Toeval? Nee, een opdracht
Dagboek

Toeval? Nee, een opdracht

Opperrabbijn Jacobs schrijft een dagboek over maatschappelijke en religieuze zaken. Het NIW publiceert deze stukken twee keer per week.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs 05 juli 2024, 22:09
Toeval? Nee, een opdracht

De Baäl Sjem Tov benadrukte dat waar een mens zich ook bevindt hij een opdracht heeft. Dat vaak die opdracht onzichtbaar blijft, is een gegeven. Maar af en toe word je getoond waarom je op een bepaald tijdstip ‘toevallig’ ergens moest zijn. 

Toevallig belandde ik in een Joodse gemeente met een jonge rabbijn, waar ook de oude rabbijn was blijven wonen. Deze oude oud-rabbijn had deze Joodse gemeente uit het niets weten op te bouwen. Maar ondanks de aanwezigheid van zijn opvolger, die hij zelf had aangetrokken, bleef de oude rabbijn op een aantal rabbinale fronten actief. Zijn maandagavondsjioer bleef bestaan en als hij voor de Tora werd opgeroepen stonden alle aanwezigen op, als teken van respect en dankbaarheid. In zijn verleden doceerde hij aan universiteiten en had hij een column in een van de nationale kranten. Maar hoe befaamd hij ook was, hij bleef steeds zichzelf, geleerd, welbespraakt en door en door bescheiden. Ik kende hem uit het grijze verleden en ontmoette hem enige dagen geleden bij toeval, toen Blouma en ik, vanuit mijn EU-functie, een sjabbat doorbrachten bij die jonge rabbijn. Blouma sprak zijn echtgenote, de rabbaniet, in sjoel en voelde aan dat we na afloop van de kiddoesj echt een mitswe zouden doen door hen thuis te bezoeken. En dat hebben we gedaan en geweten. De eens zo krachtige rabbijn leed nu aan parkinson, was aan het vereenzamen en voelde zijn einde naderen … Wat mooi dat wij hem toevallig mochten bezoeken en werkelijk tot steun mochten zijn. Uren bleven we bij hem en zijn echtgenote, ze hielden niet op te spreken en we beloofden om via whatsapp contact te houden.

Nog geen dag later ontving ik een email: 

“Heel hartelijk dank voor uw column van 1 juli! Misschien herinnert u het zich niet meer, maar in het gesprek dat ik met u mocht hebben zo’n zes jaar geleden, waren het juist ook deze woorden die u ook toen sprak, (“alles, maar dan ook alles komt van boven”) die mij weer verder hielpen toen ik vastgelopen was omdat in de kerk  waar ik toen predikant was, er binnen een half jaar vijf jonge mensen waren overleden, ondanks alle gebeden …, en ik alleen nog maar ontzettend kwaad was op God … Zonder dit gesprek toen – en deze woorden van u – weet ik niet of ik nu nog predikant zou zijn geweest..”

‘Het waren uw woorden die mij toen verder hebben geholpen’

Een telefoontje uit Florida. Een Joodse jongen van zestien komt met zijn ouders eind juli naar Nederland voor vakantie. Kennelijk had hij toevallig ergens mijn adres gevonden en daarom benaderde hij mij. Hij is de redacteur van de schoolkrant en ergert zich, zoals hij mij vertelde, aan de onwetendheid van de Amerikanen over Europa. De Amerikanen kennen, als het gaat over de Tweede Wereldoorlog, alleen Anne Frank. De Nederlanders probeerden haar te redden en waren dus de good ones en de Duitsers hebben haar vermoord, de bad ones. Om deze onwetendheid de VS-wereld uit te werken, wil hij eind juli een interview met mij van, zoals hij erbij vertelde, hooguit een half uur.

Terwijl ik dit dagboek aan het schrijven was, ontving ik tijdens mijn retraite, die bijna voorbij is, een e-mail over de March of the living. Nederlanders en Duitsers gaan binnenkort vanuit Westerbork te voet naar de Hollandsche Schouwburg. Na afloop van deze mars zal er een bijeenkomst zijn in Amsterdam-Buitenveldert. Of ik bereid zou zijn daarbij aanwezig te zijn en een paar woorden te spreken? Natuurlijk doe ik dat, en ook nog graag. Ik kan nooit voorzien wat ik met mijn aanwezigheid kan bereiken, merkbaar of onopgemerkt. Het gaat dan wel een flink-aantal-kilometersdagje worden. Want voordat ik afreis naar Amsterdam, mag ik eerst nog een tentoonstelling openen in de synagoge van Middelburg. Blouma gaat die Middelburg-Buitenveldertdag ook mee. Twee voor de prijs van één, zeg ik altijd. Want Blouma en ik blijven nooit tijdens bijeenkomsten samen. Wij gaan ieder ons weegs om zo twee keer zoveel toevallige ontmoetingen te kunnen hebben.

Ik ga stoppen, maar niet zonder de volgende e-mail met u te delen:

“Good evening, Rabbi Jacobs, this Yosef Kohen from Miami. I found your name on Google. I’m doing some research regarding Rabbi Yitschak Di Medina and Mordechai Di Medina which has a role in the Machzor I’m researching. Based on the info I have so far, it’s seems like there are two options. 1. Prominent Rabbi born in Greece back in the 16th century. He was a rabbi in the Ottoman Empire. Author of a number of Jewish books and an Expert in Halacha. 2. Prominent Rabbi in the 17th century who was involved in the leadership of the Sefardi community in Amsterdam and contributed to establishing an organization of Jewish life in the city. He was seemingly involved in the Portuguese shul and yeshivas etz chaim. Im trying to see if there are anyone that would know more about rabbi Yitschak Di Medina and Rabbi Mordechai Di Medina. If you know anything or have any leads, please let me know.”

Dus mocht u bekend zijn met deze rabbijnen, laat me weten. Maar de les/conclusie uit deze bovenstaande toevalligheden: ieder mens is op deze aarde met een opdracht. Wat die opdracht precies is, kan onduidelijk zijn en zelfs totaal onzichtbaar. Maar wel of niet zichtbaar: waar we ons ook bevinden, daar moeten we zijn, daar moeten we onze bijdrage leveren, daar ligt onze taak, zelfs in een roeibootje op het zoele water. Succes! 

Opmerkingen (1)
Bas Fortuin 08 juli 2024, 08:09
Ben het helemaal eens met Opperrabbijn Binyomin Jacobs wanneer hij zegt...IEDER mens is op deze aarde met een opdracht. Wat die opdracht precies is, kan onduidelijk zijn en zelfs totaal onzichtbaar. Maar wel of niet zichtbaar: waar we ons ook bevinden, daar moeten we zijn, daar moeten we onze bijdrage leveren, daar ligt onze taak, zelfs in een roeibootje op het zoele water. Succes!" JA, TOF... Spreuken 25:11...Een woord, in juiste vorm gesproken, is als Gouden appelen op Zilveren schalen." Shalom.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *