Twee nieuwe opperrabbijnen benoemd
Binnenland

Twee nieuwe opperrabbijnen benoemd

Avraham Cohen en de nog opvallend jonge Yanki Jacobs worden de nieuwe overrabbijnen in Nederland. Dat is het resultaat van een advies door de commissie-Wesly, die was ingesteld om het opperrabbinaat te verjongen.

Redactie 06 maart 2023, 13:34
Twee nieuwe opperrabbijnen benoemd

Het Nederlandse opperrabbinaat heeft op 5 maart 2023 twee nieuwe opperrabbijnen benoemd. Na een uitgebreid beraad en overleg met verschillende partijen in de Joodse gemeenschap heeft een commissie onder leiding van de Maastrichtse zakenman Benoit Wesly, voormalig voorzitter van de NIHS (Joodse gemeente) te Limburg, het advies voorgedragen het opperrabbinaat te moderniseren en te verjongen. Opperrabbijn Binyomin Jacobs zal het advies van de commissie integraal overnemen. 

Het nieuwe opperrabbinaat wordt uitgebreid met rabbijn Avraham Cohen uit Maastricht (rechts op de foto) en rabbijn Yanki Jacobs uit Amsterdam. De commissie-Wesly had een sterke voorkeur voor een nieuwe opperrabbijn uit eigen gelederen, omdat een buitenlandse kandidaat niet snel aansluiting zou kunnen vinden bij de gemeenschap. Beide benoemingen zijn historisch te noemen. Met Cohen wordt Maastricht voor het eerst sinds 1878 weer de zetel van een opperrabbijn. Yanki Jacobs, zoon van Binyomin, wordt de jongste opperrabbijn van Nederland ooit. Hij is 32 jaar.

Maastricht wordt voor het eerst sinds 1878 weer de zetel van een opperrabbijn

Jacobs sr. zal in functie blijven en de nieuwe generatie inwerken. Het algehele rabbinaat zal worden vernieuwd en de tot nu toe bestaande ressorten zullen uiteindelijk worden opgeheven. Het nieuwe rabbinaat zal klantgericht werken en de jonge rabbijnen zullen zich specialiseren en elk een eigen portefeuille bedienen. Het beet dien (het rabbinaal gerechtshof) zal worden geleid door rabbijn Moshe Stiefel uit Almere.

“Wij kunnen met een vertegenwoordiging vanuit Maastricht, Almere en Amsterdam zeggen dat we geheel Nederland gedekt hebben. Door efficiënt te werk te gaan, kunnen we met minder mensen meer werk verrichten en zal dat de Joodse gemeenschap ook minder kosten,” aldus Wesly.

Jacobs: ‘Deze modernisering is een belangrijke stap vooruit voor de Joodse gemeenschap in Nederland’

Avraham Cohen en Yanki Jacobs zeggen vereerd te zijn met deze voor hen onverwachte aanstelling en zien de samenwerking met vertrouwen tegemoet. Binyomin Jacobs juicht het advies van de commissie toe, omdat hem daarmee werk uit handen wordt genomen: “Deze modernisering en verjonging is een belangrijke stap vooruit voor de Joodse gemeenschap in Nederland. Het stelt het opperrabbinaat in staat beter tegemoet te komen aan de behoeften van de gemeenschap en sluit aan bij de huidige tijd,” aldus de opperrabbijn. 

Voor verdere informatie of verzoeken voor interviews kunt u contact opnemen met Hans Knoop via media@opperrabbijn.nl of via www.opperrabbijn.nl.

Plaats opmerking