Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

VBV: Onderzoek naar gang van zaken in Beth Shalom

Redactie 13 april 2020, 10:55
VBV: Onderzoek naar gang van zaken in Beth Shalom

Het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers, het VBV, heeft naar aanleiding van het grote aantal aan covid-19 overleden bewoners van het Joodse bejaardentehuis Beth Shalom in Amsterdam Buitenveldert een verzoek neergelegd bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om de gang van zaken in het tehuis te onderzoeken. Het IGJ is de instelling die onderzoek doet naar misstanden in de zorg.

Het VBV wil weten of er fouten zijn gemaakt in de beoordeling door de leidinggevenden in het bejaardentehuis en hoe het mogelijk is dat het tehuis zo zwaar wordt getroffen. Op zondag 12 april meldde het NIW dat er inmiddels 22 doden vallen te betreuren, op een bewonersaantal van 120.

Flory Neter, voorzitter van het VBV, vertelt het NIW: “Er is hier sprake van disproportionele mortaliteit. De onderste steen moet bovenkomen. Er zijn veel vragen, zoals: zijn de bewoners wellicht besmet door medewerkers. Heeft het Poeriemfeest van begin maart, waarbij dertig bewoners aanwezig waren, wellicht meegespeeld? Hoe staat het met de hygiëne in Beth Shalom? Er zijn veel vragen die voor nu onbeantwoord blijven.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (9)
Marianne van Geuns 13 april 2020, 11:08
Ik ben heel blij te lezen dat er nu een onderzoek gaat komen bij Beth Shalom.En nog blijer zoals Flory Neter mee deelde dat de onderste steen boven zal komen.Er zijn geen woorde voor te vinden hoe de directie met deze overlevende van de Shoa om gaan.Ik huil van binnen voor al deze mensen en hun familie.Heel veel sterkte en succes met het onderzoek want ik weet zeker dat hier vreselike ontdekkingen naar boven komen
Mw.Y.Vonk 13 april 2020, 12:19
Ik kan mijzelf niet geheel bij bovenstaande bericht aansluiten, Over het algemeen zijn zij daar erg lief voor de mensen,ik ben contactpersoon van iemand die daar verblijft,en zij is daar heel tevreden en erg gelukkig,zij zegt soms dat zij zo gelukkig is daar dat zij nooit meer naar haar eigen huis terug zou willen ! Ook worden er veel activiteiten georganiseerd ,het is gewoon een prima huis met lieve mensen,die veel voor hun medemensen en de inwoners doen ! Wel is er een gebrek aan verzorgend personeel en het personeel wat er werkt....werkt zich een slag in de rondte ! Nee....ik kan niet vinden dat het daar niet deugd ,zij doen hun best voor de mensen en dat is een feit ! En ja wat de vele overledenen nu betreft.....in verzorgingshuis Vreugdehof zijn er ook al 17 mensen overleden,het is triest,maar wij leven op dit moment in een bizarre tijd ! Maar om nou te zeggen dat het in Beth Shalom niet deugd.......daar ben ik het niet mee eens !
Albert Kleerekooper 13 april 2020, 13:03
Het is absoluut verbijsterend dat de kleine Joodse gemeenschap in ons land zo zwaar getroffen is. Zeker omdat het hier het enige Joodse tehuis voor ouderen betreft, ouderen die een ieder de Holocaust hadden overleefd. Het feit dat Beth Shalom sinds de verkoop al meer en meer zijn Joodse karakter verliest is een teken aan de wand. Maar als nonchalance, of erger nog, wanbeleid ten grondslag ligt aan het abnormaal hoge aantal Joodse corona slachtoffers - officieel 22, maar intern wordt al over 35 gesproken - dan dient de huidige organisatie hiervoor verantwoordelijk te worden gesteld. Een Refuah Shleima voor alle zieken en voor alle overledenen Baruch Dayan ha'Emet.
Dennis Pekel 13 april 2020, 13:09
Heel verstandig verzoek van VBV/ mevr Neter. Mijn vader zit daar in het tehuis. Sowieso is de communicatie dramatisch. Naast menselijk leed, toont dit drama ook aan dat de nesjomme daar om zeep is geholpen. (Ondanks dat er personeel/vrijwilligers zijn die enorm hun best doen). Denk dat 't ook goed zou zijn als andere joodse organisaties en groeperingen deze actie van VBV richting de Inspectie Gezondheidszorg ondersteunen door eveneens een onderzoek te eisen.
Josephina 13 april 2020, 16:01
Toen mijn man destijds (in een ver vóór-coronatijdperk) in Beth Shalom, overleed, was de behandeling en afhandeling schandalig. Sindsdien zet ik er geen stap meer.
Karin 14 april 2020, 09:29
Zeker een onderzoek nodig. Er is veel onduidelijkheid m.b.t. naleven coronamaatregelen en over de communicatie van Cordaan aan bewoners. Ook worden er verschillende data genoemd wanneer het Poerimfeest heeft plaatsgevonde. De ene krant zegt 4 maart de ander 9 maart. Op 4 maart zijn kinderen van Rosj Pina op bezoek geweest en het lijkt me niet aannemelijk dat de kinderen deze besmetting veroorzaakt hebben, te meer omdat kinderen nauwelijks anderen besmetten. Over de medewerkers van Cordaan niets dan lof. Het gaat hier om de leiding. De mensen die vooral veel vergaderen.
Els Vredenburg 14 april 2020, 10:46
Bewoners van heel veel verzorgingstehuizen hebben het zwaar in deze tijd, joden en niet-joden. En wil VBV ook onderzoek naar andere tehuizen naar overlevenden van de sjoa wonen?
Lisa G 14 april 2020, 13:32
Mijn moeder heeft er gewoond en Wat een drama, steeds bij cordaan aan de bel getrokken maar er wordt niets aangedaan. Waardeloos voor deze mensen, die oorlogen etc hebben meegemaakt, niets Joods tehuis, wordt ook niets gedaan voor de bewoners.
Paul Meijler 16 april 2020, 19:22
Er is een spreekwoord dat luidt: "Bezint eer ge begint". Dit spreekwoord gaat zeker op voor een persbericht dat wordt uitgebracht. Een persbericht moet met grote zorgvuldigheid worden opgesteld. Naar mijn mening ontbreekt het hier volledig aan bij de opsteller van het VBV. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat alle zorg- en verpleeghuizen in Nederland, de één meer dan de ander " vanwege de kwetsbare groep bewoners" zwaar worden getroffen. Of Beth Shalom extra zwaar wordt getroffen is nog maar de vraag. Het onderzoek hieromtrent zal zeker in de breedste zin voor alle zorg- en verpleegtehuizen worden gedaan daarvoor is een persbericht en alleen gericht op een Joods tehuis niet nodig. Het persbericht eindigt met: "...........en er in geval van nalatigheid sancties zullen volgen" lijkt mij in de huidige situatie te voorbarig en onnodig vermeld. In dit kader verwijs ik ook naar de informatie van de RIVM (14-2-2020) dat sterfte in o.a. verpleeghuizen zeker zo'n twee keer zo hoog is als voorheen en berichten van andere verpleeghuizen waar het sterftecijfer onder de bewoners eveneens zeer hoog is. Een mantelzorger van een 92 jarige bewoonster in Beth Shalom
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *