Solidariteit op de Dam  
Binnenland

Solidariteit op de Dam  

Redactie 06 januari 2015, 00:00

Foto: Maarten Brante

Foto: Maarten Brante

Sabine Sterk en Brenda Aartsen zijn helemaal klaar met de publieke kritiek op Israël. Aanstaande zondag organiseren ze om 14:00 een solidariteitsbijeenkomst op de Dam. 

Trillend van woede zat ze achter haar computer. Op haar beeldscherm zag Sabine Sterk (48) de foto’s van de bloedige aanslag in de synagoge in Jeruzalem, afgelopen november. Uit frustratie sloeg ze met gebalde vuist op tafel. Het was de spreekwoordelijke druppel. De hele zomer had Sterk zich al geërgerd aan ‘de anti-Israëlhouding in Nederland’. Ze had gezien hoe het antisemitisme oprukte, terwijl de raketten op Tel Aviv neerkwamen. „Ik was het meer dan zat. Al het onrecht dat Israël aangedaan werd, ik kon het niet meer aanzien. Ik wilde een ander geluid dan het pro-Palestina geweld laten horen,” vertelt de Zoetermeerse Sabine Sterk, die in het dagelijks leven functioneel beheerder is. Ook al is Sterk niet Joods – noch christelijk – ze heeft altijd een zwak gehad voor Israël. „Op mijn twaalfde zijn wij voor een jaar naar Jeruzalem verhuisd. Mijn vader werkte voor de VN Vredesmacht, waardoor ik veel van het Midden- Oosten heb gezien. Het was het beste jaar van mijn jeugd. Ik wil volgend jaar weer even terug.”

Sterk uitte haar liefde voor Israël op Facebook en kwam zo via-via in contact met Brenda Aartsen (43) uit Harderwijk. De niet-Joodse Aartsen werkte jarenlang in Israël als au pair en deelde het sentiment met Sterk. Samen besloten ze dat het tijd was voor actie. Op Facebook startten ze de groep ‘Time to stand up for Israël’. Binnen de kortste keren hadden ze 1600 steunbetuigingen. „We waren verrast dat er zoveel mensen reageerden. Daar moesten we iets mee doen,” aldus Sterk. En dus besloten de dames een solidariteitsbijeenkomst te organiseren, midden op de Dam. „Vanuit Joodse hoek waren de reacties zeer positief,” aldus Sterk. „We gaan binnenkort met enkele leden van de gemeenschap om de tafel zitten. Hopelijk willen zij hun steentje bijdragen op 11 januari.”
De initiatiefnemers gaan uit van enkele honderden deelnemers. Het wordt sowieso een grote steunbetuiging aan Israël.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking