Toch weer raketten vanuit Gaza afgevuurd na afgekondigde wapenstilstand
Nieuws

Toch weer raketten vanuit Gaza afgevuurd na afgekondigde wapenstilstand

Redactie 14 november 2019, 12:06
Toch weer raketten vanuit Gaza afgevuurd na afgekondigde wapenstilstand

Slechts enkele uren nadat de terroristische groepering Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) een wapenstilstand met Israël aankondigde, werden er opnieuw raketten richting de Joodse Staat afgevuurd. Volgens de IDF, het Israëlische leger, werden er rond 10 uur (Nederlandse tijd) vijf raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook. Het is niet duidelijk of de explosieven afkomstig zijn van de PIJ of van een van de andere vele terroristische groeperingen uit het gebied. Twee raketten werden door de Iron Dome onderschept. Er zijn nog geen berichten over schade of gewonden door de overige drie projectielen.

Vannacht leek er nog een einde te komen aan de hevige beschietingen. Rond 4:30 Nederlandse tijd kondigde de PIJ een wapenstilstand af. “Stilte zal worden beantwoord met stilte,” tweette de IDF daarover.

Palestijnse terroristen vuurden in de afgelopen vijftig uur zeker 450 rakketten af richting Israëlisch grondgebied. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger kwam zeker zestig procent hiervan in onbewoond gebied terecht. Negentig procent van de overgebleven raketten werd uitgeschakeld door de Iron Dome. Zeker 52 Israëli’s raakten gewond, onder wie een vrouw van 65 die naar het ziekenhuis werd gebracht met grote glasscherven in het gezicht en een meisje van 8 dat met spoed werd opgenomen op de intensive care nadat zij tijdens het rennen naar een schuilkelder gewond raakte. Bij vergeldingsacties van Israël zijn 34 Palestijnen om het leven zijn gekomen, waaronder zeker 25 terroristen.

De beschietingen vanuit Gaza begonnen dinsdagochtend vroeg nadat de IDF het huis van Baha Abu al-Ata bombardeerde. Daarbij kwamen Al-Ata, militair leider van de PIJ in Gaza, en zijn vrouw om het leven. Volgens het Israëlische leger was Al-Ata verantwoordelijk voor meerdere aanvallen op Israëlische burgers en was de terrorist bezig met plannen voor nieuwe aanslagen.

Foto: Hassan Jedi/Flash90

Plaats opmerking