vanwege gruwelijke oorlogsmisdaden op Oekraïense burgers, krijgsgevangenen en zelfs tegen de eigen huurlingen wanneer zij niet doen wat de leiding hen opdraagt. De video waarin een Wagner-huurling wordt vermoord met een hamer, staat velen nog helder voor de geest. De Wagnergroep is opgericht door neonazi Dimitri Oetkin, getooid met SS- en andere nazitatoeages. Oetkin kwam in augustus samen met Wagnerleider Dimitri Prigozin om het leven toen hun vliegtuig op weg naar Moskou neerstortte. In brede kringen wordt aangenomen dat het toestel in opdracht van dictator Vladimir Poetin is neergeschoten of opgeblazen.

De kans op een grootscheepse aanval van Hezbollah op Noord-Israël is vandaag een stuk groter geworden

Het Pantsir S1-luchtafweersysteem

De moeilijk controleerbare Wagnergroep, die sinds de dood van Prigozin en Oetkin weer in het gareel loopt met het Kremlin, zou S1 ‘Pantsir’ luchtafweersystemen (in het westen bekend onder zijn NAVO-aanduiding SA-22 ‘Greyhound’) aan Hezbollah willen leveren. Dat is een redelijk modern wapensysteem dat geen existentiële bedreiging vormt voor de Israëlische luchtmacht, maar dat grondoperaties door de IAF (Israel Air Force) boven Libanon wel moeilijker en gevaarlijker zou maken. Datzelfde geldt voor Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan boord van de vliegkampschepen USS Gerald R. Ford en de USS Dwight D. Eisenhower en op bases in de het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. Verwacht mag worden dat de Amerikaanse luchtmacht en marine Israël zullen bijstaan als Hezbollah een grootscheepse aanval op de Joodse staat uitvoert.

De kans daarop is vandaag een stuk groter geworden, nadat vanuit Zuid-Libanon twaalf raketten op de Noord-Israëlische stad Kiriat Shmona werden afgevuurd. Deze leidden tot schade aan huizen en andere gebouwen, maar er zouden geen dodelijke slachtoffers gevallen zijn. Israël reageerde met zware luchtaanvallen en artilleriebeschietingen op doelen van Hezbollah. Hoewel Hamas de raketaanval opeiste, houdt Israël Hezbollah verantwoordelijk. Terecht, want Palestijnse terroristen kunnen alleen in Zuid-Libanon opereren met toestemming en medewerking van de ‘Partij van God’.

Op de foto boven zijn Hezbollah-terroristen te zien tijdens een militaire oefening in Zuid-Libanon in mei van dit jaar – Foto: Tasnim News Agency via Wikimedia Commons

Plaats opmerking