Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Toch weg

Redactie 05 september 2014, 00:00
Toch weg

vervaardigde fotografie met copyrights Studio FdW (C)Ira Goldberg is weg als rabbijn bij de LJG Amsterdam. Zijn contract wordt niet verlengd. Onder leden bestaat ontzetting over zijn plotselinge afscheid.

Het is vooral een gevoel van teleurstelling, onbegrip en verbazing dat heerst bij leden van de LJG Amsterdam nu bekend is geworden dat hun geliefde rabbijn Ira Goldberg per 1 september is vertrokken. En dat terwijl zij drie maanden geleden tijdens de laatste ALV unaniem instemden met het voorstel om de Amerikaanse rabbijn – die sinds 2012 in dienst was – te belonen met een nieuw fulltime contract. Op donderdag 28 augustus bracht het LJG-bestuur het bericht in een korte e-mail naar buiten. ‘De ideeën over de invulling van de arbeidsvoorwaarden lagen te ver uiteen’, staat in de mail als reden voor de breuk. „We zijn vol goede moed de onderhandelingen met rabbijn Goldberg ingegaan, maar op zakelijke punten zijn we het niet eens geworden,” licht LJG-bestuursvoorzitter Fred Salomon de e-mail toe. „Hij heeft ons aanbod op financiële gronden afgewezen. Hij wist dat we het eerst over de centjes eens moesten worden, voordat we over de invulling zouden praten. We hebben ook aangegeven dat er geen onderhandelingsruimte was. Wat wij boden was ons maximum,” aldus Salomon. „Het doet pijn, ook bij ons. Ik was zeer op hem gesteld en de persoonlijke verhoudingen waren uitermate goed. Er hebben zich inmiddels enkele leden bij mij gemeld om hun verdriet te uiten. Maar het is een onomkeerbare kwestie. Eigenlijk zijn er alleen maar verliezers.”

De wil
In de nacht van dinsdag op woensdag stuurde Goldberg een emotionele mail aan een aantal LJG-leden waarin hij beschrijft hoe de breuk tot stand kwam en waarin hij zijn onvrede over de gang van zaken deelt. „Jou is wellicht verteld dat ik een aanbod heb geweigerd vanwege het salaris. Dat is niet waar,” schrijft Goldberg. Tegenover het NIW licht hij toe: „Ik heb nooit het gevoel gehad dat er sprake was van echte onderhandelingen. Zij hebben me een financieel aanbod gedaan en dat moest ik aannemen. Klaar, uit. Maar er was nog helemaal niet gesproken over de inhoud van mijn baan, hoe ik geëvalueerd zou worden. Zou ik bijvoorbeeld meer pastorale of onderwijstaken krijgen? Het zou namelijk een totaal andere invulling van mijn dagtaken betekenen. Ik heb ze meerdere opties gegeven, twee van de drie binnen het budget van de LJG, want het gaat mij niet in de eerste plaats om het geld. Maar ze wilden daar niks van weten. Ik heb niet het gevoel gehad dat we er allebei hetzelfde instonden. Anders was er zeker een oplossing gevonden,” aldus Goldberg. „Ik vind het een vreemde gang van zaken. Als je allebei echt de wil hebt om met elkaar door te gaan, dan kom je er toch wel uit,” zegt Shifra Wurms, actief LJG-lid en sjoelbezoeker. Zij is, net als andere leden die het NIW in een belronde spreekt, ongelooflijk ‘teleurgesteld en verdrietig’ over het vertrek van Goldberg. „Ik weet niet hoe dit mogelijk is. Ira wilde heel graag blijven. Er moet duidelijkheid komen voor de leden. Het is allemaal zo ondoorzichtig wat het bestuur doet. Nu ga je toch denken: wat zou er allemaal achter de schermen gebeuren? Het is heel erg jammer.” Ook prominent LJG-lid Harry Polak vindt het vertrek een groot verlies. „Rabbijn Goldberg had een erg goede band met de jongeren van onze gemeenschap. Misschien kon zijn Nederlands iets beter, maar hij was zeer gewaardeerd. Hij had moeten blijven, maar ik weet niet waarom het is misgegaan. Ik weet niks van geheime agenda’s, dus het zal echt om zakelijke punten zijn gegaan,” aldus Polak vanuit Tel Aviv.

Onrust
Hoe dan ook was er al lange tijd veel onrust onder LJG-leden over de positie van rabbijn Goldberg. Ruim voor de ALV van 27 mei deed het gerucht de ronde dat het bestuur afscheid van hem zou nemen. Tussen de vooraf gepubliceerde agendapunten stond namelijk het kopje ‘tweede rabbijn’. Sommige leden interpreteerden dat als een agendapunt over het afscheid van Goldberg. Vele e-mailwissellingen volgden en er werd zelfs een handtekeningenactie opgezet om de rabbijn te behouden voor de gemeenschap. Het gerucht bleek een misverstand, zo legde LJG-voorzitter Fred Salomon later uit in het NIW: ‘Het is zijn eigen leven gaan leiden. We zijn de laatste tijd zo gegroeid dat we juist behoefte hebben aan twee rabbijnen.’ Toch is nu het eindresultaat: Goldberg is weg. De geboren Amerikaan gaat op zoek naar andere mogelijkheden om zijn pastorale werkzaamheden te verrichten. „Het is spijtig dat ik de gemeenschap, waar ik zulke dierbare mensen heb ontmoet, nu moet verlaten.” Intussen heeft het LJG-bestuur rabbijn Clary Rooda aangesteld – in ieder geval tot 1 januari 2105 – om rabbijn Menno ten Brink te ondersteunen bij zijn werkzaamheden. In mei werd haar de semicha (rabbinale bevoegdheid) verleend in de synagoge van LJG Den Haag. Eerder was ze rabbijn-in-opleiding bij de progressief-Joodse gemeente Beit Ha’Chidush. In de tussentijd gaat het bestuur op zoek naar een nieuwe vaste rabbijn. Komt Rooda in aanmerking voor die positie? Salomon geeft aan daar nog niets concreets over te kunnen zeggen: „Ze heeft zich nog niet kandidaat gesteld.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *