Staakt-het-vuren
Commentaar

Staakt-het-vuren

Esther Voet 14 december 2023, 07:00
Staakt-het-vuren

Deze week verhoogde de nationaal coördinator terrorismebestrijding, Pieter-Jaap Aalbersberg, het dreigingsniveau van 3 naar 4. Als een van de drie redenen voor die opwaardering benoemt de NCTV ‘het oplaaiende conflict in Israël en de Palestijnse gebieden’. Hij stelt dat de dreiging onder meer uit de hoek komt van IS en Al-Qaida. Als leek vraag je je dan af: Hé, hoort daar ook niet Hamas bij? Want roepen zij niet alle moslims op om terreuraanslagen te plegen op Joden over de hele wereld? 

Laten we wel zijn, Hamas heeft dezer dagen in onze straten meer fans rondlopen dan IS en Al Qaida samen, maar wellicht vindt de NCTV dat we die oproepen niet serieus hoeven te nemen. In Israël namen de autoriteiten de aanwijzingen voor een gruwelijke aanslag door Hamas ook te lang te weinig serieus. 

De waarschuwing van de NCTV geldt voor heel Nederland. Maar de nationaal coördinator antisemitismebestrijding Eddo Verdoner reageerde ongetwijfeld niet zonder reden: “Het doel van terroristen is het normale leven te verstoren door angst te zaaien. Dit mogen we niet toestaan. We moeten alles op alles zetten om onze vrije samenleving, inclusief een bloeiend Joods leven, te waarborgen.’

Dat Joods leven bloeit, bewezen deze Chanoeka-dagen. In heel het land stonden de verlichte chanoekiot, en heel veel niet-Joden vierden met ons mee. Dat bemoedigt. Net als de talloze lieve brieven en kaarten die bij het NIW in de bus vielen met bemoedigende woorden van solidariteit. Veel dank hiervoor! Het doet ons veel goed. 

Heeft iemand er al aan gedacht Hamas, uit empathie voor de eigen bevolking, te vragen zich over te geven?

Intussen neemt de druk op Israël om het vuren te staken toe. We hadden het al op 8 oktober voorspeld: hoezeer Israël ook zijn best zal doen burgerslachtoffers te vermijden, deze oorlog wordt verschrikkelijk, zoals iedere oorlog is. En je hoefde geen glazen bol te hebben om te weten dat hij langer dan voorgaande confrontaties zou gaan duren. 

Terwijl Hamas blijft oproepen tot de vernietiging van Joden en heel Israël, wordt dat land in de VN en in nationale parlementen om de oren geslagen met de roep tot een staakt-het-vuren. Maar heeft iemand er al aan gedacht Hamas, uit empathie voor de eigen bevolking, te vragen zich over te geven? Als Hamas vandaag de gijzelaars vrijlaat, de wapens neerlegt, Israël erkent, stopt met het oproepen van het plegen van aanslagen op Joden over de hele wereld en het welzijn van de eigen bevolking voorop gaat stellen, is er morgen een staakt-het-vuren. Vreemd, dat daar nou niemand op komt.

Plaats opmerking