Twee landen openen ambassade in Jeruzalem
Nieuws

Twee landen openen ambassade in Jeruzalem

Redactie 25 augustus 2023, 13:19
Twee landen openen ambassade in Jeruzalem

Het aantal landen dat zijn ambassade in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem heeft gevestigd, zal binnenkort uitgebreid worden naar zes. Het West-Afrikaanse Sierra Leone en het Zuid-Amerikaanse Paraguay hebben aangekondigd hun belangrijkste diplomatieke vestiging in de Joodse staat naar de hoofdstad te verplaatsen.

Daarmee komt het aantal landen dat ambassades heeft in Jeruzalem op zes. De vier die dat al hebben zijn de Verenigde Staten, Guatemala, Honduras en Kosovo. Dat laatste land is opvallend omdat de islam er de grootste religie is – zij het in zeer gematigde en seculiere vorm. De meeste moslimlanden hebben helemaal geen diplomatieke banden met Israël en als zij die al hebben, is hun vertegenwoordiging gevestigd in Tel Aviv.

De PVV dient ieder jaar een motie in om ook de Nederlandse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen

Dat gold lange tijd ook voor de VS. Amerikaanse presidenten beloofden weliswaar hun ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, maar deden dat niet. Totdat Donald Trump in 2018 de daad bij het woord voegde en op 14 mei van dat jaar de ambassade in Jeruzalem opende. President Joe Biden draaide dat besluit opvallend genoeg niet terug na zijn verkiezingsoverwinning in december 2020.

Ook Nederland had ooit zijn ambassade in de Israëlische hoofdstad, maar in 1980 verplaatste het die naar Tel Aviv. Dit was bedoeld als ‘straf’ voor Israël dat het had gewaagd Jeruzalem uit te roepen tot ‘de eeuwige en ondeelbare hoofdstad’ van de Joodse staat. Die Nederlandse pesterij houdt tot op de dag van vandaag aan, waarmee ons land in de pas loopt met de andere EU-lidstaten. De PVV dient ieder jaar een motie in om ook de Nederlandse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, tot nu toe zonder succes.

Plaats opmerking