Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Speciaal voor jongeren

Redactie 24 januari 2014, 00:00
Speciaal voor jongeren

Frieda MencoJongeren hebben behoefte aan een eigen evenement om stil te staan bij de Sjoa. Daarom is er dit jaar de Holocaust Memorial Evening. 

Rondom de ‘officiële’ Holocaust Memorial Day 2014, op 26 januari, vinden er door het hele land activiteiten plaats. Zo ook in de LJG Amsterdam, waar op die avond de Holocaust Memorial Evening (HME) wordt gehouden, een evenement dat zich specifi ek op jongeren richt. Het evenement vond al een aantal jaar plaats (met uitzondering van vorig jaar), maar heeft dit keer voor het eerst gekozen voor de naam Holocaust Memorial Evening, om zich te onderscheiden van andere activiteiten op deze dag die alle onder de noemer Holocaust Memorial Day vallen. Het initiatief voor het herdenkingsevenement speciaal voor jongeren kwam ooit van CiJO, de jongerenorganisatie van het CIDI. Vaste partner was al gauw de jongerenorganisatie van de LJG, Netzer. Dit jaar komt daar de uit de as herrezen Joodse studentenvereniging Ijar bij.

Kiezen
Bezoekers kunnen zondagavond kiezen uit een van vijf lezingen en workshops. Overlever Frieda Menco zal vragen beantwoorden over ‘hoe het was’; Natascha van Weezel, die zich zowel in boekvorm als in haar documentaires bezighoudt met derdegeneratieproblematiek, houdt een lezing onder de titel Leeft het nog?; antropoloog Anthonie Holslag geeft een lezing over onder meer het othering dat vaak ten grondslag ligt aan een genocide; Israëlische fi lm-kenner Maya Foner geeft een workshop over ‘de Holocaust in Israëlische fi lms’ en Amsterdams VVD-gemeenteraadslid Stefan de Bruijn zal het hebben over antisemitisme nu, beveiligingskosten voor Joodse instellingen en de rol van de gemeenteraad daarin. Na de pauze zullen de deskundigen met elkaar en met het publiek in gesprek gaan over de vraag: ‘Hoe te herinneren?’.

Toekomst
Waarom hebben jongeren eigenlijk een eigen herdenkingsevenement nodig? Daar zijn verschillende redenen voor. Volgens Joep de Geus, voorzitter van het CiJO, ontbreken de jongeren bij de grotere evenementen zoals de Auschwitzherdenking en de Kristallnachtherdenking en is het daarom belangrijk een apart evenement te organiseren voor deze doelgroep. „Het gaat niet alleen om het herinneren, maar ook om de link met de toekomst,” stelt Naomi Garfi nkel, bestuurslid van het CiJO. „Herdenkingen zijn vaak droevig en gaan over stilstaan bij. Bij ons gaat het ook om verder kijken. Om mensen op een andere manier naar de toekomst te laten kijken.” Daarbij is het volgens Garfi nkel belangrijk dat een evenement interactief maar vooral informatief is: „We hebben gemerkt dat lezingen organiseren werkt voor deze generatie. Studenten vinden het interessant om met een wetenschappelijke blik naar zaken te kijken. Op deze avond kun je uit verschillende perspectieven kiezen.” Yuval Ben Chorin, jongerenwerker van de LJG, onderschrijft het idee dat het geen droevige aangelegenheid moet worden. „We willen dat het een platform is waar je kunt praten, waar je iets nieuws kunt leren, waar jongeren betrokken kunnen raken bij onderwerpen die nu relevant zijn. Jonge mensen hebben iets anders nodig dan mensen uit andere leeftijdsgroepen. Ze verbinden zich makkelijker met leeftijdsgenoten en vrienden. Dan kunnen ze vrijuit praten en onderdeel zijn van een dergelijke evenement. De lezingen zijn daarop aangepast.”

Aandacht
Moeten Joodse jongeren herinnerd worden aan de Holocaust? Jonathan Keyson, voorzitter van Ijar: „Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik houd altijd in mijn achterhoofd dat dat is gebeurd. Voor mij is het heel direct, je hoort er dingen over en dat heeft invloed op je. Je vertrouwt niet iedereen volledig meer.” Een avond als de HME kan je kennis over het onderwerp verbreden, vindt Keyson. „Ik hoop dat mensen iets meekrijgen, dat het informatief is, dat je bijleert. Wat mensen bijvoorbeeld niet weten is dat veel Holocaustoverlevenden in Israël in grote armoede leven. Daar is een fi lm over gemaakt, en die komt aan bod op die avond.” De avond richt zich overigens niet alleen op Joodse jongeren. Volgens CiJO-voorzitter De Geus is er op universiteiten en middelbare scholen weinig aandacht voor het onderwerp, maar is het wel belangrijk. „Het is het grootste leed in onze directe geschiedenis. Het is belangrijk om over te dragen wat er toen is gebeurd en dat we de toekomst ingaan met dat verhaal in gedachte.” Daarom hebben De Geus en een aantal vrienden voor aanvang van colleges aandacht gevraagd voor de avond. „Ik denk dat er meer niet-Joodse jongeren komen dan andere jaren.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *