Schakelen
Commentaar

Schakelen

Commentaar hoofdredacteur Esther Voet

Esther Voet 14 november 2019, 07:59
Schakelen

Maandag dachten we het als redactie nog zo goed voor elkaar te hebben. Veel artikelen voor het NIW van deze week waren al binnen, ook lagen de beeldkeuzes al redelijk vast. Voor illustraties bij het essay van Bart Wallet over nieuw antisemitisme mochten we beelden van filmpjes van de voormalig Britse opperrabbijn Jonathan Sacks gebruiken. Ook moest het artikel gesplitst worden in deel 1 en 2, want het was wel erg lang. Allemaal goed te doen, dus met een beetje goede wil zouden we woensdagmiddag rustig puntjes op de i kunnen zetten en op tijd ‘zakken’, naar de drukker gaan.

Maar dinsdag werd alles anders door een plotselinge escalatie tussen Israël en Gaza, en was het ook op de redactie ineens bal. Dan is het als een razende schakelen, want wat doen we eraan? Hoelang zal het gaan duren? Bart Schut heeft zich al dagenlang op Bloomberg gestort, moeten de drie pagina’s die daarvoor gereserveerd staan dan nu worden teruggebracht naar twee? Wat doen we met In Beeld? Daar staat nu een foto van Netanyahu en Gantz gepland, moet dat niet omgegooid? Kortom, de plank, het schema dat we iedere maandag maken met de indeling, ging dinsdag op de schop.

Toen bleek dat het hele openbare leven in Israël tot stilstand was gekomen, voor het eerst sinds 2014, werden er knopen doorgehakt. Bloomberg werd toch twee pagina’s. In Beeld ging naar de varia, een foto voor de fotopagina ging naar In Beeld, ging dat ene artikel op de linker- of een rechterpagina?

Voor een weekblad waar we, als de redactie volledig bezet is, met maximaal zeven mensen zitten, is het tijdens zo’n week alle hens aan dek. Een lezing die een redactielid dinsdagavond in Alkmaar zou houden, moest daarom worden afgezegd want: handen tekort. En omdat we zo actueel mogelijk werken, bleef het Gesprek van de Dag, Gaza dus, tot op het allerlaatste moment open.

Woensdagmiddag kwamen de meeste raketten niet veel verder meer dan de grensstreken. U leest het in dit NIW. Gelukkig is er ook nog leuks te melden: lees het artikel op pagina 20 over Tel Aviv, waar keihard gefeest wordt wanneer de Iron Dome geen raketten aan flarden hoeft te schieten.

Plaats opmerking