UNESCO ontkent Joodse band Tempelberg
Buitenland

UNESCO ontkent Joodse band Tempelberg

In een zojuist door de Verenigde Naties (Unesco) in Parijs aangenomen resolutie wordt de heiligheid van de Tempelberg en Klaagmuur voor het Joodse volk ontkend. De resolutie noemt deze plaatsen alleen bij hun islamitische namen en als heilige plaatsen voor moslims. De Palestijnse Vertegenwoordiging en diverse Arabische landen dienden de resolutie, die Israëls optreden in Jeruzalem bekritiseert, in. 24 Staten stemden voor, 26 onthielden zich van stemming [...]

Administrator 13 oktober 2016, 00:00
UNESCO ontkent Joodse band Tempelberg
Jeruzalem met Tempelberg en Klaagmuur. Foto: Wikipedia

Jeruzalem met Tempelberg en Klaagmuur. Foto: Wikipedia

Jeruzalem met Tempelberg en Klaagmuur. Foto: Wikipedia

In  een zojuist door de Verenigde Naties (Unesco) in Parijs aangenomen resolutie wordt de heiligheid van de Tempelberg en Klaagmuur voor het Joodse volk ontkend.

De resolutie noemt deze plaatsen alleen bij hun islamitische namen en als heilige plaatsen voor moslims. De Palestijnse Vertegenwoordiging en diverse Arabische landen dienden de resolutie, die Israëls optreden in Jeruzalem bekritiseert, in. 24 Staten stemden voor, 26 onthielden zich van stemming en slechts 6 (het Verenigd Koninkrijk, Amerika, Duitsland, Estland, Litouwen en Nederland) stemden tegen.

Hier de landen die voor stemden: Algerije, Bangladesh, Brazilië, Chad, China, de Dominicaanse Republiek, Egypte, Iran, Libanon, Maleisië, Mauritius, Mexico, Marokko, Mozambique, Nicaragua, Nigerië, Oman, Pakistan, Qatar, Rusland, Senegal, Zuid-Afrika, Soedan en Vietnam.

De landen die zich onthielden van stem: Albanië, Argentinië, Kameroen, Ivoorkust, El Salvador, Frankrijk, Ghana, Griekenland, Guinee, Haïti, India, Italië, Japan, Kenia, Nepal, Paraguay, Korea, Saint Kits en Nevis, Slovenië, Spanje, Sri Lanka, Zweden, Togo, Trinidad en Tobago, Oeganda, Oekraïne.

Het Klaagmuur- en Tempelbergcomplex is de heiligste plek voor het Jodendom. De Eerste en Tweede Tempel stonden daar. Voor moslims is deze plek na Mekka en Medina de heiligste.

Israëlische politici onder aanvoering van president Rivlin veroordeelden de resolutie. “Geen forum of organisatie kan de band tussen het Joodse volk, het Land Israël en Jeruzalem ontkennen,” aldus Rivlin.

De volledige tekst (in het Engels) van de resolutie staat hier.

En hier een petitie aan de VN om deze resolutie ongedaan te maken.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking