Strijdmakkers
Opinie

Strijdmakkers

Nausicaa Marbe 02 april 2022, 10:00
Strijdmakkers

De logica van de Oekraïneoorlog zoals Poetin die presenteert, is een wirwar van schaamteloze misleidingen. Wie de controleerbare waarheid zo ostentatief door vuile leugens vervangt, doet rationele analyses zoveel geweld aan dat zelfs deugdelijke redeneringen vastlopen. De stand van zaken nu: om de nazitroepen van de Joodse president Zelenski te vernietigen, schakelt Poetin ineens Hezbollahstrijders in. De nazi’s zijn tegenwoordig Joods in zijn kwaadaardige fantasie en hun vernietigers worden gerekruteerd onder het gajes dat Israël wil vernietigen.

Maar zelfs deze krankzinnige redenering is een gok, want erg standvastig is Poetin niet in zijn voornemens. Wat hij zegt, is niet waar en wat hij aankondigt, gebeurt niet. Of het gebeurt anders, maar wel altijd genadeloos, vernietigend, uitroeiend. Toch viel bij mij het kwartje toen Hezbollah via Poetin deze oorlog binnenwandelde. Oude communistische leiders hebben altijd samengewerkt met terroristen uit het Midden-Oosten. Recentelijk steunden Hezbollah en Poetin Assad in de Syrië-oorlog, waarbij de Libanese terroristen de Syrische rebellen als ‘wahabitische zionisten’ bestempelden. Je kijkt nergens meer van op.

Proletariërs
Dus ja, de Russen en Hezbollah zijn strijdmakkers van recente datum. Maar ook achter deze hedendaagse alliantie schuilt de oude Sovjetpolitiek die de kant koos van Arabische terroristen die Israël wilden vernietigen. Antisemitisme speelde daarin zeker een rol, maar er was ook een officieel excuus dat ‘nobele’ communistische intenties veinsde. De strijd zou zuiver antizionistisch zijn, want Israël was immers een product van het Amerikaanse imperialisme en dat land moest stuk of in ieder geval voortdurend bedreigd en verworpen. Antizionisme ging hand in hand met antikapitalisme, ook dat ging erin als zoete koek bij antiliberale linkse westerlingen.

De Palestijnen waren de exotische proletariërs van de Oostblokmarxisten, ze moesten bevrijd worden van de Joodse imperialisten. Eigenlijk hadden er miljoenen Oost-Europeanen bevrijd moeten worden van het Sovjetimperialisme, maar dat was niet te doen en ideologisch verwarrend voor de linkse intellectuelen in het westen. De Palestijnen steunen en spekken met geld en wapens was makkelijker en politiek correct in die tijden (en nog steeds), bovendien betaalde het Kremlin royaal de rekening. De buitenlandse politiek van het Oostblok was in wezen een anti-Israëlische politiek.

In het Roemenië van mijn jeugd mocht Ceausescu van de Russen met alle winden mee waaien. Het land had, heel uitzonderlijk in de communistische wereld, twee vliegtuigmaatschappijen: een die naar Israël vloog en een voor Arabieren die niet wilden reizen met maatschappijen die naar Israël vlogen. Voor Washington en het Kremlin trad Ceausescu op als boodschappenjongen en bemiddelaar in het Midden-Oosten. Een paar jaar geleden publiceerden Israëlische kranten documenten waaruit bleek dat hij betrokken was geweest bij de Camp Davidakkoorden. Maar hoe Ceausescu echt over Joden en Palestijnen dacht, lazen we pas in de spectaculaire memoires van Ion Pacepa, de in 1978 naar Amerika gevluchte chef van de Roemeense buitenlandse inlichtingendienst en naaste adviseur van de president.

Honing
Na ontmoetingen met Israëlische delegaties of Joodse Amerikanen, vroeg Ceausescu zijn lakeien demonstratief de ramen te openen zodat de ‘Joodse stank’ kon wegwaaien. Wie hij echter regelmatig afl ebberde tijdens officiële en minder officiële omhelzingen, was Arafat, die vaak Boekarest bezocht. Waarom? Omdat Roemenië Palestijnse terroristen trainde. Maar ook omdat Ceausescu hem daar villa’s ter beschikking stelde voor seksuele escapades met jonge jongens, schrijft Pacepa. Bij zijn libidineuze uitspattingen gebruikte Arafat enorme hoeveelheden honing, vernam de inlichtingenchef van het aanwezige personeel.

Om de hoek bij mijn ouderlijk huis bevond zich een doodlopend straatje met aan het eind een laag flatgebouw. Dat was een Palestijns trainingskamp, werd gefluisterd. Na 1989 bleek dat te kloppen. Sommige van die terroristen werden in de revolutie opgepakt als sluipschutters die het op de bevolking gemunt hadden. Nu gaat Hezbollah schieten op weerloze Oekraïners. Er loopt een bloedspoor van dat straatje uit mijn jeugd tot Oekraïne vandaag en er is geen Kremlinleugen die dat kan wegmoffelen. Laten we hopen dat Poetin voor een oorlogstribunaal komt.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking