Stemadvies
Nieuws

Stemadvies

Opinie Bart Schut

Bart Schut 08 maart 2018, 00:00
Stemadvies

In de Angelsaksische perscultuur is het normaal dat een krant of weekblad voor verkiezingen zijn lezers laat weten achter welke partij de (hoofd)redactie zich schaart. In de Nederlandse media gaat dit wat minder openlijk, ondanks dat wij Nederlanders ons erop laten voorstaan rechtdoorzee te zijn. Toch is het niet zo moeilijk te raden naar de politieke voorkeur bij de verschillende Nedermedia.

Bij de staatstelevisie en -radio is het duidelijk dat u D66 of links daarvan moet stemmen. Het verzuilde fundament van ons omroepbestel zorgt voor een tweetal uitzonderingen: de EO wil dat u christelijk kiest en van WNL mag u desnoods bij de VVD terecht. De Telegraaf is het partijorgaan van de liberalen, de ooit liberale NRC flirt steeds nadrukkelijker met steeds extremer links: rechts van GroenLinks moet u daar niet zitten. De Volkskrant houdt stiekem nog best een beetje van de PvdA (D66 of GroenLinks mag ook) en het AD is net als zijn
inhoud vlees nog vis, hoewel in Rotterdam alles behalve Leef aar aanvaardbaar is (ja, dus ook de fascisten van Denk of de islamisten van NIDA).

Bij het NIW doen we hier niet aan. Om te beginnen kan ik niet twee medewerkers van de redactie noemen die op dezelfde partij stemmen. Onze redactiecoördinatrice staat ergens in een Noord-Hollandse negorij op een PvdA-lijst en we schijnen ook een VVD-lid in huis te hebben. Verdeeldheid alom. Zelf matig ik mij niet aan u te adviseren voor wie u moet kiezen, maar vanuit mijn positie als NIW-opiniemaker en atheïstisch zionist – zoals de hoofdredacteur mij pleegt te omschrijven – wil ik u wel erop wijzen welke partijen onaanvaardbaar zijn.

Jodenhaatfestijn
Bijvoorbeeld: woont u in Rotterdam en draagt u het jodendom en de staat Israël een warm hart toe, dan kunt u niet op een van de linkse partijen stemmen. PvdA, GroenLinks en SP hebben daar immers een links-islami(s)tisch volksfront gesloten met NIDA, de partij die Erdogan, Hamas en politiehoofddoeken op handen draagt. Links diskwalificeert zich lokaal, en wat mij betreft ook landelijk, aangezien de drie partijbesturen (et tu, Lodewijk Asscher?) het allemaal prima vinden zich te verbinden aan de meest antisemitische politieke beweging sinds de Nederlandse Volks-Unie. En mocht u nog twijfelen over GroenLinks, die partij marcheert op 18 maart door de straten van onze hoofdstad samen met alternatieve Kristallnachtvierders, Anti-Fascistische Actie, Internationale Socialisten, Bij1 en Denk. Eén groot Jodenhaatfestijn dus.

De VVD is traditioneel pro-Israël, maar het is ook de partij die internationaal tegen de erkenning van de Israëlische hoofdstad als Israëlische hoofdstad ageert. En de partij van de interim-burgemeester van Amsterdam die weigert antisemitische aanvallen antisemitisch te noemen. Nog maar even over nadenken dus. Dat hoeft u niet te doen over D66, de partij die het EU-associatieverdrag met Israël wel, en met Erdogans Turkije niet wil opzeggen, de partij die Groningers niet, maar Palestijnen wel versneld uitbetaalt, en sowieso de partij die u te dom vindt om vaker dan eens in de vier jaar over uw eigen lot te laten beslissen.

Dan is er christelijk-rechts, maar ja, het CDA is tegenwoordig een soort VVD met minder macht en de twee kleintjes zijn wel pro-Israël, maar hun motieven daarvoor zijn nooit helemaal de juiste. In Amsterdam, en via Leefbaar een beetje in Rotterdam, kunt u Forum voor Democratie stemmen, een optie waar inmiddels zelfs onze Tamarah Benima voor warm loopt (who would have thought?). Lijsttrekker Annabel Nanninga heeft inderdaad geen antisemitisch bot in haar lichaam, maar partijleider Thierry Baudet moet ophouden tegen griezels als Jared Taylor en Jean-Marie Le Pen aan te schurken. En de PVV? Schnee von gestern.

Niet echt een stemadvies, ik weet het, maar ik ben zelf ook nog helemaal niet zeker voor wie ik op 21 maart zal kiezen. In mijn über-christelijke gemeente is elke stem tegen CDA, CU of SGP een daad van verzet. Dus maar de stemwijzer gedaan in de hoop dat ik op een lokale partij uitkwam (en dan niet zo een die eigenlijk een verborgen PvdA-fractie blijkt). Dat gebeurde, een soort van. Mijn voorkeur bleek – en ik verzin dit niet – bij Jezus Leeft te liggen! Daar sta je dan, als atheïstisch zionist.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking