Te biecht
NIW

Te biecht

U kent de traditie: verhalen die waar leken, maar het niet waren. En verhalen die waar waren, maar het niet leken. Stonk u erin of had u ze door? Het NIW geeft opening van zaken over de zin en onzin in onze poeriemeditie.

Redactie 30 maart 2024, 08:00
Te biecht

Het artikel dat bij velen de angst om het hart deed slaan, was ons eerste berichtje in de varia: ‘Gotspe: Jeruzalem wordt ook hier Al Quds’. De naam van de Israëlische hoofdstad zou volgens dit kolderbericht in het voortgezet onderwijs worden ‘uitgefaseerd’ en worden vervangen door de Arabische naam van de stad. Verreweg de meeste reacties op zowel onze webpagina als op sociale media toonden grote verontwaardiging. Een enkeling vond het geen slecht idee en slechts één lezer wist het anagram van ‘commissiewoordvoerster’ Maia Wagterberen te ontcijferen, dat aan het brein van redacteur Bart Schut ontsproten was. Hussel de letters door elkaar en je krijgt ‘weigerambtenaar’. Hulde, Alexander de Ruyter! Die aan zijn reactie toevoegde: “Het trieste is natuurlijk dat wat vandaag een grap is, over drie jaar zomaar realiteit zou kunnen zijn.” 

Hoewel bedoeld als een poeriemgrap, had het bericht inderdaad een serieuze ondertoon. Wij achten het niet onwaarschijnlijk dat bepaalde partijen zo’n voorstel binnen afzienbare tijd zullen indienen. Op het ministerie van OCW regende het verontwaardigde telefoontjes en berichten. Wij hielpen diverse gealarmeerde beleidsmakers maar meteen uit de droom. 

Adviesbureau

De volgende hadden de meesten wel door, maar er komt uiteraard geen Joods dorp in de nabijheid van Urk. Ze zoeken daar overigens wél een nieuwe burgemeester. Deze witz heeft u te danken aan rabbijn Yanki Jacobs, met medewerking van D66-stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Zuid, Bart Vink. Het berichtje over de Israëlische kunstenaar David Moss die collega’s uit de hele wereld uitnodigt het Esterverhaal uit te beelden onder de kop ‘Mordechai op een lama’ was overigens wel degelijk echt. 

De familie Jacobs was dit jaar opnieuw extern hofleverancier. Op de website kondigden opperrabbijn Binyomin Jacobs en Lody van de Kamp onder de kop ‘Rabbijnen ondersteunen overheid’ een opmerkelijk initiatief aan. Het duo meldde een rabbinaal adviesbureau voor de overheid te hebben opgericht. Dat was complete kul, hoewel het idee veel instemmende reacties kreeg. 

Van de negen curieuze verhalen in ‘Vreemder dan fictie’ waren er maar liefst acht echt helemaal waar. Inclusief de geschiedenis van Saul Wahl, de koning voor één dag. Kamerlid Gidi Markuszower wist ons zelfs te vertellen: “Dat klopt! Dat is een van mijn voorvaderen. Gut Purim!” Best bijzonder, omdat aan de historiciteit van Wahl nog steeds wordt getwijfeld. 

Helemaal verzonnen

Het verhaal van Benjamin de Gerribe, de Jood die onthoofding riskeerde door Medina en Mekka te bezoeken en die gered zou zijn door zijn ontbrekende voorhuid, was aan Bart Schuts fantasie ontsproten. U had het kunnen weten: De Gerribe staat voor ‘bedrieger’. De achternaam van Al-Monafiq is onder moslims een scheldwoord voor geloofsgenoten die het niet zo nauw met de religie nemen. Deze naam was dus te lezen als Mozes de nepmoslim. En de Duitse historicus Hermann von Zaelle staat voor ‘helemaal verzonnen’. 

Onze laatste onthulling betreft de totaal uit de lucht gegrepen mensch, Nelleke Zetah Weever-Kahn, oftewel: ‘heel lekker aan het zweven’. Dus helaas, die Joodse ashram komt er voorlopig niet. En de foto was ook niet van Dirk Spits. Wat niet is, kan echter nog komen. Na publicatie van dat artikel ontdekten wij het boek Torah Yoga. Experiencing Jewish wisdom through classic postures van Diana Bloomfield. Zo vergezocht was het dus ook weer niet. 

Niet gecheckt

Tot slot was het NIW zelf slachtoffer van een als grap bedoeld persbericht van Robbert Baruch, de man achter het platform De Vrijdagavond. Niet iedereen was even gecharmeerd van deze breed uitgezette nonsens, die belandde bij veel niet-Joodse lezers zonder enig benul van poeriemtradities. Met name persbureau ANP en de nieuwssite Villamedia, nota bene onderdeel van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Die media namen het gemakkelijk te ontkrachten onzinbericht klakkeloos over. 

Dat onderstreept dat heel wat journalisten hun feiten niet checken. Want het persbericht, waarin het piepkleine De Vrijdagavond zegt het NIW over te nemen, had gemakkelijk naar het rijk der fabelen kunnen zijn verwezen. Er klopte geen barst van de genoemde data en getallen. NIW-columnist Paul Damen reageerde met: “Mogen ze eerst wel eens een vakbekwame eindredacteur vinden, en da’s geen grap.” Waar de hoofdredactie van het NIW uiteraard geen weet van heeft, want die leest al die grappen niet. 

De maker van het persbericht, Robbert Baruch dus, meldde de diverse redacties dat er ‘in verband met sjabbat’ geen contact kon worden opgenomen. Sinds wanneer Baruch sjomeer sjabbat is, bleef onbesproken. De hoofdredactie van het ANP meldde dat er een pittig woordje met Baruch is gesproken en bood het NIW excuses aan. Hierbij geaccepteerd.

Opmerkingen (4)
Bas Fortuin 30 maart 2024, 10:34
Beste Redactie NIW...Uw Biecht heeft over Purim in ieder geval een aantal verontrustte, gevatte, reacties opgeleverd. Smiley!!!!!
Ruud 30 maart 2024, 13:06
Ik ben met open ogen in de grap over de naamswijziging van Jeruzalem getrapt. Achteraf gezien een keigoed geslaagd gebbetje. Nu maar te hopen dat ze bij OCW niet op een ideetje zijn gebracht, onder het mom beter goed gejat dan slecht zelf bedacht. Slalom!
Kraanvoet 30 maart 2024, 19:07
Een één april grap dus. Een beetje geantedateerd. En zoals de meeste aprilgrappen een beetje flauw.
Hendrik E.M. 02 april 2024, 08:21
Het zij u vergeven! De naam Jeruzalem is de enige en eeuwige hoofdstad, die een hemelse verbinding heeft. Dat kan geen enkel land van zijn hoofdstad zeggen. Nogmaals het zij u vergeven!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *