Twitterstorm
Nieuws

Twitterstorm

Administrator 28 maart 2019, 00:00
Twitterstorm

Deze week bleek weer eens de kracht van Twitter. Een bekende BDS-activiste dacht de Hema even op de vingers te tikken, want die Israëlische wijn die ze verkochten, was die wel koosjer? En dan bedoelde ze niet halachisch geoorloofd. Nee, vermoedde Mieke Zagt, die wijn zou wel eens ‘uit bezet gebied kunnen komen!’

Op het twitterprofiel van mevrouw Zagt lezen we: ‘Zagt van buiten, hart van binnen’. Mag ik daaraan toevoegen: en met een bord voor het hoofd?

De wijn bleek namelijk keurig binnen de Groene Lijn te worden geproduceerd, was nog koosjer ook, maar intussen was er een ware twitterstorm losgebarsten. Onder de hashtag #TipvanMieke regende het selfies van mensen die naar de Hema waren gerend om een paar flessen in te slaan, en het regende grappen. Ene Bruun twitterde: “Als ik Hema was, zou ik adverteren met ‘Israëlische wijn voor een Zagt prijsje’”. Journalist Cnaan Liphshiz vroeg zich af: “Is iemand bereid om mijn zes kratten made in Israel amba-saus voor falafel en shoarma te boycotten? Ik heb de ruimte nodig.” Mieke, verbonden aan onder meer het Nederlands Palestina Komitee en Tadamun, een organisatie die zegt op te komen voor de rechten van Palestijnse kinderen, twitterde die dag monter door met allerlei negatieve berichten over Israël, maar bleek het woensdag toch te hebben opgegeven. Ze zette haar account achter slot en grendel, waardoor alleen mensen die zij toelaat haar nog kunnen volgen. Hidde van Koningsveld, die de grap #TipvanMieke van Gideon van der Sluis (@thesluis) overnam, twitterde daarop: “Mieke geeft geen tips meer, vrees ik”. Waarop iemand antwoordde: “Dramatisch, wie gaat haar even een wijntje brengen?” En een ander: “Zagtjes aan, dan breekt het wijntje niet.” Kortom, de actie #TipvanMieke was een eclatant succes.

Het toonde niet alleen de kracht van sociale media, maar ook dat veel mensen in Nederland nog wel degelijk achter Israël staan. Misschien horen we ze wat minder vaak, maar deze actie was een hart onder de riem voor degenen die denken dat alles wat het predicaat Israël draagt, besmet lijkt. BDS heeft nog heel wat zendingswerk te verrichten. Terwijl het hier dinsdag en woensdag een en al jolijt was, was het in Nieuw-Zeeland een ander verhaal, daar stelde de voorzitter van een moskee: “Ik durf gerust te zeggen dat ik het gevoel heb dat de Mossad achter de massamoord van Christchurch zit.” Tuurlijk meneer de voorzitter, ze zitten vast ook achter #TipvanMieke.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking