Sister act
Cultuur

Sister act

13 oktober 2013, 00:00
Sister act

1 Haim_Credit Bella HowardDrie Joodse zusjes uit Californië zijn de muzikale sensatie van 2013. 

Op het podium van de Amsterdamse club Bitterzoet staan de zusjes Este (27), Danielle (24) en Alana (20) Haim uit de San Fernando Valley, in de buurt van Los Angeles. De drie vormen samen de band Haim (de Amerikaanse versie van ‘Chaim’). In een uitverkochte zaal geven de zusjes hun eerste optreden in Amsterdam. Het is 21 augustus 2013. Een paar dagen eerder stonden ze op de Nederlandse muziekfestivals Lowlands in Biddinghuizen en Noorderzon in Groningen.

Fleetwood Mac 

De drie Joodse zusjes brachten hun eerste single, Forever, vorig jaar oktober uit en spelen momenteel wereldwijd in uitverkochte zalen. Het afgelopen jaar stonden ze op het Britse muziekfestival Glastonburry en in voorprogramma’s van grote artiesten als Rihanna, Florence and the Machine en Vampire Weekend, en dat voor een band waar een jaar geleden nog niemand van gehoord had. Het snelle succes hebben ze waarschijnlijk te danken aan de lovende recensies die de band begin dit jaar ontving. Zowel de BBC als de bekende muzieksite Pitchfork riepen het Californische trio uit tot de grootste muzikale belofte van 2013. Hun eerste single en de tweede, Don’t save me, doen volgens de recensenten denken aan Fleetwood Mac in de jaren 80 met R&B invloeden uit de jaren 90. Een verfrissend geluid in een tijdperk waarin de toplijsten gedomineerd worden door computer-geproduceerde muziek en dito stemmen. De vergelijking met Fleetwood Mac is niet toevallig. Op jonge leeftijd vormden de zusjes samen met hun ouders de coverband Rockinhaim. Nummers van Fleetwood Mac stonden regelmatig op de speellijst. Moeder Donna was leadzangeres en hun Israëlische vader Morchedai speelde drums. Este, Danielle en Alana namen respectievelijk de bas, gitaar en percussie voor hun rekening. De familieband stond op diverse county fairs en kleine podia in eigen land. In 2007 begonnen de zusjes zonder hun ouders de band Haim. Ze gaven optredens voor een klein publiek, maar het grote succes bleef uit. De band besloot te focussen op hun eerste album en dat pas uit te brengen als het perfect was. Nog op het laatste moment werden er puntjes op de i gezet. Hun Europese tour, gepland in het voorjaar, werd uitgesteld zodat ze eind september hun debuutalbum konden presenteren. Op het album, Days Are Gone, l aten d e drie zien over grote muzikale diversiteit te beschikken. Te horen is dat 80’s pop slechts een van hun vele stijlen is. Op het album combineren ze folk met R&B en pop met elektro. Ook hun debuutalbum kreeg veel lovende recensies. The Guardian bekroonde Days Are Gone met vier sterren. ‘Iedereen die oud genoeg is om zich de jaren 80 te herinneren zal bij het album of charmante nostalgische herinneringen ophalen of het vinden klinken naar een tijdperk van slechte kapsels, ooit ver weg gestopt’, aldus de krant. Momenteel staat de plaat op nummer één in de Britse albumlijst, op de voet gevolgd door Justin Timberlake.

Bassface 

Op een geheel eigen wijze combineren de zusjes een muzikale carrière met het jodendom. Vorig jaar tijdens Jom Kipoer onderbraken ze hun middag in sjoel voor een optreden in Londen, op een lege maag welteverstaan. Gehuld in kanten jurkjes en leren motorjacks openen ze de avond in Amsterdam met hun nieuwste singel The Wire. De drie spelen gitaar alsof hun leven ervan af hangt, waarbij Este haar inmiddels beroemde ‘bassface’ trekt (tik het eens in op Google). Overdag hebben de drie Amsterdam per fiets kunnen ontdekken. Este mist nog een typisch Amsterdamse date. „Wie wil er na de show met mij op date?” roept de door haar zussen als mannengek bestempelde Este de zaal in. Haar twee zusjes, pestend : „Ze zoekt in elke stad een nieuwe man.” Haim draait niet om gelikte, strakke performances, maar om drie leuke meisjes die goede muziek met humor brengen. Geen blote outfits op het podium of schandalen in Hollywood, bij Haim gaat het om de muziek en niks anders. Drie Joodse zusjes die het begrip familieband een nieuwe lading geven

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking