Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Cultuur

Vakantie van hun leven

Redactie 04 juli 2011, 00:00
Vakantie van hun leven

Op 12 juli komen 134 jeugdige kankerpatiënten uit Israël naar Nederland voor een onvergetelijke vakantie. Een van de hoogtepunten is het concert van Avraham Fried op 14 juli in de RAI. Deborah Maarsen is degene die het allemaal mogelijk maakt.

Zichron Menachem, ‘ter herinnering aan Menachem’, werd in 1990 opgericht door de ouders van de aan kanker overleden Israëlische jongen Menachem. De organisatie helpt families met zieke kinderen met praktische zaken om het begeleiden van hun kind zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Ruim zestien jaar geleden ontmoette Deborah de ouders van Menachem in een ziekenhuis in Jeruzalem. Sindsdien zet ze zich in voor deze organisatie en heeft ze de Stichting Vrienden van Zichron Menachem Nederland opgericht.
Elke twee jaar organiseert ze een vakantie voor zieke kinderen uit Israël, die dan een week naar Nederland komen. Religie en achtergrond spelen geen rol: het enige dat ze gemeen hebben is dat ze doodziek zijn. De groep wordt 24 uur per dag bijgestaan door een team van artsen, verpleegsters en begeleiders. Het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam is standby voor eventuele ondersteuning. De kosten van de vakantie worden volledig bij elkaar gebracht door Nederlandse sponsoren.
Deborah doet graag een oproep aan de NIW-lezer: „Laat iedereen vooral naar het concert van Avraham Fried komen. Daarmee kunnen we net het laatste beetje sponsoring rond krijgen. Fried is een ontzettend goede zanger, en een hele sympathieke man. De kinderen zijn gek op hem, hij is een soort Marco Borsato.” De avond zal geheel in het teken staan van de kinderen die ook allemaal prominent aanwezig zullen zijn.

De hand van God
Deborah Maarsen heeft zelf ook een indrukwekkend verhaal ter vertellen. Als jongste overlevende van het concentratiekamp Ravensbrück heeft zij het haar levensdoel gemaakt om deze doodzieke kinderen te helpen. „Als je dat overleefd hebt moet je iets met je leven doen. Dit kwam op mijn pad en ik zie daarin de hand van God.” Ze geeft een voorbeeld: toen ze de allereerste vakantiereis aan het organiseren was kon ze geen hotel vinden om de kinderen onder te brengen. Op dat moment bezocht ze dagelijks het Slotervaartziekenhuis waar een Israëlische jongen in coma lag. Ze bracht zijn ouders kosjer eten. Daar ontmoette ze de directeur van NH Hotels, waar de jongen stage had gelopen. Dat Deborah deze mitswe deed zonder de mensen te kennen maakte indruk op hem. Hij zei haar: ik ben ongeneeslijk ziek, ik wil voor mijn dood ook een mitswe doen. Hij stelde het Chateau Marquette ter beschikking voor de vakantie van de kinderen. Dit jaar wordt het de zesde keer dat de kinderen in dit kasteel in Heemskerk hun vakantie doorbrengen.

De reis begint bij de Klaagmuur
De reis van de kinderen begint in Jeruzalem waar de hele groep gezamenlijk naar de Klaagmuur gaat om te bidden voor genezing en een behouden terugkomst. Bij aankomst op Schiphol worden de paspoorten al in het vliegtuig gecontroleerd en stappen de kinderen direct uit het vliegtuig in autobussen die naast het vliegtuig staan opgesteld. In de dagen die volgen bezoeken ze de Zaanse Schans, maken ze een boottocht door de Amsterdamse grachten, krijgen de oudere kinderen een tour door de Heineken Experience, genieten ze van de attracties in Walibi World, maken ze een fietstocht, organiseren ze een BBQ, gaan ze op bezoek bij het Dolfinarium in Harderwijk en ook nog op de foto in klederdracht in Volendam.
„Als ze terugkomen staan de artsen versteld van hun vooruitgang,” vertelt Deborah. Maar niet alleen de kinderen hebben baat bij deze vakantie. Tijdens het verblijf in het buitenland is het voor de families thuis ook even vakantie. Er is tijd om tot rust te komen en aandacht voor de andere kinderen binnen het gezin.

Elke dag actief
Maarsen is elke dag actief op zoek naar nieuwe donoren en sponsors zodat het werk van Zichron Menachem door kan gaan. „Het is wel heel heavy. Het doet me goed om te zien hoe die kinderen genieten. Maar dan gaan ze weg en je weet nooit wie je terugziet.”

Meer informatie over het werk van Zichron Menachem: www.zichron.org.
Kaarten voor het concert op 14 juli kunt u reserveren via: zmtickets@qmail.com of 06-19460036

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *