Uitspraak Hof in affaire Sherman vs. Druckman
Binnenland

Uitspraak Hof in affaire Sherman vs. Druckman

Redactie 04 mei 2012, 00:00

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft vorige week de geldigheid van duizenden conversies tot het jodendom officieel bevestigd. Het verklaarde een uitspraak van de president van het Rabbinale Hooggerechtshof Avraham Sherman ongeldig, die in 2008 alle conversies onder de auspiciën van speciale conversierechtbanken tot ongeldig bestempelde. Over de bevoegdheid van de rabbinale rechtbanken om überhaupt conversies te annuleren deed het Hof geen uitspraak. Het Rabbinale Hof kreeg zware kritiek van de voormalige president van het Hooggerechtshof, Dorit Beinisch, die nog enkele lopende zaken afhandelt. Het bezwaar van het Rabbinale Hof toonde volgens haar ‘geen:respect voor basale procedures en het rechtsgevoel van mensen’.

Rabbinale rechtbanken verklaarden in 2007 en 2008 dat twee vrouwen, vijftien jaar nadat hun conversies door de staat waren goedgekeurd, ten onrechte als Joods waren bestempeld, en met terugwerkende kracht werden zij en hun kinderen tot niet-Joods verklaard. Het hogere Rabbinale Hof bekrachtigde die uitspraak. In één moeite door verklaarde dat Hof namens een commissie onder Avraham Sherman dat duizenden andere conversies – goedgekeurd door een netwerk van conversierechtbanken met aan het hoofd Haim Druckman – evenmin deugden. Die uitspraak van Sherman was niet bindend, maar velen waren bang dat hun overgang naar het jodendom daarmee op de tocht stond. Er ontstond grote maatschappelijke onrust. Het rabbinale Hof van Tel Aviv zorgde er toen voor dat het jodendom van de twee vrouwen werd bevestigd. De twee vrouwen die de petitie (al in 2008) bij het Hooggerechtshof hadden ingediend waarover het vorige week een uitspraak deed, hadden ook nog gevraagd om een uitspraak over het recht van rabbinale rechtbanken om conversies ongeldig te verklaren, maar zo ver wilde het Hof niet gaan. Rechter Elyakim Rubinstein zei dat de rechters nu niet wilden interveniëren, ‘in de hoop dat de knoppen van een systeemverandering die op gang kwam sinds de petitie is ingediend verder zullen uitbotten en vrucht zullen dragen’. In 2010 vaardigde de procureur-generaal van het Israëlische OM een directief uit die bepaalde dat als een rabbinale rechtbank over minderjarigen moest beslissen (automatisch het geval bij het annuleren van de conversie van een moeder, omdat daarmee ook de kinderen niet-Joods zouden zijn) de procureur-generaal bij het proces moest worden betrokken, zodat die annuleringen niet zomaar zouden kunnen plaatsvinden.

Shermans oekaze van 2008 is daarmee van de baan en het is ook een eerherstel voor rabbijn Druckman, die sowieso een goede week had: hij kreeg de Israël Prijs voor alles wat hij voor de Israëlische samenleving heeft gedaan. Het duel tussen Sherman en Druckman was ook een krachtmeting tussen respectievelijk de ultra-orthodoxe gemeenschap en de religieuszionistische gemeenschap, die monopolie van de rabbinale rechtbanken op het gebied van conversies wil doorbreken.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking