Soros draagt teugels over aan zoon
Nieuws

Soros draagt teugels over aan zoon

Redactie 12 juni 2023, 13:45
Soros draagt teugels over aan zoon

George Soros draagt het beheer over zijn financiële en charitatieve imperium – goed voor zo’n 23 miljard euro – over aan zijn zoon Alex. De 93-jarige, als György Schwartz geboren Amerikaans-Hongaars-Joodse miljardair, vindt dat de 37-jarige Alexander Soros, ‘dat verdient heeft’.

Alex, een van de vijf kinderen uit Soros’ drie huwelijken, was al de voorzitter van de Open Society Foundations (OSF). Deze stichting financiert vooral linkse instellingen en organisaties, maar ligt daardoor ook vaak onder vuur. Bijvoorbeeld door wat velen zien als een fel anti-Israëlische houding. Zo geeft de OSF geld aan verschillende Palestijnse organisaties die verdacht worden van banden met terreurorganisaties, maar ook aan het omstreden The Rights Forum van de rabiaat anti-Israëlische Dries van Agt. Zowel van Agt als zijn forum, worden met regelmaat van Jodenhaat beschuldigd.

Voor met name rechtse critici van George Soros is de overdracht aan zijn zoon Alex niet bepaald geruststellend. Deze beschouwt zich als ‘politieker dan mijn vader’, zei hij vorige week in een interview in de Wall Street Journal. Critici van Soros, onder wie Twitter-eigenaar Elon Musk, worden vaak van antisemitisme beschuldigd omdat zij zouden inspelen op anti-Joodse stereotypen over geld en invloed.

Met dat laatste is niet iedereen het eens. Josh Hammer, editor-at-large van het tijdschrift Newsweek en zelf Joods, schreef vorige week een column getiteld ‘Wij zijn Joden tegen Soros’, waarin hij stelt dat kritiek op de miljardair geen antisemitisme maar ‘anti-linksisme’ is. Hammer beschuldigt Soros onder andere ervan antisemitisme te financieren met zijn steun aan de BDS-beweging.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking