Shoa-overlevende krijgt beveiliging na bedreigingen
Nieuws

Shoa-overlevende krijgt beveiliging na bedreigingen

Redactie 07 november 2019, 13:43
Shoa-overlevende krijgt beveiliging na bedreigingen

De Italiaanse senator en Shoa-overlevende Liliana Segre krijgt politiebescherming vanwege aanhoudende antisemitische bedreigingen.

Dat heeft de rechter in Milaan vandaag bepaald. In oktober werd bekend dat Segre dagelijks honderden antisemitische dreigberichten krijgt via sociale media. “Iemand moeten beveiligen die de Holocaust heeft overleefd is een plicht, maar ook een nederlaag,” zegt parlementslid Emanuele Fiano, zelf zoon van een Shoa-overlevende.

Segre diende kortgeleden een motie in voor het oprichten van een parlementaire commissie die haat, racisme en antisemitisme moet bestrijden. De senaat keurde de motie van Segre met een meerderheid goed, maar de rechtse partijen onthielden zich van de stemming. Matteo Salvini, leider van de rechtse partij Lega Nord zei niet te hebben gestemd omdat hij bang is dat de commissie een ‘beperking voor de vrijheid van meningsuiting’ zou kunnen worden.

De nieuwe commissie zal ook de bedreigingen aan het adres van Segre onderzoeken.

Segre werd in 1930 in Milaan geboren in een Joods gezin. In 1943 vluchtte het meisje samen met haar vader naar Zwitserland, maar daar werden zij teruggestuurd. In januari 1944 werd Segre gearresteerd en gedeporteerd naar Auschwitz. Sinds de vroege jaren negentig zette Segre zich in voor Holocausteducatie en werkte zij mee aan meerdere boeken en documentaires over de Shoa. In 2018 werd Segre aangesteld als senator voor het leven.

Plaats opmerking