Sefardisch muziektheater: Maria Nuñez
Cultuur

Sefardisch muziektheater: Maria Nuñez

Redactie 12 februari 2013, 00:00
Sefardisch muziektheater: Maria Nuñez

Beleef binnenkort in het theater: ‘Maria Nuñez, asielzoekster in onze Gouden Eeuw’. Dit stuk  brengt behalve de prachtigste Sefardische muziek ook nog een spannend historisch verhaal dat een onderbelicht hoofdstuk in de geschiedenis, de komst van de Sefardische Joden naar Nederland, weer een rechtmatige plek geeft.

Symbool van Joodse standvastigheid

‘Maria Nuñes wordt door Levi de Barrios gepresenteerd als een symbool van Joodse standvastigheid: zij ontsnapte uit Portugal, trotseerde de gevaren van een zeereis en weigerde het Engelse huwelijksaanzoek om tot het ware (Joodse) geloof terug te kunnen keren’: deze omschrijving van het leven van de jonge Nuñez komt uit het Digitaal Vrouwenlexicon. Levi de Barrios beschreef Maria’s lotgevallen in 1663. In 2013 komt het verhaal als muziektheaterstuk op de planken.

 

Ladino liederen

De mooiste Sefardische muziek vormt de leidraad van dit spannende spektakel. U maakt haar avontuurlijke reis mee en geniet ondertussen van betoverende ladino liederen en van de verrassende composities van de Chileense Patricio Wang. De aankleding, decors en het maskerspel maken dit tenslotte tot een ervaring die u niet mag missen. Met de komst van ‘Maria Nuñez, asielzoekster in onze Gouden Eeuw’ wordt een stuk vergeten geschiedenis weer nieuw leven ingeblazen.

 

Voorstellingen

Za 16 februari, voorpremière Compagnietheater Amsterdam 20.30 uur; do 21 feb premiere Liberaal Joodse Gemeenschap 20.30 uur; vr 1 mrt Werkplaatstheater Bilthoven 20 uur; za 16 mrt Veerensmederij Amersfoort 20 uur; vr 22 mrt Schouwburg Arnhem 20.15 uur; vr 5 apr Stadschouwburg Groningen 20.15 uur; za 6 apr De Speeldoos Baarn; zo 14 apr Schouwburg Amstelveen (matinee) 15 uur. Kijk op http://www.marianunez.nl/kaartverkoop.html

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking