Solidariteit
Commentaar

Solidariteit

Esther Voet 29 oktober 2020, 09:59
Solidariteit

Ineens staat het op de kaart: de bedreigende omstandigheden waaronder journalisten en opiniemakers hun werk moeten doen. Dat daar ineens aandacht voor is, zal vooral komen omdat de NOS zichzelf genoodzaakt voelde de NOS-stickers van hun wagens af te halen omdat de medewerkers zich bedreigd voelen door mensen die in complotten, QAnon en een bloed drinkende elite geloven.

Je blijft met je tengels van journalisten af. Zonder ‘ja, maar’, gewoon: punt. De positie van journalisten en columnisten is nu dus ook doorgedrongen tot het parlement. Daar werden dinsdag vragen gesteld aan de minister van Justitie. Ook de moedige Fidan Ekiz, presentatrice van De Vooravond, werd genoemd. Zij kreeg naar aanleiding van haar opmerkingen dat het Wildersproces een politiek proces is, en het aankaarten van de radiostilte – vooral vanuit linkerhoek – over de onthoofding van Samuel Paty, bakken bagger over zich heen. Niet in de laatste plaats van NOS-journaaltopman Marcel Gelauff, die het nodig vond te melden dat hij zijn medewerkers afraadt bij De Vooravond te gaan zitten. Waarom? Hij zei het niet met zoveel woorden, maar vanwege diezelfde Fidan Ekiz. Haar denkbeelden pasten volgens hem niet in zijn ‘NOS-doelstelling’.

Wat een dedain. Wat een dolksteek. Wat een schande. En wat een aanklacht tegen het principe waar Gelauff zelf voor zegt te staan: de vrijheid van meningsuiting.

Vandaag heb ik op sociale media gedeeld dat Telegraaf-collega Wierd Duk en ik aangifte hebben gedaan van een Facebookterrorist. Van de beroemde lynchfoto waarin een slachtoffer was vervangen door Sylvana Simons, bestond er ook een waarin Wierd Duk en en ik aan de boom hingen. Met de volgende tekst: ‘Binnenkort gaan we op jullie zionistische beroepsprovocateurs schieten. Daarna zullen we jullie ophangen op jullie doden lijken spugen en pissen. Daarna zullen alle joden en islamhaters vervolgd worden. Sieg Hamas!!! En jij en je hele gezin worden gemonitord. Een verkeerde beweging en je hebt een mes in je rug.’

Waren wij de enigen die door de Facebookterrorist werden belaagd? Zeker niet. Ook Natascha van Weezel, actrice Myrianna van Reeden (beiden Joods), collega Bart Schut en een aantal als ‘rechts’ bekendstaande columnisten en journalisten werden bedreigd. Een paar, onder wie Wierd en ik, deden aangifte waarna anderen volgden. En nu maar afwachten of collega’s van welke pluimage dan ook zich ook solidair met ons verklaren.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking