Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Shoarmabedrog

Redactie 10 januari 2014, 00:00
Shoarmabedrog
De nep-hechser uit de kassalade

De nep-hechser uit de kassalade

Grillroom Baba in het centrum van Amsterdam verkoopt halal vlees als kosjer en misleidt nietsvermoedende toeristen met een vervalst kosjercertificaat. 

 De Israëlische Omri is met stomheid geslagen. Het broodje shoarma dat hij zojuist heeft gegeten was dus niet kosjer!? En hoe zat dat dan met het hechsjer, het kosjercertificaat dat ze hem lieten zien? De aandacht van de 20-jarige toerist uit Kfar Saba was tijdens het stappen getrokken door de davidsterren en de Hebreeuwse tekst op de gevel van Grillroom Baba, een zaakje om de hoek van het Rembrandtplein: „Ik vermoedde dat het een Joodse zaak was en binnen zeiden ze inderdaad dat ze kosjer waren. Ik eet niet altijd volgens de Joodse spijswetten, maar ik voel me toch bedonderd.” Omri is niet de enige Israëlische toerist die door de Joodse uitstraling van Grillroom Baba naar binnen is gelokt. De shoarmazaak in de Halvemaansteeg ligt op een steenworp afstand van het Rembrandtplein, een geliefde uitgaansplek voor toeristen. Maar ook religieuze Joden lopen er geregeld naar binnen, na een bezoek aan nabijgelegen Joodse trekpleisters als de Portugese Synagoge of het Joods Historisch Museum, vertelt Sami Bar-On, eigenaar van kosjer Restaurant HaCarmel op de Amstelveenseweg: „Ik maak vaak een praatje met mijn gasten. Toeristen vraag ik meestal waar ze nog meer hebben gegeten tijdens hun verblijf in Amsterdam, want zoveel kosjere restaurants zijn er niet. De laatste maanden is het antwoord regelmatig: bij Baba. Ja, ook streng religieuze Joden trappen er met open ogen in. Als ik ze vertel dat ze niet-kosjer vlees hebben gegeten zijn ze totaal van slag.” Vermomd als Israëlische toerist, compleet met fototoestel op de borst en een grote keppel op mijn kruin, neem ik de proef op de som. Achter de toonbank staat een jonge jongen, die ik in het Hebreeuws begroet. „Ik spreek geen Hebreeuws, mijn baas wel,” antwoordt hij in het Engels. „Oh, ik dacht… vanwege de davidsterren, begrijp je…” stamel ik met een zo adequaat mogelijk Israëlisch accent, terwijl ik naar het uithangbord wijs. „Mijn baas is Joods,” verklaart de jongen. „Maar is het hier kosjer?” vraag ik. De jongen opent de kassa en tilt de geldlade eruit. Eronder vandaan komt een document in een kreukelig plastic mapje. Het moet een hechsjer voorstellen, maar het document is overduidelijk vervalst. Ik bestel een hamburger om mee te nemen. Terwijl mijn bestelling wordt klaargemaakt, neem ik een foto van het nep-hechsjer. Buiten maak ik het pakketje open. Het is een cheeseburger. Als er iets notoir niet-kosjer is, dan is het wel de combinatie van vlees en kaas. De term ‘kosjer’ is geen beschermde titel. Daarom werken rabbinaten met hechsjers, formele documenten die verklaren dat een winkel of restaurant kosjer is. Er bestaan wereldwijd honderden rabbinaten met hun eigen keurmerk. Elke kosjere consument kan zelf bepalen welke hechsjer hij vertrouwt of niet.

Lees verder in NIW 16

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *