Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Twee waarschuwingen

Redactie 16 februari 2012, 00:00
Twee waarschuwingen

Maandag werden er twee kleine aanslagen op Israëlische doelen gepleegd. Waren die een voorbode van meer?

Auteur: Ted de Hoog

Maandag raakte in New  Delhi, India, de vrouw  van de Israëlische defensie-attaché licht gewond bij een aanslag. Tali Yehoshua-Koren had met haar chauffeur net de ambassade  verlaten toen een motorrijder hen achterop reed terwijl hun auto stilstond voor een  stoplicht in de Aurangzebstraat. Hij plakte iets op de achterklep; volgens Ynet News had Koren dat op het laatste moment in de gaten en ontsnapte ze uit de auto voor de bom ontplofte. De dader ontkwam, haar chauffeur en  twee passanten raakten licht gewond. Koren had granaatscherven in haar rug en onderlichaam, maar een dag later kon ze het ziekenhuis al verlaten, nadat ze was geopereerd  door twee Israëlische artsen.

Op vrijwel hetzelfde moment ontdekte  een alerte Georgische chauffeur werkzaam  bij de Israëlische ambassade in Tiflis, een in plastic verpakt voorwerp dat onder de auto  was geplakt. Hij waarschuwde de politie, die  de bom onschadelijk maakte.

Beide aanslagen waren een dag en vier jaar  na de moord op Hamasleider Mughniyeh in  Damascus, nooit door Israël opgeëist, maar  dat heeft niet geholpen. Iran en Hezbollah  hebben destijds wraak gezworen en de Israelische politie en veiligheidsdiensten waren ook dit jaar weer alert. Netanyahu zei meteen  dat Iran achter deze aanvallen zat. „Het land  is de grootste exporteur van terrorisme ter  wereld.” Een Iraanse woordvoerder noemde  die beschuldiging ‘niets dan leugens’, maar  volgens Israël waren er duidelijk sporen van  organisatie door Iran. Een eerste onderzoek  wees uit dat de bommen professioneel waren, maar niet erg gecompliceerd.

Waakzaam

Niemand was verbaasd over deze acties. Iran had recentelijk al gedreigd dat Israël wereldwijd aanslagen kon verwachten, een antwoord op de moorden, de laatste twee jaar,  op nucleaire wetenschappers, en allerlei geheimzinnige explosies binnen Iran die diverse hoge militairen het leven kostten.

Noch de timing, noch de locaties van  de aanslagen van maandag waren volgens  Ha’aretz toevallig. Er werden geen doelen binnen Israël gekozen om Israël niet het excuus  te geven voor aanvallen op Hezbollah, want  de sji’itische represailles die daarop zouden  moeten volgen wil men bewaren voor ‘de dag  na de aanval op Iran’.

India en Georgië lagen als doelwit voor de  hand, omdat Israël met die landen nauwe betrekkingen heeft en het zijn bovendien landen met lekke grenzen en een matig efficiënte politie. Georgiës buurland is Azerbeidzjan,  waar agenten uit zowel Israël als Iran vrijelijk  opereren. Georgië heeft vrij veel connecties  met Iran; zakenlieden en toeristen komen geregeld naar Tiflis en de haven Batoemi. Vlakbij, in Tsjetsjenië, wemelt het van de werkloze  jihadisten. De weerloosheid van India liep al  diverse malen in het oog (denk aan de grote  aanslag op Bombay in 2008, ‘26/11’). In beide landen is het niet al te moeilijk om explosie-  ven te smokkelen en daders te verbergen.

Buitenlandcommentator Amos Harel zei  dat deze twee aanslagen aantonen dat Iran  problemen heeft om dicht bij belangrijke  Israëlische doelen te komen. De incidenten  vonden plaats ‘aan de periferie van Sjien  Beets waakzaamheidsgebied’, aanvallen op  auto’s die zich ook nog buiten het terrein van  de ambassades bevonden de bekroning van  een lange reeks mislukte aanslagen.

De aanslagen van maandag zijn mogelijkerwijs het begin van een lange reeks, maar  een confrontatie met Hezbollah en Iran zit er  voorlopig niet in. Vorige week deed Hezbollahleider Nasrallah bovendien een opvallende uitspraak: Hezbollah nam ‘geen orders  aan’ van Iran. De beweging staat onder druk  door de problemen van Syrië en de rechtszaak  rond de aanslag op de Libanese ex-premier  Hariri, dinsdag zeven jaar geleden. Wilde zij  met deze aanslagen soms haar zelfstandigheid en vitaliteit bewijzen? Dinsdag vond er  weer een mislukte aanslag plaats in Bangkok,  waarbij Iraniërs betrokken waren, vermoedelijk op weg naar de Israëlische ambassadeur.

Schok  

Hoe klein de aanslag in New Delhi ook was,  voor de directe omgeving van Tali Koren was  die een schok. Ze is medewerkster bij de ambassade en volgens een collega ‘een vriendin  voor iedereen’; het regende de dagen erna bloemen en telefoontjes. Ambassadeur Alon  Ushpiz gaf ondertussen interviews aan de In-  dische pers waarin hij zei – hij is tenslotte diplomaat – dat hij een ‘totaal vertrouwen’ had  in de Indiase veiligheidsdienst. „We voelen  ons volkomen veilig,” zei hij. De aanslag had  veel slechter kunnen aflopen: Tali Koren was  net op weg om haar kinderen van school op te  halen en als die tijdens de aanslag bij haar in  de auto hadden gezeten, had de kleefbom dra-  matische gevolgen kunnen hebben. „We zijn  altijd gewaarschuwd dat we een doel zijn,” zei  een van de medewerkers. „Maar je begrijpt  het pas als het echt gebeurt.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *