Tunnelvisie
Opinie

Tunnelvisie

Paul Damen 03 juni 2024, 05:00
Tunnelvisie
Foodblogger Hamada Shaqoura kookt ‘restaurantmaaltijden’ met ingrediënten uit voedselpakketten

Op 23 juli 2020 werden dertien woningen in de Franciscanerstraat in Kerkrade in allerijl ontruimd, toen ze dreigden weg te zakken in een zinkgat van vijf bij tien meter. Oorzaak van het gat bleek een vergeten, drie eeuwen oude mijnschacht. 

Waarom begin ik daarover? Nou, je hebt naast Israël een soort wel of niet bestaand land, erkend door de hele Arabische en derde wereld, en recent door Spanje, Ierland en Noorwegen, waarvan de laatste twee al niet bekend stonden om hun liefde voor het Joodse volk. Dat land bestaat op twee niveaus: eentje bovengronds en eentje ondergronds, een gigantisch gangenstelsel waar een gemiddelde aardkruiper afgunstig op zou zijn. Recent nog werden onder Rafah – Gaza-Zuid zeg maar – zo’n zevenhonderd gangen ontdekt, waarvan vijftig naar Egypte leidden, soms zo groot dat er vrachtwagens doorheen kunnen. Uiteraard met wapens, want hulpgoederen, ‘daar gaat de VN over’, zoals Hamaswoordvoerder Abou Marzouk nog zo krachtig benadrukte voordat iedereen Israël de schuld gaf van voedseltekorten.

Marionetten

Die hulp, daar is iets geks mee. Ik begrijp nog dat Gazanen die voedselpakketten jatten voordat ze de grond raken, en ze voor goudgeld verkopen op de lokale soek, zoals tientallen internetfilmpjes bewijzen. We zijn immers in Arabië. Eind 1974 gebeurde in Darfur hetzelfde: daar werden de witte VN-zakken met durum, een soort eiwitrijke tarwe, onder je neus vandaan gejat door lokale guerrillaleiders. Nog een heel gedoe voor deze pas aangetreden soldaat-1, wel leuk lintje daarna. Maar mij verbaasde dat recent in Israël Arabieren, noem ze Palestijnen, en Israëli’s zich verenigden in de beweging Standing Together, die wil verhinderen dat ‘kolonisten’, noem ze Joden, die voedselzakken openscheuren om te voorkomen dat Hamas daar weer goudgeld mee verdient. Waarschijnlijk nieten die vredescomités die gescheurde zakken weer dicht voor de verkoop – Hamas zal ze dankbaar zijn. 

Die ‘kolonisten’ gaan, zoals wel vaker, over de grens – letterlijk zelfs. Maar pro-Palestijnen staren zich blind op de gestremde voedselhulp. Alsof je misbaar maakt over een marionettentheater zonder de touwtjes te zien waarmee aan de Palestijnse poppen wordt getrokken. De Palestijnse poppenspelers van Hamas zijn immers de beste bijstandstrekkers van het hele Midden-Oosten. Volgens het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen ze jaarlijks zo’n miljard dollar op de rekening, grotendeels uit landen als Qatar en Iran. Dat laatste land is alleen al goed voor een tiende van de omzet. Qatar schijnt, volgens persbureau Reuters, zijn bijdrage grotendeels contant Gaza in te smokkelen. 

Belasting

Los daarvan vangt de terreurclub een berg geld via cryptovaluta – een bron van inkomsten die door het Israëlische softwarebedrijf BitOK vanaf 2020 op zo’n twaalf miljoen dollar per jaar wordt geschat. Tel daarbij op riante inkomstenbronnen als de invoerheffingen op alle hulp aan de grensovergangen, volgens persbureau AP tientallen miljoenen dollars per maand. Waarna Hamas die hulp af en toe ook nog es jat en op de lokale markt verkoopt. Aan Palestijnen die ook daarbovenop ‘gewone’ belasting moeten betalen. Aan Hamas. 

Een derde geldbron zijn de miljarden aan internationale hulp zoals wij die hier kennen van Sigrid Kaag, thans VN-functionaris voor Gaza, die afgelopen januari nog eens vijf miljoen Nederlandse euro’s extra kreeg bovenop de al eerder gestorte vijftig miljoen. Heel de wereld weet dat die hulp naar Hamas gaat, maar ja, Kaag. Daar komt nog bij de illegale sponsoring via allerlei westerse tussenpersonen, zoals hier de bekende fondsenwerver en bajesklant Amin Abou Rashed, alias Abou Eenarm, die volgens Justitie zo’n 5,5 miljoen die kant op wegsluisde. Tel ten slotte daarbij op de riante aandelenportefeuille van de Hamastop in vooral de Arabische wereld, en u begrijpt waarom Hamas niet op een houtje hoeft te bijten.

Dit hele perfide Palliepoppenspel verklaart waarom Hamas zo hevig tegen die door de VS en Israël aangelegde instanthaven is. En die grensovergangen stevig in handen wil houden. Die laatste zijn immers de bovengrondse maskerade voor wat ondergronds illegaal wordt ingevoerd, en bij die haven geldt wat in de jaren dertig van de vorige eeuw de maffia deed: iedereen liquideren die een eigen aanvoerlijn van drank of drugs opzet. Volgens de IDF kan deze oorlog nog twee jaar duren. Zolang het duurt dan: met een door zeewater vervuild of opgeblazen tunnelstelsel is het een kwestie van tijd voordat Hamas (zie Limburg hierboven) met huis, man en muis de grond in gaat, naar het Gehenna, de hel.

Opmerkingen (2)
tiki 03 juni 2024, 20:03
Géén zinkgaten in Gaza! Waar zijn ze als je ze nodig hebt? Luchtledige ondergrondse ruimtes genoeg om één mooi groot zinkgat te vormen en ons in één klap van dit probleem te verlossen. Géén belastingcenten meer nodig voor UNWRA & terreur NGO's om al die arme palestijnen te helpen. Maar onze pro palestijnse vrienden (geinformeerd als ze zijn) zullen wél protesten organiseren over de Israelische inmenging, tenslotte beheersen zij de wereld.... "van in de hemel tot onder de aarde. In de Verenigde Nazies komen alle vredesduiven in spoedberaad aangevlogen om Israel te veroordelen in *Resolutie 2024: "Schending der aarde & hierdoor de klimaatverandering te veroorzaken*. Daarna zullen nog meer beschaafde Westerse landen palestina, onder-of bovengronds erkennen....voor vrede in het Midden Oosten.
Shlomo Itai 04 juni 2024, 12:36
Niet alleen een ieder die een eigen aanvoerlijn organiseert zal door Hamas worden uitgeschakeld, maar vooral een ieder die probeert het bestuur van Gaza van Hamas over te nemen. Wie serieus een einde wil maken aan de gevechtsrondes en de instabiliteit, zal voor een heel andere aanpak moeten kiezen dan tot nu toe is gedaan. Ik wil niet in herhaling vervallen, maar het Saoedische voorstel van hervestiging van de Gazanen elders, lijkt mij de enige realistische oplossing.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *