Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Terreur in Hebron: moeder doodgeschoten voor de ogen van haar dochtertje

Redactie 21 augustus 2023, 16:55
Terreur in Hebron: moeder doodgeschoten voor de ogen van haar dochtertje

Palestijnse terroristen hebben vanmorgen bij de stad Hebron een 42-jarige kleuterschoolonderwijzeres doodgeschoten. Batsheva Nigri liftte samen met haar dochtertje mee met Aryeh Gottlieb toen een terrorist 22 kogels afvuurde op de auto. Gottlieb raakte zwaargewond, wonder boven wonder bleef het meisje (dat in Israëlische media als 6- maar ook als 12-jarig werd beschreven) ongedeerd. De IDF is een klopjacht begonnen op de daders.

Terreurslachtoffer Batsheva Nigri

Zaterdag was er ook al een aanslag in Huwara het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Daar vermoordden Palestijnse terroristen een Joodse vader en zoon die hun auto lieten wassen. Terreurorganisatie Hamas juicht de moorden op Isrëlisch-Joodse burgers toe als ‘verzetsdaden’ en dit soort aanslagen worden door Palestijnen gevierd met het uitdelen van snoepgoed op straat.

Binnen de regering in Jeruzalem is grote onenigheid ontstaan over de recente terreurgolf. Premier Benjamin Netanyahu en zijn rechtse bondgenoten werden juist gekozen om de bevolking veiliger te maken, maar tot nu toe is daarvan geen sprake. Extreemrechtse ministers hebben nu de gematigde minister van Defensie Yoav Gallant als zondebok aangewezen. Dat komt Netanyahu waarschijnlijk niet slecht uit omdat zijn partijgenoot Gallant een van de weinige kabinetsleden is die zich enigszins verzet tegen de omstreden pogingen van de regering de rechterlijke macht onder haar controle te brengen.

Ook riepen religieus-zionistische politici op de IDF-commandant op de Westoever te ontslaan. Dit is opvallend, want twee van hun eigen leiders zijn medeverantwoordelijk voor de veiligheid in het gebied: minister van Financiën Bezalel Smotrich is door Netanyahu als een soort onderkoning voor Judea en Samaria (de Israëlische naam voor de Westelijke Jordaanoever) aangewezen, terwijl Itamar Ben-Gvir minister van Veiligheid is.

Op de foto hierboven: de zwaargewonde Aryeh Gottlieb wordt door een ambulance bij het Soroka-ziekenhuis in Beërsjeva afgeleverd – FOTO: FLASH90

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
Bas Fortuin 23 augustus 2023, 10:04
Hebron was een koninklijke stad in het oude Kanaän en wordt als zodanig ook in de Hebreeuwse Bijbel vermeld. De Joodse koning David regeerde volgens de Bijbel en Talmoed 7,5 jaar vanuit Hebron. In het bijbelboek Jozua wordt Hebron zelfs aangewezen als een van de zes vrijsteden in Israël ( Jozua 20:7). Ik ben er samen met mijn vrouw november 2001 geweest tijdens de intifada toen onze reisgroep o.l.v rabbijn Lody B. van de Kamp en Pee Koelewijn [Christenen voor Israël] daar het graf van Abraham - Isaac - Jacob bezochten. In 2001 woonden daar slechts 70 Joodse families goed beschermt door een Tsahal legereenheid. In het Museum Beit Hadassah woonden toen 10 families. We kregen van David Wilder gewapend met pistool aldaar informatie over de geschiedenis van Hebron. Wie stopt de Palestijnse terreur in Hebron? Tot 1929 leefden Joden en Arabieren samen in vrede. Maar toen met de Grootmoeftie brak de hel los. Arabieren vermoordden toen 67 Joden en werden 70 gewonden geteld. Hij vertelde hoe Abraham in Hebron een grafstede kocht voor Sarah zijn vrouw. Hij betaalde daar maar liefst 400 sikkelen zilver voor. Genesis 23. Zo werd het veld met de spelonk van Mamre aan Abraham overgegeven tot een eigen grafstede. Dus Hebron is al 4000 jaar een Joodse stad. In mijn reisverslag schreef ik: Een Indrukwekkende en onvergetelijke ontmoeting in Hebron. Onze komst toen was toen zo bijzonder dat het geheel gefilmd werd door de Israëlische TV.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *