Sportiviteit bestraft: Iran schorst gewichtheffer omdat hij Israëli de hand schudt
Sport

Sportiviteit bestraft: Iran schorst gewichtheffer omdat hij Israëli de hand schudt

Redactie 31 augustus 2023, 15:50
Sportiviteit bestraft: Iran schorst gewichtheffer omdat hij Israëli de hand schudt

Er zijn landen waar sporters geschorst worden wegens onsportief gedrag. Andere landen schorsen atleten juist wanneer zij wél zij sportief zijn. Een voorbeeld van dat laatste is Iran. Gewichtheffer Mostafa Rajaei werd bestraft met een schorsing omdat hij zo sportief was een Israëlische tegenstander de hand te schudden. Voor het leven nog wel.

Na een wedstrijd in het Poosle Wieliczka stond Rajaei op het podium samen met de Israëlische gewichtheffer Maksim Svirsky. Zoals het een goed sportman betaamt, gaf Rajaei Svirsky een hand. Dat was tegen het zere been van de sportautoriteiten van de Islamitische Republiek. Rajaei mag nu zijn leven lang geen gebruik meer maken van Iraanse sportfaciliteiten. Het delegatiehoofd van de Iraanse gewichtheffers, Hamid Salehinia, is ontslagen door zijn bond, meldt Nusport.

De sportiviteithaat van het Iraanse regime is terug te voeren op een racistisch besluit van ‘hoogste leider’ (Iraans voor dictator) ayatollah Ali Khamenei, die het atleten uit zijn land verbood tegen Israëlische concurrenten uit te komen of hen de hand te schudden. Sindsdien zijn er voortdurend antisemitische incidenten met Iraanse sporters. De bekendste zaak is die van judoka Saeid Mollaei, die weigerde zich op het WK terug te trekken en zo te voorkomen dt hij tegen de Israëli Sagi Muki zou uitkomen. Om te voorkomen dat hij gearresteerd en gemarteld (of erger) zou worden, ontvluchtte Mollaei Iran. Hij sloot vervolgens een hechte vriendschap met Muki en bezoekt nu geregeld de Joodse staat, waar men nog wel weet wat sportiviteit betekent.

Op de foto hierboven: Links Mostafa Rajaei en rechts Maksim Svirsky, na hun wedstrijd in het Poolse Wielizcka – Foto: Twitter

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking