Tegengeluid
Commentaar

Tegengeluid

Esther Voet 03 november 2022, 08:00
Tegengeluid

In de week dat het Anne Frank Huis de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs won, overleed Annes beste vriendin, Hannah Goslar. Het was ook de week waarin bekend werd dat een toneelproductie over Romeo en Julia in de maak is, waarin Julia in een Joods meisje is veranderd en Romeo, u raadt het al, lid is van de Hitlerjugend. Daarnaast werd deze week onthuld dat een Texaanse kandidaat voor het Amerikaanse Congres, de Republikeinse dominee Johnny Teague, in zijn boek The lost diaries of Anne Frank suggereert dat Anne zich in haar laatste dagen bekeerde tot het christendom. Allemaal initiatieven die geheel in de lijn zijn met Ilja Leonard Pfeiffers toneelstuk van destijds, waarin hij voor het ‘dramatisch effect’ Annes zus Margot maar door een medeonderduiker liet verkrachten.

De smakeloosheid druipt er in zulke dikke druppels vanaf, dat je je afvraagt of niets meer heilig is en de wereld niet op ramkoers ligt. Daar heeft de wereld Anne Frank overigens helemaal niet voor nodig. Terwijl ik op woensdag dit commentaar schrijf, lijkt uiterst rechts in Israël in de Knesset behoorlijk wat in de melk te gaan brokkelen en zal de gerechtelijke macht in de Joodse staat onder vuur komen te liggen. U leest het in het gesprek van de dag.

Intussen ligt in Amsterdam de ras-antisemiet David Icke nog steeds op koers om, mede op uitnodiging van Forum voor Democratie, aankomende zondag te spreken. Betrouwbare bronnen melden het NIW dat hij in elk geval niet op de Dam zal verschijnen. Het NIW-forum van deze week vindt het unaniem geen goed idee die politieke partij te verbieden, maar pleit wel voor een stevig, breed maatschappelijk tegengeluid. Dat moeten Joden niet alleen doen, maar zij moeten wel degelijk vooroplopen. Hoe moeilijk dat ook is. Deze week hoorde ik al van drie personen dat hun familie uiteengereten wordt omdat sommige gezinsleden heilig geloven in De Protocollen.

Vooroplopen moeten we ook op straat. Kijk, je kunt er natuurlijk voor kiezen aankomende zondag een dagje Efteling te doen, een ritje op de fiets te maken of gezellig een bazaar te bezoeken. Je kunt ook besluiten dat genoeg genoeg is en met Ronny Naftaniel waar ook in Amsterdam Icke wegfluiten. In mijn huis ligt de vuvuzela in ieder geval klaar.

vuvuzela
Plaats opmerking